Logodiatrofis.gr
Ο ειδικός απαντά...

Πόσες μονάδες βιταμίνης D χρειάζεται ένας ενήλικας την ημέρα;

Πόσες μονάδες βιταμίνης D χρειάζεται ένας ενήλικας την ημέρα;

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ της Ομάδας μας ΑΠΑΝΤΟΥΝ σε κάθε απορία σου…

 Μπορείτε να με ενημερώσετε πόσες μονάδες βιταμίνης D χρειάζεται ένας ενήλικας την ημέρα;

Είναι γεγονός ότι εδώ και πολλά χρόνια το ζήτημα της ημερήσιας απαίτησης πρόσληψης βιταμίνης D αποτελεί αντικείμενο διχογνωμίας.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες συστάσεις της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, απαιτούνται 600-1.000 IUs και 1.500-2.000 IUs βιταμίνης D καθημερινά σε άτομα 1-18 ετών και 19-70 ετών, αντίστοιχα.

Η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών, θεωρεί ότι το ανώτερο ασφαλές όριο βιταμίνης D που μπορεί να λαμβάνεται καθημερινά είναι 2.000 IUs (ισοδυναμούν με 50 mcg).

Οι ερευνητές για την πρόληψη του καρκίνου του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, εισηγούνται την καθημερινή λήψη 1.000 IUs βιταμίνης D.

Δυστυχώς όμως οι επίσημες συστάσεις είναι αρκετά συντηρητικές.

Το 2010 η Συνιστώμενη Ημερήσια Απαίτηση (RDA) για τους Αμερικανούς πολίτες ανεξάρτητα από την εποχή του έτους, ήταν 600 IUs για τα άτομα ηλικίας 1-70 ετών, για εγκύους και θηλάζουσες γυναίκες, και 800 IUs για τα ηλικιωμένους άνω των 71 ετών (Institute of Medicine, Food and Nutrition Board, 2010).

Ομοίως, το 2015 οι αναθεωρημένες διαιτητικές συστάσεις για τους Αμερικανούς συστήνουν ημερήσια πρόσληψη 600 IUs για όλες τις ομάδες πληθυσμού (USDA 2015).

Είναι βέβαιο όμως ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να διευκρινιστεί η αναγκαία ποσότητα που χρειάζεται προκειμένου να επιτευχθούν τα ιδεώδη επίπεδα της 25(ΟΗ)D στο αίμα, με στόχο τη βέλτιστη υγεία.

Για την όποια λοιπόν επίτευξη, είναι σίγουρο ότι θα πρέπει να τροποποιήσετε κατάλληλα τη διατροφή σας, να περάσετε περισσότερο χρόνο στον ήλιο ή να λάβετε κάποιο συμπλήρωμα με βιταμίνη D.

Σημείωση: Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη βιταμίνη D μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο «Βιταμίνη D: Μία θρεπτική ουσία – Χίλιες δράσεις υγείας!» (Δημήτρης Γρηγοράκης, κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος PhD), που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ – Αθήνα 2017.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα σας,

θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον Διαιτολόγο – Διατροφολόγο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ