Ο Γλυκάνισος στη διατροφή μας Τροφογνωσία

O Γλυκάνισος είναι αρωματικό και φαρμακευτικό φυτό προερχόμενο από την Μεσόγειο.

 

Η γεύση του είναι υπόγλυκη και έχει χαρακτηριστικό άρωμα το οποίο οφείλεται στα αιθέρια έλαια που περιέχει σε όλα τα μέρη του φυτού (βλαστό,φύλλα,άνθη,ρίζα και καρπούς).

Χρησιμοποιείται στην μαγειρική (ζύμωση άρτου), στην ζαχαροπλαστική (κέικ και στην παρασκευή αλκοολούχων ποτών όπως ούζο, ρακί, αψέντι κλπ. Οι Αρχαίοι Ρωμαίοι παρασκεύαζαν και σέρβιραν πικάντικα κεκάκια με γλυκάνισο στο τέλος των συμποσίων σαν χωνευτικό. Απο εκεί προήλθε η παράδοση σερβιρίσματος γλυκού-κέικ στο τέλος των εορτών και είναι η βάση της παράδοσης σερβιρίσματος γλυκού ή κέικ υπό την μορφή τούρτας σε γάμους και βαφτίσια σήμερα.

Υπέροχο ρόφημα με καταπραϋντικές ιδιότητες λόγω της τρανς ανιθόλης που περιέχει ανακουφίζοντας τους σπασμούς του στομάχου και του εντέρου(ήπιο καθαρτικό),τονώνει τα ζωτικά όργανα και ενισχύει το ανοσοποιητικό, απομακρύνει τις βλέννες, ελαττώνει την όρεξη, μειώνει τις κράμπες κατά την διάρκεια εμμήνου ρύσεως και βελτιώνει την ροή της.

Τέλος παλαιότερα χρησιμοποιείτο ως γιατρικό για την απομάκρυνση των ψειρών και των κονίδων.

 

Νικολίνα Μάλλιου
Σύμβουλος Διατροφής

 

 

Δείτε επίσης

Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Οι φυτικές ή διαιτητικές ίνες θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας. Διέρχονται από τον οργανισμό μας φτάνοντας στο παχύ έντερο, δίχως να απορροφώνται ή να πέπτονται και αυτό τις καθιστά τόσο σημαντικές.!

Χαλβάς: Το υγιεινό γλυκό για όλες τις ώρες!

Χαλβάς: Το υγιεινό γλυκό για όλες τις ώρες!

Ο χαλβάς προέρχεται από την αραβική λέξη hulw, που σημαίνει γλυκό και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη νηστεία, μιας και είναι πλούσιος σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά (ασβέστιο, πρωτεΐνη), που ο οργανισμός στερείται λόγω αποχής από  τρόφιμα όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία