Logodiatrofis.gr
Έρευνα

O θηλασμός προστατεύει τα μωρά από λευχαιμία

Τα μωρά που θηλάζουν μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης  λευχαιμίας.

Τα βρέφη που τρέφονται με μητρικό γάλα για τουλάχιστον έξι μήνες έχουν 19 τοις εκατό μειωμένη πιθανότητα να διαγνωστούν με καρκίνο συγκριτικά με τα μωρά που δεν θηλάζουν, σύμφωνα με την έρευνα.

Η λευχαιμία είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου μεταξύ των παιδιών, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 30% όλων των καρκίνων της παιδικής ηλικίας.

Ο θηλασμός συνιστάται από το NHS ως η πιο υγιεινή επιλογή για τη σίτιση των βρεφών μέχρι την ηλικία των έξι μηνών – αλλά πολλοί γονείς εξακολουθούν να δίνουν στα μωρά τους τυποποιημένα γάλατα. Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των γυναικών που θηλάζουν τα μωρά τους αυξάνεται, περίπου το 45% επιλέγουν να ταΐσουν με μπιμπερό τα μωρά τους στην ηλικία των έξι εβδομάδων και 66% σε έξι μήνες.

Οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο της Χάιφα στο Ισραήλ, ζήτησαν να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για να εκπαιδεύσουν τις γυναίκες σχετικά με τα οφέλη του θηλασμού για την υγεία, ενώ θα πρέπει επίσης να καταβληθούν προσπάθειες για να καταστεί ευκολότερο για τις γυναίκες να το κάνουν δημόσια.

Οι συγγραφείς, των οποίων η εργασία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Pediatrics, είπαν ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το μητρικό γάλα μπορεί να βοηθήσει τα μωρά να αποκρούσουν τη λευχαιμία. Η πιο πιθανή αιτία είναι η μεταφορά των χημικών ουσιών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών.

Οι επιστήμονες, οι οποίοι βάσισαν τα ευρήματά τους σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από 18 διαφορετικές μελέτες σε όλο τον κόσμο, έγραψαν: «Επειδή ο πρωταρχικός στόχος της δημόσιας υγείας είναι η πρόληψη της νοσηρότητας, οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να διδάσκονται τα πιθανά οφέλη του θηλασμού για την υγεία και να τους δίνονται εργαλεία για να βοηθήσουν τις μητέρες με το θηλασμό, είτε οι ίδιοι είτε να παραπέμπουν σε άλλους που μπορούν να βοηθήσουν.

«Τα πολλά πιθανά προληπτικά οφέλη του θηλασμού στην υγεία θα πρέπει επίσης να ανακοινώνονται ανοιχτά στο ευρύ κοινό, όχι μόνο στις μητέρες, έτσι ώστε ο θηλασμός να μπορεί να είναι πιο αποδεκτός κοινωνικά και να διευκολύνεται.»

Ο Δρ Colin Michie, του Βασιλικού Κολεγίου Παιδιατρικής και Παιδικής Υγείας, αποδέχτηκε τα ευρήματα. Είπε: «Τα οφέλη του θηλασμού για τους πληθυσμούς των παιδιών είναι καλά εδραιωμένα.

«Τα μωρά που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να συρρικνώσουν το στήθος και να προσβληθούν από ωτίτιδες, να αρρωστήσουν και να υποφέρουν από διάρροια ή να γίνουν παχύσαρκα.»

«Αυτή η τελευταία εξέλιξη είναι όχι μόνο μια πολύ σημαντική ανακάλυψη, αλλά προσθέτει επιπλέον βάρος στα οφέλη του θηλασμού».

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο θηλασμός συνδέεται με καλύτερη απόδοση στο σχολείο, με υψηλότερο IQ και υψηλότερα εισοδήματα αργότερα στη ζωή.

Ο Janet Fyle, επαγγελματίας Σύμβουλος Πολιτικής στο Βασιλικό Κολέγιο Μαιών, δήλωσε: «Αυτή η έρευνα υποστηρίζει ακόμη φορά γιατί θα πρέπει να ενθαρρυνθεί ο θηλασμός και να υποστηρίζεται.

Είναι χωρίς αμφιβολία ένας από τους πιο θετικούς τρόπους για μια γυναίκα να δώσει στο νεογέννητο της το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή.

«Το σημαντικό ζήτημα είναι να εξασφαλιστεί ότι οι γυναίκες έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένες συμβουλές και υποστήριξη για να βοηθηθούν ώστε να ξεκινήσουν και να διατηρήσουν το θηλασμό.»

Δεν είναι όλοι οι επιστήμονες, όμως, πεπεισμένοι για την ορθότητα της μελέτης.

Ο καθηγητής Chris Bunce, της Έρευνας για τη Λευχαιμία και για τα Λεμφώματα, δήλωσε: «Δεν θέλουμε οι μητέρες που δεν μπορούν ή επιλέγουν να μη θηλάσουν να ανησυχούν, ως αποτέλεσμα αυτής της έρευνας.

«Η παιδική λευχαιμία είναι ευτυχώς πολύ σπάνια και τα αποδεικτικά στοιχεία για τα προστατευτικά οφέλη του θηλασμού δεν είναι τόσο σαφή όπως προτείνονται από την τελευταία μελέτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ