Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Τα οφέλη της κατανάλωσης αποξηραμένων φρούτων και ξηρών καρπών

Τα οφέλη της κατανάλωσης αποξηραμένων φρούτων και ξηρών καρπών - αποξηραμένα φρούτα

Μάθετε πως η κατανάλωση αποξηραμένων φρούτων και ξηρών καρπών, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση διαφόρων παθήσεων.

• Καρδιαγγειακά Νοσήματα

Μια μελέτη του 2015 έδειξε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών συσχετίζεται με μείωση της ολικής χοληστερόλης, της LDL-χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Αναφέρεται επίσης ότι το όφελος αυτό προκύπτει από την κατανάλωση οποιουδήποτε ξηρού καρπού και όχι ενός συγκεκριμένου είδους.

• Διατήρηση σωματικού βάρους

Οι ξηροί καρποί όχι μόνο προσφέρουν διατροφικά οφέλη αλλά βοηθούν και στην διατήρηση του σωματικού βάρους. Αυτό είναι σημαντικό καθώς τα ποσοστά της παχυσαρκίας όλο και αυξάνονται στις αναπτυγμένες χώρες. Οι ξηροί καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια, όμως, πολλές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών δεν συσχετίζεται με μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος . Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση ξηρών καρπών για μεγάλο χρονικό διάστημα συσχετίζεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος και χαμηλότερα ποσοστά υπερβαρότητας και παχυσαρκίας.

• Διαβήτης τύπου 2

Υπάρχουν μελέτες που αξιολογούν το όφελος της κατανάλωσης ξηρών καρπών και τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη. Συγκεκριμένα, στη μελέτη PREDIMED (2011) παρατηρήθηκε μείωση 52% στην επίπτωση του διαβήτη σε δύο πειραματικές ομάδες -όπου η μία ομάδα κατανάλωσε ελαιόλαδο και η δεύτερα 30γρ ξηρούς καρπούς (μείγμα από καρύδια, αμύγδαλα και φουντούκια) την ημέρα- σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Σύμφωνα με ερευνητές, η κατανάλωση αποξηραμένων φρούτων από τους διαβητικούς ασθενείς είναι εξίσου καλή. Σε μία μελέτη του 2015 παρατηρήθηκε ότι καταναλώνοντας σταφίδες ως εναλλακτική λύση για σνακ υπήρξε μείωση έως και 23% στα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης.

• Γαστρεντερική λειτουργία

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι καλές πηγές φυτικών ινών οι οποίες έχουν άμεση επίδραση στο γαστρεντερική λειτουργία. Για παράδειγμα, η κατανάλωση 100γρ δαμάσκηνων προωθεί καθημερινά την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος και παρέχει περισσότερο από το 19% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών.

• Οστεοπόρωση

Πρόσφατες παρατηρήσεις δείχνουν ότι τα δαμάσκηνα μπορεί να είναι χρήσιμα τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιστροφή της απώλειας οστού. Μια μελέτη του 2011 δείχνει ότι τα δαμάσκηνα μπορούν να βελτιώσουν την οστική πυκνότητα σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

.

Αυτοάνοσα, ανοσοποιητικό και διατροφή | Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης.

 
 
 
 
 

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ Η 2η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ!

Μάθετε περισσότερα...

Συνεχείς επιστημονικές ανακαλύψεις επιβεβαιώνουν ότι ορισμένες θρεπτικές ουσίες μπορούν να συμβάλουν, ίσως και καλύτερα από τη φαρμακευτική αγωγή, στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων διαταραχών!

Υπολογίζεται σήμερα ότι 1 στους 10 ενήλικες Έλληνες εμφανίζει κάποια αυτοάνοση διαταραχή. Τα νοσήματα με σημείο αναφοράς το ανοσοποιητικό όπως είναι οι Θυρεοειδίτιδες, σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωρίαση, νόσος Crohn, έκζεμα, λεύκη, κοιλιοκάκη κλπ. παρουσιάζουν σημαντική έξαρση τα τελευταία χρόνια στον ελληνικό πληθυσμό.

Ταυτόχρονα, αυξανόμενες επιστημονικές πληροφορίες τονίζουν τη διατροφοεξαρτώμενη φύση των αυτοάνοσων και τη σημασία των διατροφικών συστατικών στην προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος. Διατροφικές ανακαλύψεις επιβεβαιώνουν ότι ορισμένες θρεπτικές ουσίες μπορούν να συμβάλουν, ίσως και καλύτερα από τη φαρμακευτική αγωγή, στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων παθήσεων.

Το βιβλίο 'Αυτοάνοσα, ανοσοποιητικό και διατροφή', μάς μυεί εμπεριστατωμένα στην έννοια της «ανοσοπροστατευτικής» διατροφής.

Στο πρώτο του μέρος περιγράφει τις βασικές αρχές της διατροφικής προστασίας του ανοσοποιητικού. Προτείνοντας μια κατεξοχήν διατροφοκεντρική αντίληψη, συστήνει στρατηγικές αντιμετώπισης του εμπλεκόμενου καταστροφικού τρίπτυχου: ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΜΕΝΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ – ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ – ΦΛΕΓΜΟΝΗ. Επιπλέον, απαντά σε ερωτήματα σχετικά με την κληρονομική φύση των αυτοάνοσων, τις αλήθειες και τους μύθους που διέπουν τη διαχείρισή τους, τις αναγκαίες εξετάσεις, τα συμπληρώματα διατροφής κ.ά.

Στο δεύτερο μέρος ασχολείται αναλυτικά με τη διατροφική φροντίδα των 21 πιο διαδεδομένων (και συνοπτικά έτερων 21 πιο σπάνιων) αυτοάνοσων διαταραχών. Συγκεκριμένα, αναλύονται εκτενώς αναφορικά με τη διατροφική τους διαχείριση τα παρακάτω νοσήματα:

 1. Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1
 2. Νόσος του Crohn
 3. Ελκώδης κολίτιδα
 4. Κοιλιοκάκη
 5. Ρευματοειδής αρθρίτιδα
 6. Αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία
 7. Αυτοάνοση ατροφική γαστρίτιδα
 8. Θυρεοειδίτιδα Hashimoto
 9. Νόσος Graves
 10. Ινομυαλγία
 11. Λεύκη
 12. Μυασθένεια Gravis
 13. Ρευματική πολυαλγία
 14. Σκληρόδερμα
 15. Σύνδρομο Sjögren
 16. Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
 17. Ψωρίαση
 18. Σκλήρυνση κατά πλάκας
 19. Έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα
 20. Αλλεργικό άσθμα
 21. Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα ή Σύνδρομο Bechterew ή νόσος Marie Strumpell

Επιπλέον, αναφέρονται και άλλες λιγότερο συχνές αυτοάνοσες παθήσεις, για τις οποίες οι έως σήμερα διαθέσιμες πληροφορίες είναι περιορισμένες. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι: αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση (ALS), αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, αυτοάνοση δερματίτιδα, αυτοάνοση νευροπάθεια, αυτοάνοση ηπατίτιδα, αυτοάνοση θρομβοκυτταροπενία, αυτοάνοση νόσος των επινεφριδίων, αυτοάνοση ωοθηκίτιδα και ορχίτιδα, γυροειδής αλωπεκία (Alopecia areata), δερματοπολυμυοσίτιδα, ερπητοειδής δερματίτιδα, θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα (TTP), κοκκιωματώδης αγγειίτιδα Wegener, κροταφική αρτηρίτιδα, μυϊκή δυστροφία, μυοσίτιδα, νόσος του Behçet, πρωτοπαθής χολική κίρρωση, αυτοάνοση μυοκαρδιοπάθεια και το σύνδρομο Guillain-Barré.

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος μέσα από την εκπομπή του "Στην υγειά μας ρε παιδια" στον ΣΚΑΪ, προτείνει το βιβλίο του Δρ. Δημήτρη Γρηγοράκη: "Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό και Διατροφή", Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.

Τα οφέλη της κατανάλωσης αποξηραμένων φρούτων και ξηρών καρπών - αποξηραμένα φρούτα

...και η Ελένη Φιλίνη προτείνει το βιβλίο "Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό και Διατροφή".

Τα οφέλη της κατανάλωσης αποξηραμένων φρούτων και ξηρών καρπών - αποξηραμένα φρούτα

Δείτε το βίντεο-παρουσίαση του βιβλίου

Ο έγκριτος κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης παρουσιάζει ένα μοναδικό σύγγραμμα για τα ελληνικά δεδομένα, προσφέροντας στους ενδιαφερόμενους έναν απόλυτο οδηγό πρόληψης και αντιμετώπισης των αυτοάνοσων διαταραχών. Το βιβλίο προλογίζει ο Καθηγητής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου κ. Λάμπρος Συντώσης.

ISBN: 978-618-02-0762-0  ● Διαστάσεις: 14 Χ 20,5 ● Σελίδες: 400 ● Τιμή: 28,00 €

Διαβάστε τις κριτικές για το βιβλίο 'Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό και διατροφή' ΕΔΩ!

Μπείτε στο επίσημο κατάστημα eshop του Logodiatrofis.gr και βρείτε όλα τα βιβλία των Επιστημονικών Εκδόσεων ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ!

Βιβλία Διατροφής και Υγείας, με ποικίλη θεματολογία για τον άντρα, τη γυναίκα, το παιδί, καθώς και βιβλία για δίαιτα, σωστή διατροφή, αλλά και βιβλία με υγιεινές συνταγές.

Αποκτήστε τα βιβλία στο eshop.logodiatrofis.gr με πλούσια ΔΩΡΑ σε κάθε σας παραγγελία!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ