Ειδήσεις

Ο Γλυκάνισος στη διατροφή μας Τροφογνωσία

O Γλυκάνισος είναι αρωματικό και φαρμακευτικό φυτό προερχόμενο από την Μεσόγειο.

 

Η γεύση του είναι υπόγλυκη και έχει χαρακτηριστικό άρωμα το οποίο οφείλεται στα αιθέρια έλαια που περιέχει σε όλα τα μέρη του φυτού (βλαστό,φύλλα,άνθη,ρίζα και καρπούς).

Χρησιμοποιείται στην μαγειρική (ζύμωση άρτου), στην ζαχαροπλαστική (κέικ και στην παρασκευή αλκοολούχων ποτών όπως ούζο, ρακί, αψέντι κλπ. Οι Αρχαίοι Ρωμαίοι παρασκεύαζαν και σέρβιραν πικάντικα κεκάκια με γλυκάνισο στο τέλος των συμποσίων σαν χωνευτικό. Απο εκεί προήλθε η παράδοση σερβιρίσματος γλυκού-κέικ στο τέλος των εορτών και είναι η βάση της παράδοσης σερβιρίσματος γλυκού ή κέικ υπό την μορφή τούρτας σε γάμους και βαφτίσια σήμερα.

Υπέροχο ρόφημα με καταπραϋντικές ιδιότητες λόγω της τρανς ανιθόλης που περιέχει ανακουφίζοντας τους σπασμούς του στομάχου και του εντέρου(ήπιο καθαρτικό),τονώνει τα ζωτικά όργανα και ενισχύει το ανοσοποιητικό, απομακρύνει τις βλέννες, ελαττώνει την όρεξη, μειώνει τις κράμπες κατά την διάρκεια εμμήνου ρύσεως και βελτιώνει την ροή της.

Τέλος παλαιότερα χρησιμοποιείτο ως γιατρικό για την απομάκρυνση των ψειρών και των κονίδων.

 

Νικολίνα Μάλλιου
Σύμβουλος Διατροφής

 

 

Δείτε επίσης

Υδατάνθρακες | Να τους γευόμαστε ή …να τους «φοβόμαστε»;

Υδατάνθρακες | Να τους γευόμαστε ή …να τους «φοβόμαστε»;

Για να κατανοήσουμε την επιρροή που έχουν πάνω μας οι υδατάνθρακες πρέπει αρχικά να τονίσουμε ότι διαχωρίζονται σε απλούς και σύνθετους ενώ σημαντικό κομμάτι αποτελεί και η ικανότητα μας να τους ξεχωρίζουμε έτσι ώστε κάθε φορά να κάνουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή.!

Τα οφέλη της β-γλυκάνης στην υγεία

Τα οφέλη της β-γλυκάνης στην υγεία

Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι τα οφέλη για την υγεία της καρδιάς συνδέονται με μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά, όπως το κριθάρι και η βρώμη, μιας και είναι πλούσια στη διαλυτή ίνα της β-γλυκάνης.!

10 τροφές ιδανικές για αποτοξίνωση

10 τροφές ιδανικές για αποτοξίνωση

Ο όρος αποτοξίνωση αναφέρεται κυρίως στην απομάκρυνση των τοξικών ουσιών από τα νεφρά, το ήπαρ, τους ιδρωτοποιούς, τους σμηματογόνους αδένες και το παχύ έντερο. !

10 τροφές που καίνε το λίπος

10 τροφές που καίνε το λίπος

Οι υπερτροφές είναι στην ουσία, εμπλουτισμένες τροφές που ενισχύουν την αναδόμηση των οστών, αποτρέπουν την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων, βελτιώνουν την όραση και ενισχύουν τη μνήμη.  !

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία