Logodiatrofis.gr
Αφιερώματα

Οι 10 δημοφιλέστερες δίαιτες σύμφωνα με τη Βρετανική Διαιτολογική Εταιρία (BDA)

Οι 10 δημοφιλέστερες δίαιτες σύμφωνα με τη Βρετανική Διαιτολογική Εταιρία (BDA) - BDA

Δυσκολεύεστε να βρείτε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους που να σας ταιριάζει; Μάθετε ποιες είναι οι 10 δημοφιλέστερες δίαιτες σύμφωνα με τη Βρετανική Διαιτολογική Εταιρία (BDA)

 

No 1 – Η δίαιτα 5:2

Η δίαιτα 5:2 βασίζεται στη μία αρχή γνωστή ως διαλείποσα νηστεία, όπου μπορείτε να φάτε κανονικά για πέντε ημέρες την εβδομάδα και να νηστέψετε τις άλλες δύο ημέρες. Οι υποστηρικτές της δίαιτας αυτής ισχυρίζονται ότι μπορεί να βελτιώσει το προσδόκιμο ζωής, την εγκεφαλική λειτουργία και να προστετεύσει έναντι της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, τα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα της 5: 2 δίαιτας είναι περιορισμένα σε σύγκριση με άλλες μεθόδους απώλειας βάρους.

Μια μελέτη του 2010 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που εφαρμόζουν τη δίαιτα 5: 2 επίτευξαν παρόμοια επίπεδα απώλειας βάρους σε σύγκριση με τις γυναίκες που εφαρμόζουν δίαιτα μειωμένων θερμίδων και επίσης ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης τύπου 2. Μια μελέτη του2012 πρότεινε ότι το 5: 2 μοντέλο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ορισμένων καρκίνων σχετιζόμεων με την παχυσαρκία, όπως ο καρκίνος του μαστού. Αν εξετάζουν το ζήτημα να ακολουθήσετε τη δίαιτα αυτή, θα πρέπει πρώτα να μιλήσετε με τον παθολόγο σας για να δείτε αν είναι κατάλληλη για εσάς καθώς δεν είναι όλοι σε θέση να νηστέψουν.

Πλεονεκτήματα: Η προσκόλληση σε ένα σχήμα για δύο ημέρες την εβδομάδα είναι πιο εφικτή από την προσκόλληση σε αυτό για επτά ημέρες, έτσι είναι πιο πιθανό να επιμείνετε σε αυτόν τον τρόπο διατροφής και να χάσετε βάρος με επιτυχία. Μια περιορισμένη δίαιτα για δύο ημέρες την εβδομάδα μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες μειώσεις λίπους, αντίσταση στην ινσουλίνη και άλλες χρόνιες παθήσεις.

Μειονεκτήματα: Οι ημέρες στις οποίες δεν υπάρχει περιορισμός δεν σημαίνουν απεριόριστο γλέντι. Ενώ δεν χρειάζεται να είστε τόσο αυστηροί σχετικά με την κατανάλωση θερμίδων, θα πρέπει ακόμα να κάνετε υγιεινές επιλογές και να είστε σωματικά δραστήριοι. Η παράλειψη γευμάτων θα μπορούσε οδηγήσει σε ζάλη, ευερεθιστότητα, να δημιουργησει πονοκεφάλους, δύσκολία συγκέντρωσης, η οποία μπορεί να επηρεάσει την εργασία και άλλες καθημερινές εργασίες. Άλλες αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι οι δυσκολίες στον ύπνο, η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας,η κακή αναπνοή και ηαφυδάτωση.

BDA ετυμηγορία:

Η 5:2 δίαιτα είναι ένας απλός τρόπος μείωσης της πρόσληψης θερμίδων. Υπάρχουν πολλές εκδοχές αυτής της διατροφής, με κάποιες λιγότερο ασφαλείς από άλλες. Πολλές μελέτες σχετικά με τη διαλείπουσα νηστεία είναι βραχυπρόθεσμες, περιλαμβάνουν μικρό αριθμό ατόμων ή πραγματοποιούνται σε ζώα. Αν επιλέξετε να την ακολουθήσετε, επιλέξτε ένα τεκμηριωμένο πρόγραμμα που βασίζεται στην υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή και γράφτηκε από έναν διαιτολόγο, όπως το «2-Day Diet». Είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία σας για να αποφύγετε τις διατροφικές ελλείψεις,την αφυδάτωση και την υπερκατανάλωση τροφής για τις μέρες της ημέρες μη νηστείας. Ποτέ μην επιχειρήσετε να καθυστερήσετε ή να παραλείψετε γεύματα, αν είστε έγκυος, είχαν, ή είναι επιρρεπείς σε, διατροφικές διαταραχές ή διαβήτη.

No 2 – Δίαιτα Atkins

Η δίαιτα Atkins είναι ένα χαμηλό σε υδατάνθρακες, υψηλό σε πρωτεΐνες πρόγραμμα απώλειας βάρους. Μπορείτε να ξεκινήσετε με μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες σχεδιασμένη για ταχεία απώλεια βάρους. Αυτό διαρκεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες, ανάλογα με το στόχο σας για απώλειας βάρους. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, ακολουθείται μια υψηλή σε πρωτεΐνη και λίπος και πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες διατροφή, που περιλαμβάνει κρέας, θαλασσινά, αυγά, τυρί, κάποια λαχανικά, βούτυρο και έλαια. Σε αντίθεση με τη δίαιτα Dukan η Atkins επιτρέπει απεριόριστη κατανάλωση λίπους και κάποια λαχανικά, όπως πιπεριές, αγγούρι και iceberg, κατά την πρώτη φάση. Κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών φάσεων, η απώλεια βάρους είναι πιθανό να είναι πιο σταδιακή ενώ ενθαρρύνεται η τακτική άσκηση. Εισάγονται περισσότεροι υδατάνθρακες, φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας,με σκοπό την ιδανική πρόσληψη υδατανθράκων ώστε να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος . Η πρώτη φάση έχει σχεδιαστεί για να σας βοηθήσει να χάσετε μέχρι και 7 περίπου κιλά σε δύο εβδομάδες, και 1 περίπου κιλό κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης.

Πλεονεκτήματα: Μπορείτε να χάσετε βάρος πολύ γρήγορα, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει κίνητρο μάθησης. Η δίαιτα ενθαρρύνει επίσης τους ανθρώπους να αποκλείσουν από τη διατροφή τους τους περισσότερους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και το αλκοόλ. Η διατροφή περιλαμβάνει κόκκινο κρέας, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, τυρί και μαγιονέζα και είναι από τις λίγες δίαιτες που απευθύνεται σε άνδρες.

Μειονεκτήματα: Οι αρχικές παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν κακή αναπνοή, ξηροστομία, κόπωση, ζάλη, αϋπνία, ναυτία και δυσκοιλιότητα λόγω του περιορισμού των υδατανθράκων και φυτικών ίνων. Η υψηλή πρόσληψη κορεσμένου λίπους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και υπάρχουν ανησυχίες ότι η έλλειψη φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς και η υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να επηρεάζουν τα οστά και την υγεία των νεφρών σε μακροπρόθεσμη βάση.

BDA ετυμηγορία:

Η γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί να είναι κίνητρο, αλλά αυτό δεν μπορεί να διατηρηθεί. Η δίαιτα Atkins δεν είναι ισορροπημένη διατροφή. Με τον περιορισμό στα φρούτα και τα λαχανικά, έρχεται σε αντίθεση με όλες τις υγιεινές διατροφικές συμβουλές που έχουμε προσπαθήσει τόσο σκληρά να περάσουμε στους ανθρώπους. Οι επιλογές γεύματος είναι περιορισμένες, έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να τη βαρεθείτε γρήγορα και να την παρατήσετε ή να τη συνδυάσεται με κάποια άλλη.

No 3 – Αλκαλική δίαιτα

Η αλκαλική δίαιτα, την οποία ακολουθούν η Gywneth Paltrow, η Jennifer Aniston και η Victoria Beckham, βασίζεται στην ιδέα ότι η σύγχρονη διατροφή προκαλεί το σώμα μας να παράγει υψηλές ποσότητες οξέος. Η θεωρία είναι ότι η περίσσεια του οξέος στο σώμα μετατρέπεται σε λίπος, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση βάρους. Υψηλά επίπεδα οξύτητας έχουν επίσης κατηγορηθεί για παθήσεις όπως η αρθρίτιδα, η οστεοπόρωση, η κόπωση, νεφρικές και ηπατικές διαταραχές. Η δίαιτα συνιστά την περικοπή των οξέων που παράγουν τα τρόφιμα, όπως το κρέας, το σιτάρι και άλλα δημητριακά, η επεξεργασμένη ζάχαρη, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η καφεΐνη, το αλκοόλ και τα επεξεργασμένα τρόφιμα υπέρ των “αλκαλικών τροφών», τα οποία μειώνουν τα επίπεδα οξύτητας του σώματος. Αυτό μεταφράζεται ως άφθονα φρούτα και λαχανικά. Η ιδέα είναι ότι μια αλκαλική διατροφή βοηθά στη διατήρηση της οξύτητας του σώματος σε υγιή επίπεδα. Υπάρχουν διαφορετικές εκδόσεις της αλκαλικής δίαιτας. Μερικοί οπαδοί υιοθετούν τον «κανόνα 80/20» που αποτελείται από μια δίαιτα που βασίζεται σε 80% φρούτα και λαχανικά και 20% δημητριακά και πρωτεΐνη. Αρχικά αναπτύχθηκε για να βοηθήσει στην πρόληψη νεφρολιθίασης και λοιμώξεων του ουροποιητικού ρυθμίζοντας τα επίπεδα οξύτητας στα ούρα, ωστόσο υπάρχουν λίγα στοιχεία που να υποστηρίζουν πιο πρόσφατα οφέλη της δίαιτας αυτής. Η απώλεια βάρους που παρατηρείται ανάμεσα στους οπαδούς είναι πιο πιθανό να οφείλεται στην κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών και μειώνοντας τη ζάχαρη, το αλκοόλ και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, γεγονός που αποτελεί καθιερωμένη συμβουλή με στόχο την απώλειας βάρους.

Πλεονεκτήματα: Η δίαιτα περιέχει πολλές υγιεινές διατροφικές συμβουλές, όπως η αποφυγή του κρέατος, της ζάχαρης, του αλκοόλ και των επεξεργασμένων τροφιίμων και την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, ξηρών καρπών, σπόρων και όσπριων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αποκόψετε τα τρόφιμα που καταναλώνεται συνήθως και να τα αντικαταταστήσετε με υγιεινές επιλογές, οι οποίες θα μειώσουν επίσης την πρόσληψη θερμίδων.

Μειονεκτήματα: Το σώμα σας ρυθμίζει τα επίπεδα οξύτητας του, ανεξάρτητα από τη διατροφή. Κατά την αποφυγή των γαλακτοκομικών προϊόντων όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι, θα πρέπει να βρείτε και άλλα υποκατάστατα του ασβεστίου, καθώς ο αποκλεισμός μιας ολόκληρη ομάδας τροφίμων δεν είναι ποτέ καλή ιδέα. Η απασχόληση με το τι μπορείτε και δεν μπορείτε να φάτε κατά τη δίαιτα αυτή μπορεί να είναι χρονοβόρα, ειδικά στην αρχή.

BDA ετυμηγορία:

Η θεωρία της αλκαλική δίαιτα είναι ότι η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το ιδανική ισορροπία pH του σώματος (τα επίπεδα οξύτητας) για να βελτιώσει τη γενική υγεία. Αλλά το σώμα διατηρεί την ισορροπία του pH του ανεξάρτητα από τη διατροφή. Η δίαιτα στερείται αποδείξεων και θα πρέπει να αποφεύγονται κάποιες εκδόσεις που προτείνουν την αποκοπή ολόκληρων ομάδων τροφίμων. Οι πιο ισορροπημένες εκδόσεις της δίαιτας παρέχουν ποικιλία και περιλαμβάνουν όλες τις ομάδες τροφίμων. Εάν πρόκειται να δοκιμάσετε την αλκαλική δίαιτα, επιλέξτε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα, επιμείνετε σε αυτό κατά γράμμα και αποφύγετε τα συμπληρώματα διατροφής

No 4 – Η δίαιτα Cambridge

Τα προγράματα Cambridge Weight Plans βασίζονται στην αγορά και κατανάλωση ποικιλίας προϊόντων αντικατάστασης γευμάτων με υπόσχεση τη γρήγορης απώλεια βάρους. Υπάρχουν έξι ευέλικτα προγράμματα διατροφής που κυμαίνονται από 415 έως 1.500 θερμίδες θερμίδες ή περισσότερο την ημέρα, ανάλογα με το στόχο για την απώλεια βάρους. Υπάρχει επίσης ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα διαχείρισης βάρους. Οι μπάρες, οι σούπες, οι χυλοί και τα ροφήματα μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως αποκλειστική πηγή διατροφής ή σε συνδυασμό κανονικά γεύματα χαμηλών θερμίδων. Ενώ εφαρμόζεται το πρόγραμμα, θα λάβετε συμβουλές και υποστήριξη για την υγιεινή διατροφή και την άσκηση από έναν σύμβουλο του Cambridge.

Πλεονεκτήματα: Πολλοί άνθρωποι οι οποίοι εφαρμόζουν μια πολύ χαμηλή ςπεριεκτικότητας σε θερμίδες δίαιτα (VLCDs) αναφέρουν ξαφνική και αρκετά δραματική απώλεια βάρους. Τα υποκατάστατα γεύματος είναι μια ισορροπημένη θρεπτική διατροφή, ώστε να μπορείτε να πάρετε όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεστε, μονολότι δεν τα παίρνετε από τα πραγματικά τρόφιμα.

Μειονεκτήματα: Οι αρχικές παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν κακή αναπνοή, ξηροστομία, κόπωση, ζάλη, αϋπνία, ναυτία και δυσκοιλιότητα λόγω της περικοπής των υδατανθράκων και των φυτικών ινών. Το πιο δύσκολο μέρος του σχεδίου είναι να επιμείνεται σε αυτό. Η διακοπή των κανονικών γευμάτων και εναλλαγή τους και με ένα σνακ ή ρόφημα μπορεί να είναι βαρετή και νιώσετε κοινωνική απομόνωση. Αυτό δεν είναι ένα πρόγραμμα το μπορείτε να εφαρμόσετε σε μακροπρόθεσμη βάση.

BDA ετυμηγορία:

Θα πρέπει να σας αρέσουν τα προϊόντα αντικατάστασης γεύματος για να εφαρμόσετε τη δίαιτα αυτή. Η γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί να είναι κίνητρο, αλλά αυτό δεν είναι διατηρήσιμο. Μια πολύ χαμηλή σε θερμίδες δίαιτα 1.000 ή λιγότερων θερμίδων την ημέρα δεν θα πρέπει να ακολουθείται για περισσότερο από 12 συνεχείς εβδομάδες. Αν καταναλώνεται λιγότερες από 600 θερμίδες την ημέρα, θα πρέπει να είστε υπό ιατρική επίβλεψη.

No 5 – Δίαιτα South Beach

Η South Beach δίαιτα είναι μια δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και αναπτύχθηκε αρχικά για καρδιοπαθείς στις ΗΠΑ. Δεν υπάρχει καταμέτρηση θερμίδων και κανένα όριο στις μερίδες. Επιπλέον ενθαρρύνεται να καταναλώνεται τρία γεύματα και δύο σνακ την ημέρα και να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης. Οι άνθρωποι που έχουν περισσότερα από 5 περίπου κιλά για να χάσουν ξεκινούν με την πρώτη φάση. Αυτό είναι ένα πρόγραμμα γρήγορης απώλειας βάρους διάρκειας δύο εβδομάδων κατά το οποίο τρώτε άπαχη πρωτεΐνη, όπως κρέας, ψάρι και πουλερικά, ορισμένα λαχανικά χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και ακόρεστα λίπη. Υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη επανεισάγονται κατά τις φάσεις δύο και τρία, που ενθαρρύνουν τη σταδιακή και διατηρήσιμη απώλεια βάρους.

Πλεονεκτήματα: Εάν μπορείτε να αποφύγετε τηφάση ένα και να αρχίσει τη δεύτερη φάση, υπάρχουν λιγότεροι περιορισμοί στη διατροφή σε σύγκριση με άλλες δημοφιλείς δίαιτες. Μετά την πρώτη φάση, η διατροφή ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό τις βασικές αρχές της υγιεινής διατροφής. Δεν αναμένεται ο αποκλεισμός σημαντικών ομάδων τροφίμων και συστήνεται η κατανάλωση πολλών φρούτων, λαχανικών και υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.

Μειονεκτήματα: Οι σοβαροί διαιτητικοί περιορισμοί της πρώτης φάσης μπορεί να σας κάνουν να νίωσετε αδύναμοι και να έχετε έλειψη σε ορισμένες βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Μπορείτε αρχικά μπορεί να εμφανίσετε ανεπιθύμητες ενέργειες όπως η κακή αναπνοή, ξηροστομία, κόπωση, ζάλη, αϋπνία, ναυτία και δυσκοιλιότητα.

BDA ετυμηγορία:

Οι πρώτες δύο εβδομάδες είναι η δυσκολότερη φάση του προγράμματος αυτού. Ανησυχούμε ότι αυτή η δίαιτα υπόσχεται μια μεγάλη απώλεια βάρους, της τάξης των 6 κιλών στις δύο πρώτες εβδομάδες. Ωστόσο η απώελια αυτή , δεν θα είναι μόνο απώλεια λίπους. Στην απώλεια βάρους περιλαμβάνεται το νερό και οι υδατάνθρακες που πρέπει να αντικατασταθεί όταν αρχίσετε να τρώτε κανονικά. Μόλις περάσετε την αρχική φάση, η δίαιτα αυτή ακολουθεί τις βασικές αρχές της υγιεινής διατροφής και θα πρέπει να παρέχει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για να παραμείνετε υγιείς.

No 6 – Η δίαιτα Slimming World

Η δίαιτα Slimming World σας ενθαρρύνει να ανταλλάξετε τα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα με τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Μπορείτε να επιλέξετε το φαγητό σας από μια λίστα με χαμηλά λιπαρά τρόφιμα που αποκαλούνται «ελεύθερα τρόφιμα», όπως φρούτα, λαχανικά, ζυμαρικά, πατάτες, ρύζι, άπαχο κρέας, ψάρια και αυγά, τα οποία μπορείτε να φάτε σε απεριόριστες ποσότητες. Δεν υπάρχει καμία καταμέτρηση θερμίδων, απαγορευμένα τρόφιμα και επιτρέπεται ακόμη η περιστασιακή απόλαυση. Μπορείτε να λάβετε υποστήριξη από τους συναδέλφους Slimmers σε εβδομαδιαίες συναντήσεις της ομάδας και να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης με στόχο να γίνεται σταδιακά πιο ενεργή. Το σχέδιο έχει σχεδιαστεί για να σας βοηθήσει να χάσετε περίπου ένα κιλό την εβδομάδα.

Πλεονεκτήματα: Δεν έχουν απαγορευτεί τρόφιμα έτσι τα γεύματα προσφέρουν ισορροπία, ποικιλία και είναι φιλικά προς την οικογένεια. Το μέγεθος της μερίδας από κάθε ομάδα τροφίμων θα ποικίλει ανάλογα με το ποιό πρόγραμμα θα ακολουθήσετε. Το «Body Magic” βιβλιαράκι που παρέχουν δίνει ιδέες για να σας βοηθήσει να αυξήσετε τα επίπεδα δραστηριότητάς σας. Επιπλέον οι ομαδικές συναντήσεις μπορεί να προσφέρουν πολύτιμη στήριξη.

Μειονεκτήματα: O Slimming World δεν θα σας εκπαιδεύσει σχετικά με τις θερμίδες. Χωρίς να γνωρίζεται για τις θερμίδες και το μέγεθος των μερίδων, μπορεί να δυσκολευτείτε να διατηρήσετε το βάρος σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, όταν τελειώσετε το πρόγραμμα.

BDA ετυμηγορία:

Οι συνεδριάσεις των ομάδων ενθαρρύνουν τα μέλη να μοιραστούν τις επιτυχίες τους, τις ιδέες και συνταγές με τους υπόλοιπος, αλλά αυτό μπορεί να μην έχει αποτέλεσμα σε όλους. Ενώ τα γεύματα μπορεί να στερούνται ευελιξίας, είναι γενικά ισορροπημένς. Ωστόσο, χωρίς εκπαιδευση για τις θερμίδες και το μέγεθος των μερίδων, μπορείτε να ταλαιπωρηθείτε για να κάνετε υγιεινές επιλογές αφού έχετε αφήσει το πρόγραμμα.

No 7 – Δίαιτα SlimFast

Η Slim-Fast δίαιτα είναι ένα πρόγραμμα αντικατάστασης γευμάτων χαμηλό σε θερμίδες και συνιστάται για τα άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος μεγαλύτερο από 25. Χρησιμοποιεί μια σειρά από Slim-Fast προϊόντα. Το σχέδιο προτείνει τρία σνακ την ημέρα από μια εκτενή λίστα, στην οποία συμπεριλαμβάονται πατατάκια και σοκολάτα, δύο ροφήματα αντικατάστασης γεύματος ή μπάρες και ένα τακτικό γεύμα.Μπορείτε να παραμείνετε στη δίαιτα αυτήγια όσο χρονικό διάστημα θέλετε, ανάλογα με το στόχο για την απώλειας βάρους Μόλις πετύχετε το στόχο σαςέφτασε, είστε συνιστάται να καταναλώνεται ένα ρόφημα αντικατάστασης γεύματος την ημέρα, μέχρι δύο χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά σνακ και δύο υγιεινά γεύματα. Το σχέδιο έχει σχεδιαστεί για να σας βοηθήσει να χάσετε περίπου ένα κιλό την εβδομάδα και μπορείτε να ακολουθήσετε τη δίαιτα για όσο καιρό θέλετε.

Πλεονεκτήματα: Οι δίαιτες αντικατάστασης γευμάτων μπορεί να είναι αποτελεσματικές στο να βοηθήσουν κάποιους ανθρώπους να χάσουν βάρος και να διατηρήσουν την απώλεια. Το πρόγραμμα αυτό είναι βολικό, καθώς τα προϊόντα λαμβάνουν τον ελέγχο και την καταμέτρηση θερμίδων. Δεν απαγορεύεται τρόφιμα, αν και θα ενθαρρύνεται να τρώνε άπαχη πρωτεΐνη, φρούτα και λαχανικά.

Μειονεκτήματα: Οι δίαιτες υποκατάστασης γευμάτων από μόνες τους κάνουν ελάχιστα για να εκπαιδεύσουν τους ανθρώπους σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους. Υπάρχει ο κίνδυνος επανάκτησης του βάρους πάλι μόλις σταματήσετε να χρησιμοποιείτε τα προϊόντα. Μπορεί επίσης να το βρείτε δύσκολο να καταναλώσετε την ποσότητα φρούτων και λαχανικών που συνιστάται χωρίς προσεκτικό σχεδιασμό.

BDA ετυμηγορία:

Αν δεν σας αρέσει η γεύση των προϊόντων αντικατάστασης γευμάτων, δεν θα εφαρμόσετε το πρόγραμμα. Η Slim Fast δίαιταμπορεί να είναι χρήσιμη για να ξεκινήσει η απώλεια βάρους, αλλά είναι σημαντικό να κάετεν πλήρη χρήση της online υποστήριξης ώστε να μάθετε για τις αρχές της υγιεινής διατροφής και για το πώς να διαχειριστείτε καθημερινά το φαγητό και το ποτό.

No 8 – Η δίαιτα LighterLife

Το πρόγραμμα απώλειας βάρους LighterLife συνδυάζει μια πολύ χαμηλή σε θερμίδες δίαιτα, με γεύματα αντικατάστασης, σε συνδιασμό με εβδομαδιαία παροχή συμβουλών. Tο πρόγραμμα LighterLife Total απευθύνεται σε άτομα με ΔΜΣ 30 ή μεγαλύτερο, και αποτελέιται από τέσσερα «πακέτα τροφίμων» την ημέρα, όπως ροφήματα, σούπες, μους ή μπάρες, και συμβατικά τρόφιμα. Το πρόγραμμα LighterLife Lite αφορά άτομα με ΔΜΣ 25-30 και περιλαμβάνει την κατανάλωση τριών «πακέτων τροφίμων» την ημέρα και επιπλέον ένα γεύμα από έναν κατάλογο εγκεκριμένων τροφίμων. Θα ακολουθήσετε το πρόγραμμα μέχρι να φτάσετε το στόχο που έχετε θέσει για το βάρος σας. Το πρόγραμμα μπορεί να οδηγήσει σε πολύ γρήγορη απώλεια βάρους και συνιστάται να δείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε. Η χρονική δίαρκεια που θα ακολουθήσετε τη δίαιτα εξαρτάται από το πόσο βάρος πρέπει να χάσετε.

Πλεονεκτήματα: Η παροχή συμβουλών μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τη σχέση σας με το φαγητό και πιθανώς να μπορέσετε να κάνετε μόνιμες αλλαγές ώστε να διατηρήσετε την απώλεια βάρους. Με τα γεύματα αντικατάστασης, δεν υπάρχει ζύγιση ή μέτρηση, για τον λόγο αυτό είναι μια ξέγνοιαστη προσέγγιση για την απώλεια βάρους.

Μειονεκτήματα: Οι αρχικές παρενέργειες της δίαιτας μπορεί να περιλαμβάνουν κακή αναπνοή, ξηροστομία, κόπωση, ζάλη, αϋπνία, ναυτία και δυσκοιλιότητα από τη μείωση των υδατανθράκων και των φυτικών ινών. Η προσκόλληση σε μια αυστηρή δίαιτα με ροφήματα, σούπες και άλλα υποκατάστατα γεύματος δεν είναι πολύ διασκεδαστική και μπορεί να αισθανθείτε κοινωνική απομόνωση.

BDA ετυμηγορία:

Η γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί να είναι κίνητρο, αλλά αυτό δεν είναι διατηρήσιμο. Η δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων LighterLife και η παροχή συμβουλών μπορεί να λειτουργήσει για μερικούς, ιδιαίτερα για άτομα που έχουν αγωνιστεί για να χάσουν βάρος για χρόνια, έχουν προβλήματα υγείας λόγω του βάρους τους και είναι κλινικά παχύσαρκοι με ΔΜΣ πάνω από 30. Μια πολύ χαμηλή σε θερμίδες δίαιτα που περιλαμβάνει 1.000 θερμίδες την ημέρα ή λιγότερες δεν θα πρέπει να ακολουθείται για περισσότερο από 12 συνεχείς εβδομάδες. Στην περίπτωση που καταναλώνεται λιγότερες από 600 θερμίδες την ημέρα, θα πρέπει να έχετε ιατρική επίβλεψη.

No 9 – Η δίαιτα WeightWatchers

Το σχέδιο WeightWatchers βασίζεται σε ένα σύστημα πόντων το οποίο δίνει μια τιμή για τα τρόφιμα και τα ποτά με βάση την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπος και ίνες. Πρόκειται ουσιαστικά για μια διατροφή ελεγχόμενων θερμίδων, όπου μπορείτε να πάρετε ένα προσωπικό επίδομα πόντων καθημερινά, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με τον τρόπο που σας αρέσει. Δεν υπάρχει όριο στο ποσό των φρούτων και των περισσότερων λαχανικών που μπορείτε να φάτε. Μπορείτε επίσης να πάρετε μια εβδομαδιαίο δίχτυασφαλείας πόντων σε περίπτωση που ξεπεράσετε το επίδομα σας, και ένα ατομικό πρόγραμμα άσκησης. Οι εβδομαδιαίες συναντήσεις και οι εμπιστευτικές ζυγίσεις παρέχουν υποστήριξη και επιπλέον κίνητρο για να ενθαρρύνουν τη μακροπρόθεσμη αλλαγή συμπεριφοράς. Το σχέδιο έχει σχεδιαστεί για να σας βοηθήσει να χάσετε μέχρι και 1 κιλό την εβδομάδα.

Πλεονεκτήματα: Δεν απαγορεύονατι τρόφιμα τροφές και έτσι μπορείτε να φάτε και να πιείτε ό, τι θέλετε με την προϋπόθεση ότι τηρέιτε το επιδόμα των πόντων σας. Το σύστημα των πόντων είναι ευκολότερο να ακολουθηθεί σε σύγκριση με την καταμέτρηση θερμίδων και λιγότερο περιοριστικό από ό, τι άλλα προγράμματα, καθώς εισάγει ένα δίχτυ ασφαλείας πόντων, το οποίο μπορεί να διατηρηθεί για μια ειδική περίσταση, όπως μια νυχτερινή έξοδο, μια μικρή ποσότητα αλκοόλ ή για γλυκά.

Μειονεκτήματα: Όταν ξεκινήσετε το σύστημα βαθμολόγησης μπορεί να είναι εξίσου χρονοβόρο όπως και η απλή καταγραφή θερμίδων. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ότι πιέζονται ώστε να αγοράζουν τα επώνυμα τρόφιμα WeightWatchers.

BDA ετυμηγορία:

Το σύστημα των πόντων είναι γενικά καλά ισορροπημένο και μπορεί να αποτελέσει θεμέλιο για μακροπρόθεσμες αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες. Η προσέγγιση της ομάδας υποστήριξης μπορεί να βοηθήσει ώστε κρατήσει οι συμμετέχοντες να παραμέινουν κινητοποιημένοι και να τους εκπαιδεύσει σχετικά με την υγιεινή διατροφή. Αλλά είναι σημαντικό να κάνετε τη σύνδεση μεταξύ του συστήματος των πόντους και των θερμίδων, αν θέλετε να αποφύγετε την επαναπρόσληψη βάρους όταν φεύγετε από το πρόγραμμα.

No 10 – Παλαιολιθική δίαιτα

Η παλαιολιθική δίαιτα, γνωστή επίσης και ως η δίαιτα του ανθρώπου των σπηλαίων, (ήταν η περισσότερο αναζητήσιμη στο Goοgle μέθοδος απώλειας βάρους για το 2013). Η δίαιτα αποτελείται από τρόφιμα που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο θήρας και αλιείας – όπως το κρέας και τα θαλασσινά – και τα τρόφιμα που μπορούν να συλλεχθούν – όπως αυγά, ξηροί καρποί, σπόροι, φρούτα, λαχανικά, βότανα και μπαχαρικά. Είναι δηλαδή μία μέθοδος που βασίζεται στις υποτιθέμενες διατροφικές συνήθειες των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών προγόνων μας κατά την Παλαιολιθική εποχή, πριν από την ανάπτυξη της γεωργίας περίπου 10.000 χρόνια πριν. Αυτό σημαίνει ότι οι σπόροι δημητριακών όπως το σιτάρι, τα γαλακτοκομικά, η ζάχαρη, οι πατάτες και το αλάτι – καθώς και οτιδήποτε επεξεργασμένο – απαγορεύονται εντελώς από το μενού. Δεν υπάρχει επίσημα ο όρος «Παλαιολιθική δίαιτα» ωστόσο θεωρείτε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, υψηλή σε πρωτεΐνες με κάποιες παραλλαγές στην πρόσληψη υδατανθράκων και κρέατος. Αναφέρεται ότι η Παλαιολιθική δίαιτα είναι ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα υγιεινής διατροφής που μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να μειώσει τον κίνδυνο για την εμφάνιση διαβήτη, καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και άλλων προβλημάτων υγείας. Οι περισσότερες μελέτες σχετικά με την Παλαιολιθική διατροφή είναι σύντομες και χρειάζονται μακροχρόνιες μελέτες ώστε να αποδείξουν αν είναι αποτελεσματική ή όχι. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2008 υποδεικνύει ότι η δίαιτα αυτή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Ωστόσο, οι πολλοί περιορισμοί της μελέτης αυτής καθιστούν αδύνατη τη διεξαγωγή συμπεράσματος για το αν η Παλαιολιθική δίαιτα είναι πιο αποτελεσματική από άλλες υποθερμιδικές δίαιτες.

Πλεονεκτήματα: Η παλαιολιθική δίαιτα σας ενθαρρύνει να καταναλώνεται λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα και περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Μειώνοντας την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε θερμίδες θα καταφέρεται να μειώσετε την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων και να χάσετε βάρος. Ορισμένα προγράμματα βασίζονται στον κανόνα «80/20», κατά τον οποίο θα επωφεληθείτε το 99% των πλεονεκτημάτων της δίαιτας αν προσκληθείτε σε αυτή κατά 80%. Η ευελιξία αυτή μπορεί να κάνει τη δίαιτα πιο εύκολη στην εφαρμογή της, με αποτέλεσμα να είναι πιο πιθανό να επιτύχετε.

Μειονεκτήματα: Δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα δεδομένα για τη διατροφή που ακολουθούσαν οι πρόγονοί μας, έτσι η Παλαιολιθική δίαιτα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε υποθέσεις και οι ισχυρισμοί υγείας σχετικά με αυτή στερούνται επιστημονικών στοιχείων. Οι περισσότερες εκδοχές της ενθαρρύνουν για κατανάλωση υψηλής ποσότητας κρέατος γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τις τρέχουσες συστάσεις για την κατανάλωση κρέατος . Όπως όλες οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε κρέας είναι ακριβή, ανάλογα με τις επιλογές που θα κάνετε. Είναι αδύνατο να την ακολουθήσετε χωρίς να καταναλώνεται κρέας, θαλασσινά ή αυγά, συνεπώς δεν είναι κατάλληλη για χορτοφάγους!

BDA ετυμηγορία:

Οι περισσότερες εκδοχές της Παλαιολιθικής δίαιτας αποκλείουν βασικές ομάδες τροφίμων, αυξάνοντας την πιθανότητα διατροφικών ελλείψεων εκτός αν γίνει προσεκτικές αντικαταστάσεις και ίσως είναι απαραίτητη η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής. Η δίαιτα αυτή έχει και κάποια θετικά στοιχεία, μια έκδοση της η οποία δεν απαγορεύει καμία ομάδα τροφίμων, όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα γαλακτοκομικά και τα όσπρια, θα ήταν καλύτερη επιλογή. Η Παλαιολιθική δίαιτα στερείται ποικιλίας συνεπώς υπάρχει κίνδυνος να την βαρεθείτε γρήγορα και να τα παρατήσετε. Αν θέλετε να μιμηθείτε τους παλαιολιθικούς προγόνους μας θα ήταν προτιμότερο να εφαρμόσετε τα επίπεδα φυσικής τους δραστηριότητας και όχι τη διατροφή τους.

Αν θέλετε να ακολουθήσετε κάποιο Πρόγραμμα Διατροφής, θα πρέπει πρώτα να επισκεφτείτε κάποιον Διαιτολόγο – Διατροφολόγο!

Οι 10 δημοφιλέστερες δίαιτες σύμφωνα με τη Βρετανική Διαιτολογική Εταιρία (BDA) - BDAΣοφία Λάκκα
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Τελειόφοιτη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ