Logodiatrofis.gr
Ειδικα ΘεματαΟ ειδικός απαντά...

Ποιες τροφές μπορούν να βοηθήσουν με το ευερέθιστο έντερο

ευερέθιστο έντερο

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ της Ομάδας μας ΑΠΑΝΤΟΥΝ σε κάθε απορία σου…

Θα ήθελα τη συμβουλή σας σχετικά με κάποιές τροφές που μπορούν να με βοηθήσουν με το ευερέθιστο έντερο. Παρουσιάζω διαταραχή στις κενώσεις μου, άλλοτε συχνές και άλλοτε με δυσκολία. Ακολουθούσα εδώ και 5 μήνες συγκεκριμένη διατροφή λόγω αντιβιοτικής αγωγής για το στομάχι με ψητά, βραστά κρέατα, ρύζι, πατάτες και αμυλώδη, ψωμί, φρυγανιές, χωρίς καθόλου φυτικές ίνες εκτός από λίγο καρότο βραστό, παντζάρια και κολοκύθι και άρχισα να δυσκολεύομαι και είχα φουσκώματα στην κοιλιά κατά τη διάρκεια της λήψης τροφής, τυμπανισμό που περνάει όταν αρχίζω να κινούμαι μετά το φαγητό, ναυτία όταν τρώω, αέρια , δυσφορία και πολλή υπερκινητικοτητα στο έντερο. Θα εκτιμούσα την οποία συμβουλή σας.Θα σας ήμουν ευγνώμων για την καθοδήγηση σας ώστε να μην έχω διαφορά συμπτώματα με το έντερο.

Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου.

Οι παρακάτω διατροφικές οδηγίες περιλαμβάνονται στις διατροφικές συστάσεις για τους ασθενείς που πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Προσδιορίστε τα τρόφιμα που σας ενοχλούν με ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων και των συμπτωμάτων που αντιμετωπίζετε. Συγκεκριμένα, είναι σημαντική η καταγραφή  των τροφίμων που φαίνεται να ακολουθούνται από έξαρση των συμπτωμάτων μέσα σε μια έως τρεις μέρες, δίνοντας έμφαση στο γάλα, τη λακτόζη, τη φρουκτόζη, τη σορβιτόλη και τα τρόφιμα που προκαλούν αέρια (π.χ. φασόλια, λαχανάκια Βρυξελλών, κρεμμύδια, σέλινο, καρότα, σταφίδες, μπανάνες, χυμός δαμάσκηνων κλπ.)

Για την αποφυγή της δυσκοιλιότητας ακολουθείτε διατροφή πλούσια σε διαιτητικές ίνες. Όταν παρουσιάζετε διάρροια καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες διαλυτών ινών, αυξάνοντας σταδιακά την πρόσληψη άπεπτων ινών.

  • Τροφές πλούσιες σε αδιάλυτες φυτικές ίνες είναι το ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως, το πίτουρο, τα ωμά λαχανικά, το καλαμπόκι, αρακάς όσπρια, ξηροί καρποί, φλούδες φρούτων και λαχανικών
  • Τροφές πλούσιες σε διαλυτές φυτικές ίνες είναι η μπανάνα, τα καθαρισμένα μήλα, χυμός μήλου, καθαρισμένο ροδάκινα, πορτοκάλια, καθαρισμένες άσπρες ή γλυκές πατάτες, κους-κους, αλατισμένα κράκερ, άσπρο ψωμί, ρύζι, κριθαράκι, βρώμη, χυλοπίτες
  • Έχετε μικρά και συχνά γεύματα με αργό και σταθερό ρυθμό κάνοντας καλή μάσηση τη τροφής.
  • Πίνετε 8 -10 ποτήρια νερού ημερησίως. Μην καταναλώνετε υγρά με άδειο στομάχι.
  • Ακολουθήστε σταθερά κάποια μορφή άσκησης και ερευνήστε μεθόδους που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποβάλλετε το άγχος.

Αποφύγετε στις περιπτώσεις που δεν είναι ανεκτά τα παρακάτω τρόφιμα:

  • Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα (όταν υπάρχει δυσανεξία στη λακτόζη)
  • Τρόφιμα και ποτά που προκαλούν αέρια (όταν εμφανίζονται εντερικά αέρια) όπως: Όσπρια, Φασόλια, Λάχανο, Κουνουπίδι, Μπρόκολο, Σπαράγγια Καλαμπόκι, Αγγούρι, Πράσινες πιπεριές, Ραπανάκι, Σταφίδες, Δαμάσκηνα, Σιτάρι, Αεριούχα ποτά, Τηγανιτά φαγητά, Λιπαρά κρέατα, Καραμέλες, τσίχλες και κάπνισμα (οδηγούν σε κατάποση αέρα)
  • Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη ή σορβιτόλη(παρουσία διάρροιας ή ανεξάρτητα)
  • Προληπτικά περιορίστε την κατανάλωση του αυγού, ξηρών καρπών, σοκολάτας, κρεμμυδιών, σκόρδου, εσπεριδοειδών (πορτοκάλια κτλ).

Σε περίπτωση ναυτίας ή/και εμετού σας προτείνω τα ακόλουθα:

  • Αποφυγή κατανάλωσης υγρών με τα γεύματα. Κατανάλωση μικρών γουλιών από υγρά ή με ένα καλαμάκι μεταξύ των γευμάτων ή 40- 60 λεπτά  πριν ή μετά από αυτά.
  • Τα κρύα ποτά είναι πιο ανεκτά από τα ζεστά/καυτά.
  • Τα αεριούχα ποτά ή τα παγάκια ανακουφίζουν από το αίσθημα της ναυτίας.
  • Τα κράκερ, οι φρυγανιές και οι μπάρες με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ειδικά τις πρωινές ώρες.
  • Ο καφές, τα τρόφιμα με πολλά μπαχαρικά και τα καρυκεύματα, τα λαχανικά με έντονη οσμή όπως τα κρεμμύδια, το σκόρδο, και τα σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανίδα, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, γογγύλια) θα πρέπει να αποφεύγονται.
  • Μικρά και συχνά γεύματα.
  • Αποφυγή κατάκλισης αμέσως μετά την κατανάλωση του γεύματος.

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα σας,

θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον Διαιτολόγο – Διατροφολόγο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ