Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Ο μεταβολισμός στην εντερική μικροχλωρίδα της l-καρνιτίνης (μια θρεπτική ουσία του κόκκινου κρέατος)

O μεταβολισμός στην εντερική μικρολχωρίδας καρνιτίνης που βρίσκεται στο κόκκινο κρέας. 

 

Ο μεταβολισμός στην εντερική μικροχλωρίδα της χολίνης και της σωσφατίδυλοχολίνης παράγει τριμεθυλαμίνη, η οποία στην συνέχεια μεταβολίζεται σε μια προ-αθηρογενετική ουσία, την τρυμεθυλαμίνη-Ν-oxide (trimethylamine-N-oxide, ΤΜΑΟ).

O μεταβολισμός στην εντερική μικροχλωρίδα της l-καρνιτίνης, ένα παράγωγο της τριμεθυλαμίνης στο κρέας, παράγει επίσης την ουσία ΤΜΑΟ και επιτυγχάνει την εμφάνιση αθηροσκλήρωσης σε ποντίκια.

Το παμφάγο ανθρώπινο είδος παράγει περισσότερη από την ουσία ΤΜΑΟ σε αντίθεση με τους χορτοφάγους οργανισμούς.

Η ύπαρξη κάποιον συγκεκριμένων βακτηριακών οργανισμών στα ανθρώπινα κόπρανα συσχετίστηκε με την συγκέντρωση του ΤΜΑΟ στο πλάσμα και το συνολικό διατροφικό προφίλ. Η συγκέντρωση της l-καρνιτίνης στο πλάσμα σε ανθρώπους που υποβάλλονται σε αξιολόγηση της καρδιακής λειτουργίας, δείχνει αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, αλλά μόνο σε όσους έχουν παράλληλα αυξημένα επίπεδα της ουσίας ΤΜΑΟ.

Η χρόνια συμπληρωματική χορήγηση της l- καρνιτίνης σε ποντίκια, μετέβαλε την σύσταση της εντερικής μικροχλωρίδας, ευνόησε εμφανώς την σύνθεση τριμεθυλαμίνης και ΤΜΑΟ και εμφάνισε αθηροσκλήρωση, αλλά αυτό δεν συνέβη στα ποντίκια που η εντερική τους μικροχλωρίδα ήταν σε καταστολή. Σε ποντίκια που η εντερική μιρκοχλωρίδα ήταν άθικτη, η συμπληρωματική χορήγηση ΤΜΑΟ ή καρνιτίνης ή χολίνης μείωσε την in vivo αντίστροφη μεταφορά χοληστερόλης.

Η εντερική μικροχλωρίδα ίσως έτσι συνεισφέρει στην καλά εδραιωμένη σχέση ανάμεσα στα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ