Ειδήσεις

Οι ιδιότητες της Λουίζας Τροφογνωσία

Λουίζα (verbena officinalis) ή Ιεροβότανο, σταυροβότανο, σταυρόχορτο, γοργογιάννη, σπυρόχορτο, σπληνόχορτο.

 

Οι ιδιότητες της οφείλονται στην περιεκτικότητα της σε πικρά γλυκοσίδια, βερβενίνη, κιτράλη, τανίνη, γλίσχρασμα, αιθέρια έλαια, ένα αλκαλοειδές, ολεανολικά και ουρσολικά οξέα τα οποία τονώνουν και ενδυναμώνουν.

Επίσης περιέχει γλυκονική βερμπαλίνη στην οποία οφείλεται η ηρεμιστική της δράση. Φυτρώνει σε χερσαίους τόπους σχεδόν σε όλη την Έλλαδα, μπορεί να καλλιεργηθεί πολύ εύκολα σε γλάστρες και κήπους σαν καλλωπιστικό, ανθίζει στις αρχές καλοκαιριού και συλλέγεται συνήθως τον Ιούλιο πριν ανοίξουν τα άνθη του, όπου απαιτείται άμεση και γρήγορη αποξήρανση πρίν αυτό αχρηστευτεί.

Γνωστό από την αρχαιότητα όπου χρησιμοποιείτο σαν ευεργετικό τονωτικό για την ενίσχυση της γαλακτόρροιας στις θηλάζουσες, ως επουλωτικό διότι γιάτρευε τραυματίες πολέμου. Ακόμη χρησιμοποιείτο σε περιπτώσεις ηπατοπαθειών με φλεγμονή της χοληδόχου κύστεως και παρουσίας ικτέρου (κίτρινη χρώση οφθαλμών, μύτης και νυχιών).

Αποτελεσματικό σε περιπτώσεις γρίπης, πυρετών, αμμηνόρροιας και ουρικών διαταραχών δρώντας ως αντιφλεγμονώδες, αντιπυρετικό, αντισπασμωδικό και διουρητικό. Τέλος χρησιμοποιείτο σαν χαλαρωτικό, ηρεμιστικό και τονωτικό του νευρικού συστήματος αλλά και για την αντιμετώπιση στομαχικών και εντερικών διαταραχών όπως είναι η δυσπεψία, η καούρα αλλά και η διάρροια χάρη στην στυπτική δράση του.

Προσοχή διότι μεγαλύτερες δόσεις μπορεί να προκαλέσει ναυτία και αντεδείκνυται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης!
Σήμερα είναι ευρύτερα γνωστό ως διεγερτικό του μεταβολισμού γιατί επιταχύνει τις καύσεις, βοηθά αποτελεσματικά στην διατροφή για ελάττωση βάρους ή αποτοξινώνει δρώντας αντιοξειδωτικά. Πίνεται ευχάριστα εναλλακτικά από 1-2 κούπες ημερησίως, ζεστό ή χλιαρό.

 

Νικολίνα Μάλλιου
Σύμβουλος Διατροφής

 

 

 

Δείτε επίσης

Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Οι φυτικές ή διαιτητικές ίνες θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας. Διέρχονται από τον οργανισμό μας φτάνοντας στο παχύ έντερο, δίχως να απορροφώνται ή να πέπτονται και αυτό τις καθιστά τόσο σημαντικές.!

Χαλβάς: Το υγιεινό γλυκό για όλες τις ώρες!

Χαλβάς: Το υγιεινό γλυκό για όλες τις ώρες!

Ο χαλβάς προέρχεται από την αραβική λέξη hulw, που σημαίνει γλυκό και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη νηστεία, μιας και είναι πλούσιος σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά (ασβέστιο, πρωτεΐνη), που ο οργανισμός στερείται λόγω αποχής από  τρόφιμα όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία