Logodiatrofis.gr
Συνέντευξη

O Λάμπρος Συντώσης στο logodiatrofis.gr: 4 στα 10 Ελληνόπουλα είναι υπέρβαρα!

Ο Λάμπρος Συντώσης, PhD, FTOS, FAHA, FNAK είναι Καθηγητής Διατροφής και Διαιτολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Ο Λάμπρος Συντώσης στο logodiatrofis.gr: 4 στα 10 Ελληνόπουλα είναι υπέρβαρα!

• Το επιστημονικό σας έργο είναι διεθνώς αναγνωρισμένο. Πού ακριβώς εστιάζεται;

Το ερευνητικό μου έργο εστιάζεται στους μηχανισμούς που ρυθμίζουν το βάρος μας και στο μεταβολισμό των λιπιδίων με ιδιαίτερη έμφαση στην επίδραση της διατροφής και άσκησης στο μεταβολισμό των τριγλυκεριδίων.

• Σύμφωνα με την πολύ πλούσια ερευνητική εμπειρία που διαθέτετε, πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα;

Το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα λαμβάνει σοβαρές διαστάσεις.

Από πρόσφατη ανάλυση των στοιχείων παρακολούθησης 867.000 μαθητών δημοτικού από όλη την Ελλάδα τα τελευταία 13 χρόνια προκύπτουν αρκετά ανησυχητικά ευρήματα: Το ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών τα τελευταία 13 έτη αυξήθηκε περίπου 30% (19,5% το 1997 – 26% το 2009) σε αστικές και αγροτικές περιοχές.

Το ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών αυξήθηκε περισσότερο από 50% σε όλη τη χώρα (7,7% το 1997 – 11,8% το 2004).

Το ποσοστό αυτό είναι ανάμεσα στα υψηλότερα στην Ευρώπη και διαπιστώνουμε ότι σήμερα περίπου 4 στα 10 Ελληνόπουλα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

• Πού νομίζετε ότι οφείλεται το πρόβλημα;

Θεωρώ ότι το πρόβλημα εντοπίζεται σε ένα συνδυασμό πολλών παραγόντων: κληρονομικής προδιάθεσης, κακών διατροφικών συνηθειών και έλλειψης φυσικής δραστηριότητας.

Παρά το γεγονός ότι το βάρος μας, όπως το ύψος, το χρώμα των μαλλιών μας κ.λπ., προσδιορίζεται κατά βάση γενετικά, υπάρχει αρκετό περιθώριο για να παρέμβουμε μέσω της διατροφής και της άσκησης.

Η καθιστική ζωή, το στρες και οι κακές διατροφικές συνήθειες έχουν ως αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να βρισκόμαστε κοντά στα ανώτατο όριο του γενετικά προκαθορισμένου βάρους μας.

• Σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού υλοποιείτε το πρόγραμμα Ε.Υ.ΖΗ.Ν. – Εθνική δράση Υγείας γιατη ΖωΗ των Νέων. Ποιοι είναι οι στόχοι του προγράμματος;

Το πρόγραμμα καλύπτει όλους τους μαθητές των νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων της χώρας (περίπου 1.000.000 μαθητές) και κάθε έτος θα αξιολογεί το ρυθμό ανάπτυξης (ύψος – βάρος), τις διατροφικές συνήθειες, τη σωματική δραστηριότητα και το επίπεδο της φυσικής κατάστασης των μαθητών. Οι μετρήσεις γίνονται στο χώρο του σχολείου από εκπαιδευτικούς πολλών ειδικοτήτων. Η αξιολόγηση των μετρήσεων γίνεται ηλεκτρονικά, πάλι στο χώρο του σχολείου, χωρίς την παρέμβαση τρίτων.

Για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών ΔΕΝ χρησιμοποιούνται τα ονόματά τους, αλλά κωδικοί, γνωστοί μόνο στο σχολείο τους.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων για κάθε μαθητή ενσωματώνονται στην «Ατομική του Αναφορά», η οποία παράγεται αυτόματα στον υπολογιστή του σχολείου και η οποία στέλνεται σε κλειστό φάκελο στους γονείς/κηδεμόνες του, μαζί με κατάλληλες συστάσεις.

Παράλληλα με τις αξιολογήσεις διατροφής και φυσικής δραστηριότητας που θα γίνονται κάθε σχολική χρονιά, το Ε.Υ.ΖΗ.Ν. θα υλοποιεί και άλλες δράσεις υγείας στο πλαίσιο της υποστήριξης μαθητών και των οικογενειών τους εν καιρώ κρίσης.

Για τη διασφάλιση της ποιότητας, την παρακολούθηση του έργου έχει αναλάβει επιτροπή με μέλη καθηγητές διατροφής και εργοφυσιολογίας από τα Πανεπιστήμια Χαροκόπειο, ΕΚΠΑ, ΔΠΘ και ΑΠΘ.

Στην επιτροπή μετέχουν, επίσης, σύμβουλοι Φυσικής Αγωγής του υπουργείου Παιδείας και επιστήμονες από τους τομείς της Διατροφής, Φυσικής Αγωγής και Παιδιατρικής.

• Πώς νομίζετε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι στόχοι του Ε.Υ.ΖΗ.Ν.;

Τα συμπεράσματά μας θα πρέπει να αξιοποιηθούν τόσο από την Πολιτεία όσο και από τους γονείς.

Η Πολιτεία θα πρέπει να δίνει δυνατότητες στα παιδιά για παιχνίδι και άσκηση, μέσω αύξησης των ωρών Φυσικής Αγωγής στο σχολείο, βελτίωσης των υποδομών για παιχνίδι και άσκηση κ.λπ.

Οι γονείς θα πρέπει να προσπαθούν τα παιδιά να βρίσκονται σε ισορροπία ανάμεσα στο διάβασμα και το παιχνίδι. Οι γονείς πάνω απ’ όλα θα πρέπει να δίνουν το καλό παράδειγμα στα παιδιά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ