Logodiatrofis.gr
Ειδικα ΘεματαΟ ειδικός απαντά...

Ποιές τροφές βοηθούν στην παραγωγή αίματος στον ανθρώπινο οργανισμό

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ της Ομάδας μας ΑΠΑΝΤΟΥΝ σε κάθε απορία σου…

Ποιές άλλες βασικές τροφές – εκτός από το μοσχαρίσιο κρέας και το συκώτι – βοηθούν στην παραγωγή αίματος στον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι ζωικές τροφές διαθέτουν το σημαντικό πλεονέκτημα να συνεισφέρουν στην απόλυτη πρόσληψη σιδήρου (αιμικός σίδηρος), ο οποίος είναι βιοδιαθέσιμος σε πολύ υψηλό βαθμό.

Εκτός από το μοσχαρίσιο κρέας και το συκώτι, εξίσου καλές πηγές αποτελούν όλων των ειδών τα κρέατα (χοιρινό, αρνίσιο, κατσικίσιο κ.λπ.).

Σε μικρότερο βαθμό καλή πηγή σιδήρου θεωρείται το κοτόπουλο.

Εκτός από τις ζωικές τροφές υπάρχουν και φυτικές πηγές, οι οποίες όμως τροφοδοτούν τον οργανισμό με σίδηρο χαμηλής βιοδιαθεσιμότητας. Τέτοιες τροφές είναι το σπανάκι, οι φακές, τα φασόλια, τα ρεβίθια, η σόγια και το σουσάμι.  

Να σημειωθεί ότι ο σίδηρος φυτικής προέλευσης (μη αιμικός) απορροφάται από τον οργανισμό σε μικρότερο βαθμό από τον ζωικό (αιμικός).

Για να αποφευχθεί η ανεπάρκεια ή η έλλειψη σιδήρου όταν οι κύριες πηγές πρόσληψης είναι φυτικής προέλευσης συνιστάται η κατανάλωσή τους σε μεγαλύτερες ποσότητες, αλλά και ο συνδυασμός τους με βιταμίνη C (π.χ. πορτοκάλι και λοιπά εσπεριδοειδή, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, κουνουπίδι, πιπεριά, ακτινίδιο, πατάτα, φράουλες, τομάτα) και κιτρικό οξύ (π.χ. λεμόνια και λοιπά εσπεριδοειδή, ακτινίδιο, φράουλες), καθώς τα συστατικά αυτά διευκολύνουν την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

Στην σωστή αιμοποίηση εκτός από το σίδηρο, επίσης συνεισφέρει και η βιταμίνη Β12. Σημαντικές πηγές της εν λόγω βιταμίνης αποτελούν το κρέας, το κοτόπουλο, το γιαούρτι, το τυρί (και γενικότερα όλα τα προϊόντα που προέρχονται από ζύμωση), όπως και η μπύρα. 

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα σας,

θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον Διαιτολόγο – Διατροφολόγο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ