Logodiatrofis.gr
Παθήσεις

Ο ρόλος της διατροφής στις ουρολογικές παθήσεις

Σημαντικός παράγοντας στην εμφάνιση ουρολογικών παθήσεων είναι οι καθημερινές συνήθειες.

ΝΕΦΡΟΛΙΘΙΑΣΗ

 

Οι διατροφικές συνήθειες αποτελούν ένα πολύ σημαντικό παράγοντα ,που επηρεάζει την εμφάνιση κάποιων ουρολογικών παθήσεων .Οι πιο σημαντικές από αυτές είναι:

  • Νεφρολιθίαση
  • Καρκίνος του προστάτη
  • Ουρολοίμωξη

Υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες και μέτρα που μπορούν και καλό είναι να εφαρμόζονται για την πρόληψη αυτών των παθήσεων. Ας εξετάσουμε τη σχέση της διατροφής με την κάθε πάθηση ,ξεχωριστά.

 

Η νεφρολιθίαση είναι σχετικά συνήθης νόσος, συχνότερη στη λευκή φυλή και στους άνδρες. Οι κύριοι τύποι ουρολίθων αποτελούνται από οξαλικό ή φωσφορικό ασβέστιο (80%), ουρικό, στρουβίτη και κυστίνη. Οι ασθενείς μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί ή να παρουσιάσουν κωλικό νεφρού ή άτυπα συμπτώματα ή επιπλοκές (όπως απόφραξη), οι οποίες χρειάζονται παρέμβαση των ειδικών γιατρών. Σε ασθενείς με πρωτοεμφανιζόμενο μονήρη λίθο χωρίς παράγοντες κινδύνου ή με ελαφρά νόσο, μπορεί να διενεργηθεί και από μη ειδικό γιατρό ένας στοιχειώδης διαγνωστικός έλεγχος, που περιλαμβάνει λήψη ιστορικού, με αναζήτηση παραγόντων κινδύνου για δημιουργία λίθων, ακτινολογικό έλεγχο, εξετάσεις ούρων, βιοχημικές εξετάσεις αίματος και ανάλυση λίθου, εάν υπάρχει. Στη λήψη ιστορικού μπορεί να αποκαλυφθεί οικογενειακό ιστορικό λιθίασης, υποκείμενη πάθηση που προδιαθέτει για λιθίαση (όπως ουρική αρθρίτιδα) ή τρόπος ζωής ευνοϊκός για σχηματισμό λίθων (επάγγελμα, διαιτητικές συνήθειες, κατανάλωση υγρών, λήψη φαρμάκων).Παρακάτω φαίνονται τα είδη των λίθων και οι διατροφικοί παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση τους.

 

 

ΓΕΝΙΚΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΝΕΦΡΟΛΗΘΙΑΣΗΣ

• Ο βασικότερος διατροφικός κανόνας για τη πρόληψη της νόσου αυτής είναι η λήψη άφθονων υγρών, κυρίως νερού, τουλάχιστον 2 λίτρα την ημέρα, ώστε να διατηρηθεί η παραγωγή ούρων στα 2-3 λίτρα την ημέρα. Στα δύο λίτρα περιλαμβάνονται όλα τα υγρά από την καθημερινή κατανάλωση ποτών και φαγητών (σούπες, φρούτα και λαχανικά). Ο έλεγχος του χρώματος τον ουρών σας, θα σας βοηθήσει να έχετε μια εικόνα για αν παίρνετε αρκετά υγρά ή όχι –όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα των ουρών είναι, τόσο περισσότερα υγρά χρειάζεστε (φυσιολογικά τα ούρα είναι διαφανή ή ανοιχτό κίτρινο). Μην ξεχνάτε να πίνετε περισσότερο νερό το καλοκαίρι, ιδιαίτερα σε περιόδους καύσωνα και όταν ασκείστε. Υψηλότερη πρόσληψη υγρών από 3 λίτρα την ημέρα δεν έχει καλύτερα αποτελέσματα, εκτός αν σας έχει συμβουλεύσει σχετικά ο θεράπων ιατρός.

Αλάτι– Η ποσότητα αλατιού στις τροφές πρέπει να είναι περιορισμένη. Κανονικά ένας άνθρωπος πρέπει να καταναλώνει μέχρι 2,4 γραμμάρια νατρίου (100 mmol)/ημέρα, που αντιστοιχούν περίπου σε ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρικού αλατιού (6 γραμμάρια). Αυτές οι δόσεις πρέπει να τηρούνται αυστηρά σε περιπτώσειςνεφρολιθίασης. Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσθέτετε αλάτι στο φαγητό στο τραπέζι. Μπορείτε όμως να βάλετε λίγο όταν μαγειρεύετε. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάτε είναι ότι το 75% του αλατιού που τρώμε βρίσκεται ήδη μέσα στα τρόφιμα που αγοράζουμε: δημητριακά, πατατάκια, σόδα, ψωμί, μπισκοτάκια, πίτσα, σούπες, λουκάνικα, μπέικον, ζαμπόν, τυριά, γευστικοί κύβοι, κονσέρβες, καπνιστά προϊόντα και όλα τα προ-μαγειρεμένα φαγητά και οι σάλτσεςπεριέχουν αλάτι. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι πρέπει να κόψετε όλα τα παραπάνω, πρέπει όμως να ξέρετε ότι περιέχουν πολύ αλάτι ώστε να τα καταναλώνετε λελογισμένα. Ένας απλός οδηγός για να σας διευκολύνει να συγκρίνετε τα διάφορα προϊόντα που αγοράζετε όσον αφορά την περιεκτικότητα σε αλάτι είναι: Όταν περιέχει περισσότερο από 1,5γρ αλάτι ανά 100γρ (ή 0.6γρ νάτριο) η περιεκτικότητά του είναι υψηλή. Όταν περιέχει περισσότερο από 0,3γρ αλάτι ανά 100γρ (ή 0.1γρ νάτριο), η περιεκτικότητά του κρίνεται χαμηλή .

• Η πρόσληψης ζωικής πρωτεΐνης πρέπει να μειωθεί σημαντικά . Πηγές ζωικής πρωτεΐνης αποτελούν το μοσχάρι, τα πουλερικά, το χοιρινό, το αρνί, τα ψάρια, τα αυγά.

Προσοχή στη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής. Συμβουλευτείτε έναν ιατρό ή το φαρμακοποιό σας πριν την χρήση διατροφικών συμπληρωμάτων, δεδομένου ότι η παρατεταμένη πρόσληψη υψηλών δόσεων βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει νεφρολιθίαση. Ανησυχίες επίσης έχουν εκφραστεί σχετικά με την πιθανότητα η κατανάλωση υψηλών δόσεων βιταμίνης C (από συμπληρώματα διατροφής, αλλά όχι και από φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C) να συμβάλλει στο σχηματισμό λίθων στα νεφρά – επειδή η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στην σύνθεση οξαλικού οξέος.

Cranberry (βακκίνιον το μακρόκαρπον). Ο χυμός του ‘Cranberry’ συμβάλλει στην πρόληψη της νεφρολιθίασης και αξίζει να το εισάγετε στη διατροφή σας. Προσοχή όμως! Ο χυμός του περιέχει μεγάλες ποσότητες σακχάρων – επιλέξτε κάποιον χυμόπου δεν περιέχει ζάχαρη και μην καταναλώνετε περισσότερο από ένα ποτήρι την ημέρα.

• Καταναλώνετε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.

 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η τρίτη πιο συχνά εμφανιζόμενη μορφή καρκίνου στους άνδρες. Οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην εμφάνιση αυτού του καρκίνου είναι η εθνικότητα, η ηλικία, γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η διατροφή. Είναι γεγονός πως ο δυτικός τρόπος διατροφής πλούσιας σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι καθώς και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην εμφάνιση διάφορων μορφών καρκίνου. Όσον αφορά τον καρκίνο του προστάτη, υπάρχει ένας μεγάλος όγκος ερευνών που περιγράφουν το ρόλο της διατροφής και συγκεκριμένων διαιτητικών παραγόντων στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη.

Διαιτητικοί παράγοντες που φαίνεται να βοηθούν στον καρκίνο του προστάτη

Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχουν κάποια τρόφιμα τα οποία μέσω των ουσιών που περιέχουν βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη.

Λυκοπένιο
Το λυκοπένιο είναι ένα καροτενοειδές που βρίσκεται κυρίως στις ντομάτες αλλά και το καρπούζι, και το οποίο φαίνεται να αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι η μεγάλη κατανάλωση τροφών (σε αντίθεση με τη χαμηλή) που περιέχουν λυκοπένιο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Μάλιστα πρέπει να σημειωθεί, ότι στις μαγειρεμένες ντομάτες και στα προϊόντα τους (π.χ. σάλτσα) η συγκέντρωση και η απορρόφηση του λυκοπενίου είναι μεγαλύτερη. Όσον αφορά το ρόλο του λυκοπενίου στη θεραπεία, έρευνα έχει δείξει ότι η χορήγηση λυκοπενίου σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη μετά από ορχεκτομή, μειώνει τον πρωτογενή όγκο, μειώνει τις μεταστάσεις και βελτιώνει τη ροή των ούρων. Βέβαια το θέμα χρίζει περαιτέρω διερεύνησης .

Σταυρανθή λαχανικά
Στην ομάδα των σταυρανθών λαχανικών ανήκουν το μπρόκολο, το κουνουπίδι, η λαχανίδα, το κραμπολάχανο, το σινάπι κ.α. Τα σταυρανθή λόγω των φυτοχημικών καθώς και άλλων ουσιών που περιέχουν, φαίνεται να διαδραματίζουν προστατευτικό ρόλο κατά του καρκίνου του προστάτη όταν καταναλώνονται πάνω από 5 φορές την εβδομάδα.

Βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε φέρεται να έχει προστατευτική δράση κατά του καρκίνου εξαιτίας της αντιοξειδωτικής της δράσης. Η βιταμίνη Ε λειτουργεί σαν μια «αντι-προσταγλαδίνη», οι προσταγλαδίνες συμμετέχουν στην εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Ε ίσως μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη, ιδιαίτερα στους καπνιστές και στα άτομα που τα επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα τους είναι χαμηλά. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε είναι το ελαιόλαδο, το αβοκάντο και οι ξηροί καρποί όπως τα καρύδια και τα αμύγδαλα.

Σελήνιο
Το σελήνιο είναι ένα ιχνοστοιχείο το οποίο βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο συκώτι, τα θαλασσινά, το κρέας, τα πουλερικά, τα φιστίκια και τα εμπλουτισμένα δημητριακά. Χαμηλά επίπεδα σεληνίου στο αίμα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Μελέτες έχουν δείξει ότι το σελήνιο μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη αυτής της μορφής καρκίνου κατά 25-35%.

Σόγια – Ισοφλαβόνες
Οι ισοφλαβόνες (ιδιαίτερα η genistein και η daidzein) που περιέχονται στη σόγια φαίνεται να αναστέλλουν την ανάπτυξη καλοηθών και κακοηθών επιθηλιακών κυττάρων του προστάτη. Το σύνολο των μελετών δείχνουν ότι η κατανάλωση ισοφλαβονών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης πρώιμου καρκίνου του προστάτη.

Πράσινο τσάι
Πολυφαινολικές ουσίες που βρίσκονται στο πράσινο τσάι φαίνεται να εμποδίζουν μεταστάσεις στον καρκίνο του προστάτη και να αναστέλλουν την κυτταρική ανάπτυξη. Μια μεγάλη μελέτη που έγινε στην Ιαπωνία έδειξε ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού σχετιζόταν με δοσοεξαρτόμενη μείωση στον κίνδυνο προχωρημένου καρκίνου του προστάτη σε άνδρες που κατανάλωναν πάνω από 5 φλιτζάνια τσαγιού την ημέρα. Για να εξάγουμε ασφαλή αποτελέσματα θα πρέπει να γίνουν κι άλλες μελέτες.

Ω-3 λιπαρά οξέα
Τα ω-3 λιπαρά οξέα χαρακτηρίζονται ως απαραίτητα λιπαρά οξέα καθώς ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα συνθέσει και πρέπει να τα λάβουμε μέσω της τροφής. Καλές πηγές αυτών των λιπαρών είναι τα λιπαρά ψάρια και τα καρύδια. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων μπορεί να συμβάλλει προληπτικά κατά του καρκίνου του προστάτη, αλλά το όφελος δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο καθώς το γενετικό προφίλ των ατόμων φαίνεται να επηρεάζει το αποτέλεσμα.

Διαιτητικοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη

Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με την εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη. Τα δεδομένα φανερώνουν ότι όσο ανεβαίνει ο Δείκτης Μάζας Σώματος πάνω από το 25 τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου του προστάτη. Μάλιστα, όταν η νόσος έχει εμφανιστεί οι παχύσαρκοι ασθενείς έχουν χειρότερη πρόγνωση από τους ασθενείς με φυσιολογικό βάρος.

Μελέτες έχουν ενοχοποιήσει διάφορες τροφές ή συστατικά για τη συμμετοχή τους στην εμφάνιση καρκίνου του προστάτη. Η υψηλή κατανάλωση κρέατος (πάνω από 5 μερίδες/εβδομάδα),ιδιαίτερα του ψημένου στα κάρβουνα και του επεξεργασμένου, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Επίσης, τα γαλακτοκομικά προϊόντα φαίνεται να ευνοούν την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη εξαιτίας κάποιων αντιδράσεων που πυροδοτούνται από τη λακτόζη και το ασβέστιο. Ιδιαίτερα για το ασβέστιο ο κίνδυνος αυξάνεται όταν η κατανάλωση του ασβεστίου ξεπερνάει τα 1,5 γραμμάρια/μέρα. Ένας άλλος παράγοντας που ενοχοποιείται για την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη είναι το λίπος και ιδιαίτερα το κορεσμένο λίπος που προέρχεται από ζωικές τροφές.

 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΕΩΣ

Είναι το είδος του καρκίνου πού αναπτύσσεται στα κύτταρα του βλεννογόνου της ουροδόχου κύστης.Η εμφάνιση της νόσου που σχετίζεται με τη διατροφή,ενοχοποιεί περισσότερο τα συνθετικά γλυκαντικά ,όπως η ασπαρτάμη,κυκλαμάτη και την υψηλή κατανάλωση καφείνης και το κινέζικο βότανο Aristolochia Frangchi.

Αυξημένη κατανάλωση υγρών ,φρούτων και λαχανικών μπορούν συμβάλλουν στην πρόληψη της εμφάνισής του.

 

ΑΝΔΡΙΚΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Η υπογονιμότητα ορίζεται ως η κατάσταση όπου ένα ζευγάρι προσπαθεί να συλλάβει ένα παιδί και δεν μπορεί έπειτα από 12 μήνες επαφής χωρίς τη χρήση αντισυλληπτικών. Είναι ένα πρόβλημα που το αντιμετωπίζουν ζευγάρια και όχι πρόσωπα.Η υπογονιμότητα επηρεάζει το 15% των ζευγαριών, ενώ 30-40% των περιπτώσεων οφείλονται μόνο σε ανδρικές αιτίες. Η εκτίμηση της ανδρικής υπογονιμότητας απαιτεί πλήρες ιατρικό ιστορικό, σωματική εξέταση και εργαστηριακές εξετάσεις.

Διατροφικοί παράγοντες που την επηρεάζουν είναι το αλκοόλ,τα trans λιπαρά οξέα,τα συντηρητικά που περιέχονται στα τρόφιμα και τα χημικά(ξενοοιστρογόνα),η κατανάλωση γρήγορου φαγητού(σόγια-φυτοοιστρογόνα) και η υπερβολική κατανάλωση καφείνης. Όπλα προστασίας από τη νόσο είναι τα αντιοξειδωτικά (τσαι),κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε ω-3,ω-6 λιπαρά οξέα,σελήνιο,ψευδάργυρο,χρώμιο και σε βιταμίνες B,C,D,E.

 

ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Ως «στυτική δυσλειτουργία» ορίζεται η συνεχής ή διαλείπουσα αδυναμία επίτευξης ή και διατήρησης στύσης ικανής για σεξουαλική επαφή. Διατροφικοί παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι σημαίνουν πιθανή εμφάνιση της πάθησης, κρίνονται η αρτηριοσκλήρωση, η υπέρταση, ο διαβήτης, η υπερλιπιδαιμία και η παχυσαρκία.

 

ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ

Οι ουρολοιμώξεις είναι φλεγμονή του ουροποιητικού συστήματος του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένου των νεφρών, της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας. Συνήθως προσβάλλονται η κύστη και η ουρήθρα (το σωληνάκι που μεταφέρει τα ούρα από την κύστη προς το εξωτερικό περιβάλλον του σώματος).

Είναι πολύ κοινές ανάμεσα σε έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένους και βρέφη. Τα συμπτώματα δεν είναι σημαντικά και μπορούν να αντιμετωπιστούν σχετικά εύκολα. Εάν όμως το άτομο μείνει χωρίς θεραπεία, η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί στα νεφρά θέτοντας την υγεία σε μεγάλο κίνδυνο. Οι λοιμώξεις των νεφρών είναι σοβαρές, επώδυνες καταστάσεις που απαιτούν νοσηλεία και προκαλούν μη αναστρέψιμες βλάβες. Οι ουρολοιμώξεις συνήθως αντιμετωπίζονται με ένα κύκλο αντιβιοτικών μαζί με συστάσεις για μεγάλη κατανάλωση υγρών.

Αλλά η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη…
Και η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων.

Συνήθως διεξάγεται εξέταση ούρων για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει αίμα. Στη συνέχεια ακολουθεί καλλιέργεια ούρων και αντιβιόγραμμα για να διαπιστωθεί το είδος του βακτηρίου και ποιο αντιβιοτικό είναι αποτελεσματικό για την αντιμετώπισή του.

Η καλή ενυδάτωση με κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υγρών, ειδικά νερού, ενδείκνυται. Το νερό ξεπλένει τον οργανισμό από τοξίνες και βακτήρια μέσω του ουροποιητικού συστήματος. Εκτός από νερό, μπορείτε να δοκιμάσετε να πίνετε τσάι του βουνού ή πράσινο τσάι, για τα οποία έρευνες έχουνε δείξει προστατευτική δράση έναντι σε λοιμώξεις. Και τα δύο ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς περιέχουν αντιοξειδωτικά. Επιπλέον έρευνες έχουνε αναδείξει προστατευτική δράση του χυμού cranberry, το οποίο περιέχει ένα αντιοξειδωτικό, την επικατεχίνη, που αποτρέπει την σύνδεση των βακτηρίων στους ιστούς της ουροδόχου κύστης. Επειδή τα βακτήρια δεν μπορούνε να συνδεθούνε στον ιστό της κύστης, αποβάλλονται με τα ούρα αντί να πολλαπλασιαστούν και να προκαλέσουν τη λοίμωξη.

Εφόσον δημιουργηθεί λοίμωξη, υπάρχουν μερικά τρόφιμα που μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα, ερεθίζοντας την ουροδόχο κύστη.Παραθέτουμε παρακάτω τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται για την ταχύτερη θεραπεία.

Μερικά τρόφιμα που ερεθίζουν την κύστη είναι το ζαμπόν, οι πιπεριές, τα όσπρια, οι ντομάτες και η σάλτσα ντομάτας, τα ροδάκινα, τα σταφύλια, η σοκολάτα, τα φιστίκια, ο καφές και το κρασί. Νιτρικά άλατα σε καπνιστά κρέατα, όπως το μπέικον, το σαλάμι αέρος, το πεπερόνι, τα λουκάνικα Φρανκφούρτης και η καπνιστή γαλοπούλα, μπορούν επίσης να ερεθίσουν την κύστη, και καλό θα ήταν να αποφεύγονται.

Το γιαούρτι και οι φυσικοί χυμοί συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη,αλλά και ταχύτερη θεραπεία λόγω της ανάπτυξης προβιοτικών βακτηρίων σε αυτά.

  • Το γιαούρτι και το τυρί περιέχουν προβιοτικά βακτηρίδια τα οποία βοηθούν τον οργανισμό. Τα προβιοτικά βακτηρίδια τροποποιούν τον πληθυσμό των βακτηριδίων του πεπτικού σωλήνα και των κοπράνων. Εκτοπίζουν επικίνδυνα παθογόνα βακτηρίδια και αναπτύσσονται στη θέση τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι γυναίκες υποβάλλονται σε λιγότερη έκθεση σε παθογόνα μικρόβια με λιγότερο κίνδυνο για ουρολοιμώξεις. Ας μην ξεχνούμε επίσης ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται μέσα στα φρούτα και στα λαχανικά έχουν σημαντική δράση ενίσχυσης του συστήματος άμυνας του οργανισμού μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο όχι μόνο για μολύνσεις αλλά και για τον καρκίνο. Θα πρέπει λοιπόν οι γιατροί να συμβουλεύουν τις γυναίκες να εμπλουτίζουν τη διατροφή τους με φρέσκους χυμούς, γιαούρτι, τυρί και άλλα τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά βακτηρίδια για μια αποτελεσματική πρόληψη των ουρολοιμώξεων..
  • Τα προβιοτικά είναι διαιτητικά συμπληρώματα που περιέχουν φιλικά βακτήρια, με τα βακτήρια του γαλακτικού οξέως σαν τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα. Μέσα σε κάθε άνθρωπο υπάρχουν αποικίες βακτηρίων (άνω των 500 ειδών), που ζυγίζουν περίπου 2Kg και αριθμούν αρκετά τρισεκατομμύρια βακτήρια. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στον εντερικό σωλήνα και εγκαθίστανται αμέσως μετά τη γέννηση, μερικά δε από αυτά βρίσκονται και αλλού (στοματική κοιλότητα, λαιμός κ.λπ.). Μια συμβιωτική σχέση υφίσταται ανάμεσα στον άνθρωπο και τα καλά βακτήρια: Το σώμα μας προσφέρει ένα μέρος για να ζήσουν και τροφή για να αναπτυχθούν. Σε ανταπόδοση τα φιλικά βακτήρια προσφέρουν, αποτρέποντας την αύξηση των παθογόνων, βοηθώντας στην πέψη των ινών και της λακτόζης, στην παραγωγή ενζύμων, στην κατασκευή βιταμινών Β κ.λπ.

Έτσι, λοιπόν , ο τρόπος ζωής σε σχέση με τη διατροφική συμπεριφορά επηρεάζει την εμφάνιση ουρολογικών παθήσεων ,όπως οι προαναφερθείσες ,και κρίνεται πρέπων άτομα με προδιάθεση εμφάνισης τους να ακολουθούν τους βασικούς κανόνες στα πλαίσια της διατροφικής τους πρόσληψης.

Όλγα Παπαγιάννη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
olga3_pap@yahoo.gr
Συνεργάτης της Ομάδας www.logodiatrofis.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ