Logodiatrofis.gr
Αφιερώματα

Οι Έλληνες μιλούν για το τι τρώνε

Το βραβευμένο άρθρο “We Speak What we Eat” της Μαρίας Χναράκη.

 

‘’Πεινασμένο αρκούδι δεν χορεύει’’. Τα ελληνικά ρολόγια δεν χάνουν αλλά τρώνε λεπτά.  Οι περίεργες μύτες, σε τρώνε στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα λέμε πώς όταν έχεις φαγούρα στα χέρια είτε θα πάρεις λεφτά είτε θα φας ξύλο. Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη, δεν επιπλήττεσαι αλλά τρώγεσαι, ή ακόμα χειρότερα …. τρως ξύλο (δηλαδή να ξυλοκοπηθείς με ένα ραβδί). Το κεφάλι σας δεν έχει φαγούρα αλλά σας τρώει, και δεν ψάχνεις επίμονα αλλά έφαγες τον κόσμο να ψάχνεις, ελπίζοντας ότι δε θα σε φάει το σαράκι. Όχι μόνο θα πρέπει να προσέχεις πότε κάποιος σε τρώει με τα μάτια, αλλά και να μην ξεχνάς ότι η γήρανση σου τρώει το ψωμί.

Οι αρχαίοι Έλληνες φαίνεται να ήξεραν τις διαλέκτους μεταξύ φαγητών και παροιμιών. Ο Πίνδαρος πρόσφερε τροφή μέσω των ποιημάτων του. Οι στίχοι του λειτουργούσαν ως δροσιστικά αναψυκτικά και οι μελωδίες του ακούγονταν να είναι τόσο γλυκές σαν το μέλι. Διάφορα λογοτεχνικά είδη κατά την κλασική εποχή στην Ελλάδα εκφράζονταν με διατροφικές μεταφορές. Η σάτιρα ήταν το ‘’ κυρίως πιάτο’’   λαμβάνοντας υπόψη ότι η φάρσα λειτουργούσε ως ανάπαυλα “γεμάτη” με σοβαρές επιδόσεις. Η γενική ιδέα ήταν ότι, τόσο τα βιβλία, όσο και οι άνθρωποι των γραμμάτων ήταν τεχνίτες που είχαν ρόλο να παράγουν ευχάριστα μείγματα για το στόμα ή το μυαλό, έτσι ώστε να ικανοποιήσουν την πείνα των λεξι-φάγων.

Για τους αρχαίους Έλληνες, “η αρχή και η ρίζα του κάθε καλού ήταν η χαρά της κοιλιάς” ή όπως λένε σήμερα οι ¨Έλληνες “ο έρωτας περνά από το στομάχι”. Η λέξη ‘τράπεζα’ (τραπέζι) όπως την ξέραμε στην αρχαία Ελλάδα έγινε σήμερα η λέξη που εννοούμε όπως η Τράπεζα της Ελλάδος. Οι Έλληνες εξακολουθούν να μιλούν για την επικούρεια γιορτή, ένα πλούσιο γεύμα ονομαζόμενο Λουκούλλειο γεύμα και τον όρο αυτό τον χρησιμοποιούμε και σήμερα. Υπενθυμίζουν τα περίφημα συμπόσια των 30 σοφιστών που κάθονταν γύρω από ένα τραπέζι και συζητήσουν για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, των επίσημων Μελετητών από τον Αθήναιο και «την τραπεζαρία προβλημάτων των φιλοσόφων”, όπου συνδύαζαν τη μάθηση με την κατανάλωση …

Μια κεντρική έννοια της ζωής, ο χρόνος, είναι μια λέξη που σχετίζεται ετυμολογικά με τον Κρόνο (Κρόνος). Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Κρόνος ήταν μάλλον ο πατέρας  του Δία, ο οποίος έτρωγε τα παιδιά του, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την εξουσία του. Οι μεγάλοι τραγικοί ποιητές στην Αρχαία Ελλάδα αποδίδουν στον Δία επίθετα όπως τροφοδότης, θρεπτικός,  καρποφόρος, των μήλων, καθώς και των σύκων. Επιπλέον, η λέξη δίαιτα προέρχεται από το ελληνικό όνομα για το θεό Δία. Ακόμη και η λέξη διατροφή,  είναι ένα σύνθετο από τις λέξεις Δίας και  τροφή, ως εκ τούτου, «Δίας» και «τροφή». Στο πλαίσιο αυτό, η διατροφή είναι η σωστή δίαιτα, την οποία έκανε ο Δίας, αποτελούμενη από δίκταμο τσάι, μέλι, και κατσικίσιο γάλα.

Οι Ελληνικές λέξεις μπορεί να είναι γλυκιές σαν ζάχαρη, που βγαίνει από το στόμα, όπως ένα ποτάμι από μέλι. Μπορούν να είναι σιωπηλές σαν ένα ψάρι ή μια στήλη άλατος, ή ήρεμες όπως το γιαούρτι. Όταν οι Έλληνες μιλούν με αγένεια, οι ηλικιωμένοι τους βάζουν πιπέρι στη γλώσσα τους. Αλλά όταν θυμώνουν, θα πρέπει να καταπιούν ξίδι. “Καλή όρεξη”, “Στην υγειά σας” και “Καλή χώνεψη” είναι συχνά χρησιμοποιούμενες εκφράσεις στα ελληνικά, που απουσιάζουν από τα αγγλικά. Σε μια χώρα όπου η φιλοξενία είναι πλούσια, οι κανόνες του χωριού ορίζουν ότι αυτός που εισέρχεται σε ένα καφενείο πρέπει να κερνάει αυτούς που είναι ήδη εκεί.

Στα ελληνικά, “γλώσσα” και “διάλεκτος” είναι μία λέξη: η Γλώσσα. “Εν αρχή ην ο Λόγος”, κάτι που βγήκε από το στόμα. Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι τίποτε άλλο παρά μια λεκτική αντίληψη: Όπως η Παναγία απορροφά τα λόγια του Αγίου Πνεύματος, μένει έγκυος και γεννάει το Χριστό. Οι λέξεις, ως εκ τούτου, χρησιμοποιώντας το ανθρώπινο σώμα και τον εγκέφαλο ως πλοία μεταφοράς, μπαίνουν στο στόμα και κάτω από το λάρυγγα, στο φάρυγγα και τον οισοφάγο, όπου θα καταναλωθούν και  θα αφομοιωθούν.

Μια πιο προσεκτική ματιά στην ανατομία του σώματος μας λέει ότι οι Έλληνες άνδρες έχουν το μήλο του Αδάμ, ενώ οι Ελληνίδες συνεχώς διαμαρτύρονται συνεχώς για τα ψωμάκια τους και όχι για…… τις λαβές της αγάπης . Σε γενικές γραμμές, οι Έλληνες έχουν αμυγδαλές, αντί  για παρωτίδες, ενώ μπορεί να βγάλουν κριθαράκι στο μάτι τους. Στον εγκέφαλό τους έχουν κουκούτσια και όχι παρεγκεφαλίτιδες, και στο δέρμα ελιές, αντί για κηλίδες.

Στην ελληνική κοσμοθεωρία, το ψωμί (άρτος) είναι ένα σύμβολο της συνέχειας και της υγιεινής  ζωή. ΟΙ  Έλληνες προσεύχονται για το καθημερινό ψωμί. Ένας Έλληνας σε μια σχέση είναι ώριμος ή πιστός επειδή έχει ψηθεί. Για να κερδίσουν χρήματα, οι Έλληνες βγάζουν το ψωμί τους, μερικές φορές ακόμη και μέσω του ιδρώτα. Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται, και μπορεί ακόμη και να φάει το τραπεζομάντιλο, ενώ ο άπληστος θέλει και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο.

Συναισθητικά, οι  Κρητικοί “ακούνε” τη μυρωδιά και οι Έλληνες “γεύονται” τα χρώματα: Αποχρώσεις μπορεί να είναι του σάπιου μήλου, του πορτοκαλιού, του καρότου, της μελιτζάνας, του  λάχανου, του δαμάσκηνου, και του ψαριού, το πράσινο της ελιάς, το λαχανί και το φιστικί, το σοκολατί, του φουντουκιού, του καφέ, και το κανελί, το λευκό του γάλακτος, το κερασί το κόκκινο, το κίτρινο το λεμονί, του καλαμποκιού, και το μελί. Όταν καίγεται στον ήλιο, ένας Έλληνας μοιάζει με ένα καμένο τηγάνι ή κατσαρόλα.

Το ελληνικό κρασί είναι το νέκταρ των θεών. Κατά τους ήχους της παραδοσιακής μουσικής, οι Έλληνες ανοίγουν βαρέλια κρασιού για τις γιορτές των αγίων, όπως του Αγίου Γεωργίου, ή απλώς για να κοινωνικοποιηθούν και να διασκεδάσουν. Το σταφύλι είναι σύμβολο της γονιμότητας. “Το κρασί και τα παιδιά λένε την αλήθεια», λέει μια ελληνική παροιμία, εμπνευσμένη από το μύθο του Αισώπου “. Όσα δε φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια” Οι αρχαίοι Έλληνες έπιναν σπάνια άνυδρο κρασί. Έτσι, η λέξη κρασί σημαίνει κυριολεκτικά οίνος ανακατεμένος με νερό και η φράση “βάζω νερό στο κρασί μου» σημαίνει ότι συμβιβάζομαι. Τέλος, για τους Έλληνες, ο Εύξεινος Πόντος, που ο Όμηρος ονόμαζε “μαύρη θάλασσα” σχετίζοντας τη με το σκούρο χρώμα του κρασιού, βγάζει τέλειο νόημα.

Η εθνική ταυτότητα της Ελλάδας αναγνωρίζεται στη γλώσσα της. Η φασολάδα είναι εθνικό φαγητό στην Ελλάδα. Όταν τα φασόλια δεν βράζουν, συμπεριφέρονται σαν τους παλιούς εχθρούς της χώρας, τους Τούρκους. Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, η φασολάδα θυμίζει στους  Έλληνες τη θυσία και την αυτοσυγκράτηση. Ο σπόρος του φασολιού μπορεί να λέγεται και γίγαντας  ή μαυρομάτικο. Ένα άλλο όσπριο, η φάβα, μπορεί να αναμιγνύεται με κρεμμύδι και ντομάτα, και, αν την πολτοποιήσετε και κάνετε ένα λάκκο στη μέση της, τότε να είστε προσεκτικοί, διότι θα μπορούσε να υπάρχει κάποιο λάθος ή εμπόδιο στη ζωή σας.

Μιλώντας για καρυκεύματα, το αλάτι είναι ένα απαραίτητο συστατικό για την ανθρώπινη διατροφή, και ένα σύμβολο της διάρκειας, της ομόνοιας και της αφοσίωσης. Όταν οι Έλληνες ρίχνουν αλάτι στο πιάτο κάποιου άλλου, παρεμβαίνουν στην δουλειά του. Οι τσιγκούνηδες Έλληνες δεν χρειάζεται καν να σας δώσουν ένα σπυρί αλατιού. Οι Έλληνες που έχουν φάει ψωμί και αλάτι μαζί είναι σαν αδέλφια και αδελφές. Ο άνδρας της οικογένειας είναι το αλάτι του νοικοκυριού.

Φρούτα όπως το ρόδι και το μήλο συμβολίζουν τη γονιμότητα. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, το ρόδι ξεπήδησε από τις σταγόνες του αίματος του Διονύσου και συμβόλιζε τον Άδη. Ο Πλούτωνας, ο θεός του κάτω κόσμου, έδωσε στην Περσεφόνη, την κόρη της Δήμητρας, ένα ρόδι για να φάει, έτσι ώστε να τον θυμάται.

Παραδοσιακά, οι Έλληνες σπάνε ένα ρόδι μπροστά από τις πόρτες στην είσοδο των σπιτιών τους, κατά την Πρωτοχρονιά, για καλή τύχη.

Το μήλο είναι σύμβολο της καλής τύχης, της γονιμότητας και της καρποφορίας. Συμβολίζει την αφοσίωση ενός εταίρου στην άλλη, ιδιαίτερα στους γάμους. Βρίσκεται, επίσης, στην απόκτηση της γνώσης, της πολιτιστικής κληρονομιάς, και της προόδου. Μια ελληνική παροιμία που απεικονίζει την ανακάλυψη και την ευρηματικότητα του Νεύτωνα λέει, «το μήλο θα πέσει κάτω από το μηλιά.” Πρόκειται για ένα καθαρά ερωτικό φρούτο. Στην ελληνική μυθολογία, η μηλιά είναι το δώρο της Γης στο γάμο του Δία. Ο Πάρις  προσφέρει ένα μήλο στην Αφροδίτη για το βραβείο του διαγωνισμού ομορφιάς – το μήλο της έριδος. Το όνομά του συνδέεται επίσης με την ωραία Μήλο, η οποία κρεμάστηκε από ένα δέντρο, όταν έμαθε για το θάνατο του Άδωνη». Μετά το θάνατό του, η Αφροδίτη τον μετέτρεψε σε έναν σπόρο, ο οποίος πήρε το όνομά του … μήλου.

ΟΙ εκφράσεις τροφίμων σηματοδοτούν και τα ιδεώδη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Των φρονίμων τα παιδία πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι.. Ο ξένος και το ψάρι βρωμάνε μετά την τρίτη ημέρα. Όταν ένας Έλληνας ακούει για πολλά κεράσια, έχει μαζί του και μικρό καλάθι, και όποιος έχει καεί , φυσάει ακόμα και το γιαούρτι.

Στους μήνες των οποίων τα ονόματα δεν περιέχουν ένα «Ρ», οι Έλληνες πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους. Κάθε πράγμα στον καιρό του, και ο κολιός τον Αύγουστο. Οι περισσότεροι Έλληνες έχουν ανοιχτές καρδιές σαν αγκινάρα. Οι μέσοι Έλληνες μπορούν να βγάλουν ‘’ξύγκι’’ από τη μύγα ή γάλα από τον τράγο. Οι γριές Ελληνίδες έχουν το ζουμί επειδή έχουν φάει τη θάλασσα με το κουτάλι, ενώ οι πλούσιοι Έλληνες έχουν επίσης του πουλιού το γάλα.

Μπορεί να σκεφτείτε ότι, όσα έχω μοιραστεί μαζί σας είναι «κολοκύθια», κολοκυθοκουβέντες ή κολοκυθόπιτες. Αλλά εγώ θα σας διδάξω πόσα απίδια πιάνει ο σάκος, ότι τα σύκα-σύκα και η σκάφη-σκάφη. Με την ευκαιρία, ξέρατε ότι στην αρχαία Ελλάδα τα σύκα ήταν πολύ σημαντικά στη μαγειρική και όποιος έκλεβε ένα σύκο από κάποιου άλλο το δέντρο αμέσως κατηγορούταν ως συκοφάντης; Έτσι, παρακαλώ, μην κρύβεστε πίσω από τα πράσα, δεδομένου ότι μπορώ να σας πιάσω, και, ως Έλληνας, να σας χορέψω στο ταψί.

Οι Έλληνες δεν βάζουν στρώσεις ρούχων, αλλά αντί αυτού ντύνονται σαν κρεμμύδια. Είναι τόσο φιλόξενοι, που μπορούν να προετοιμάσουν ένα ολόκληρο γεύμα από μόνο ένα κρεμμύδι. Οι Έλληνες δεν πρέπει να τρώνε σαν γουρούνια, ακόμη και αν είναι πεινασμένοι λύκοι. Το να τρως ελαφριά, σαν πουλάκι, είναι το καλύτερο, ειδικά αν τρως με χρυσά κουτάλια.

Το φαγητό είναι μια βασική κοινωνική ανάγκη. Όπως αξιώνουν οι Έλληνες, “τρώγοντας ανοίγει η όρεξη” και “αν το δοχείο βράζει, η φιλία ζει.” Το να μοιράζονται ένα γεύμα είναι η πιο κοινή ελληνική κοινωνική δραστηριότητα. Ίσως το fast food εφευρέθηκε για να στεγάσει την μοναξιά και να τους σώσει ταχύτερα: Όσο ταχύτερη η διαδικασία, τόσο μικρότερη είναι η αίσθηση της μοναξιάς. Μπορούμε να πίνουμε μόνοι μας, αλλά το φαγητό προϋποθέτει τη συντροφικότητα, την ανταλλαγή κατανόησης. Ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, ασυνείδητα, οι Έλληνες μιλούν πάντα για τα μωρά τους, όταν τα ταΐζουν: για να τα εξοικειώσουν με την κοινωνικότητα των τροφίμων.

Πάρτε για παράδειγμα στην ελληνική λέξη Νόστιμο (γευστικό), η οποία μοιράζεται την ίδια ρίζα με τη λέξη νοσταλγία. Νόστος είναι η επιστροφή, το ταξίδι, ενώ άνοστος σημαίνει χωρίς γεύση. Ο νόστιμος, οπότε, είναι αυτός που, από τον ομηρικό Οδυσσέα στον σύγχρονο Έλληνα, έχει ταξιδέψει και έφτασε, έχει ωριμάσει, και ως εκ τούτου είναι νόστιμος και, κατ’ επέκταση, χρήσιμος.

Έχω προσπαθήσει να ροκανίζω αυτό το πικάντικο, σαρκωμένο, ζουμερό μέλι από ένα θέμα για να απολαύσετε. Σας ζήτησα να ρίξετε μια ματιά στο πραγματικό ποτ-πουρί των εκφράσεων που σχετίζονται με τρόφιμα που κοσμούν το τραπέζι. Όσο ρουφάω το λίπος γύρω από τις γεμάτες τρόφιμα-φράσεις που στριμώχνονται σαν σαρδέλες και γίνονται σάντουιτς σε καθημερινές ελληνικές συνομιλίες, προσπάθησα να γλυκάνω το θέμα με μερικούς μεζέδες, που είναι τροφή για σκέψη και εγγυημένα  θα σας ανοίξουν την όρεξη.

Σε αυτή την περίπτωση, δεν χρειάζεται να φάω τα λόγια μου (Διαφορετικά, είμαι έτοιμος να φάω το καπέλο μου). Μετά από όλα αυτά, οι Έλληνες μιλούν για το τι τρώνε, και το μεγάλο λιπαρό ελληνικό λεξιλόγιο τους θα μπορούσε να κάνει τα ελληνικά ένα κομμάτι κέικ! 

Επιμέλεια Κειμένου
Οι Έλληνες μιλούν για το τι τρώνε - ΕλλάδαΠαναγιώτης Περεντής

Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

panagiotis.pere @ gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ