Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Ο χυμός πορτοκαλιού μπορεί να παρέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά από ολόκληρο το πορτοκάλι

Απορροφάται καλύτερα  ο χυμός πορτοκαλιού σε σύγκριση με ολόκληρο το φρούτο.

 

Οι ερευνητές ανέλυσαν πέντε μορφές πορτοκακιού: φρέσκα μη επεξεργασμένα τμήματα πορτοκαλιού, ομογενοποιημένα (πολτοποιημένα) τμήματα πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένο χυμό, παστεριωμένο χυμό, και φλας παστεριωμένο χυμό. Βρήκαν ότι τα επίπεδα της βιταμίνης C και των καροτενοειδών ήταν ίδια στο χυμό και στο μη επεξεργασμένο αυτό φρούτο, ενώ αντίθετα τα επίπεδα των φλαβονοειδών ήταν σημαντικά χαμηλότερα στο μη επεξεργσμένο πορτοκάλι.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στη συνέχεια ένα πρότυπο δοκιμαστικό σωλήνα σχεδιασμένο ώστε να μιμείται την πέψη στο ανθρώπινο σώμα ώστε να αξιολογήσει την βιοπροσπελασιμότητα-πόσο εύκολα το σώμα μπορεί να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πολύ περισσότερα καροτενοειδή και φλαβονοειδή απελευθερώθηκαν από τον χυμό πορτοκαλιού παρά από τις φέτες φρούτων ή το φρούτο αυτό σε μορφή πουρέ. Στην πραγματικότητα, η απελευθέρωση καροτενοειδών ανέβηκε από σχεδόν 10,8% στο φρούτο σε 28,3% στο φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, και μέχρι 39,5% στον παστεριωμένο χυμό. Σε ότι αφορά τα φλαβονοειδή, αυτά ενισχύθηκαν σχεδόν πέντε φορές -έως 96,5%-στο χυμό σε σύγκριση με το φρούτο.

Επιμέλεια Κειμένου
Άννα Βεσέλη
Οικ.Οικονομίας και Οικολογίας
annabeseli@gmail.com
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

 

Read this article in english
Orange juice might provide more nutrients than whole oranges

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ