Logodiatrofis.gr
Αληθειες - Μυθοι

Μύθοι & Αλήθειες για τα Ψάρια Ιχθυοκαλλιέργειας

Μύθοι & Αλήθειες για τα Ψάρια Ιχθυοκαλλιέργειας - Ψάρια Ιχθυοκαλλιέργειας

Το ψάρι είναι μία από τις πολύ σημαντικές πηγές πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας στην τροφική αλυσίδα ενός ατόμου.

Θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στο εβδομαδιαίο πλάνο διατροφής του καθενός τουλάχιστον μία με δύο φορές. Είναι πλούσιο σε Ω-3 λιπαρά οξέα, Βιταμίνες Α, D, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και μικροθρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τον οργανισμό όπως Φώσφορος,

Ασβέστιο, Ιώδιο και Ψευδάργυρος

Υπάρχουν όμως ακόμα και σήμερα ενδοιασμοί ως προς την προέλευση του κάθε ψαριού και την ασφάλεια που εξασφαλίζουν στον καταναλωτή τα ψάρια θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργειας.

Όσο η ανάγκη και η επιθυμία για την υγιεινή διατροφή αυξάνεται τόσο αυξάνεται και το ενδιαφέρον των καταναλωτών για την τροφή τους.

Επιθυμούν να είναι ενήμεροι για την προέλευση του ψαριού, τον τρόπο που μεγάλωσε, τις τροφές που κατανάλωσε, τον τρόπο που μεταφέρθηκε στο σημείο πώλησης και την επίδραση που έχει όλη αυτή η διαδικασία στο περιβάλλον.

Η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), μη – κερδοσκοπικός φορέας ανάπτυξης της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, και τα 24 Μέλη της, δεσμεύονται να τηρούν τις ελληνικές και ευρωπαϊκές προδιαγραφές που καθορίζουν και την τελευταία λεπτομέρεια στην εκτροφή των ψαριών, ώστε να προσφέρουν στους Έλληνες μια τροφή φρέσκια, θρεπτική, ποιοτική και πολύ γευστική.

Παρακάτω αναλύονται και επεξηγούνται οι βασικότεροι Μύθοι και Αλήθειες που έχουν οι καταναλωτές πριν αγοράσουν ένα ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας.

Τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας πρέπει να αποφεύγονται: Μύθος!

Η επικρατέστερη κοινή γνώμη είναι ότι τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας πρέπει να αποφεύγονται και να προτιμώνται τα άγρια πελαγίσια διότι μεγαλώνουν στο φυσικό τους περιβάλλον και είναι πιο υγιεινά.

Αυτός είναι ένας ακόμα διατροφικός μύθος ο οποίος καταρρίπτεται καθότι τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας μεγαλώνουν στην πεντακάθαρη ελληνική θάλασσα δηλαδή στο φυσικό τους περιβάλλον, είναι απολύτως υγιεινά και σε πολλές περιπτώσεις τα πιο φρέσκα ψάρια που μπορεί να προμηθευτεί ο καταναλωτής λόγω του ότι αλιεύονται κατά παραγγελία.

Επιπλέον, είναι πιο ασφαλούς προέλευσης γιατί μεγαλώνουν σε ελεγχόμενες συνθήκες με την κατάλληλη ποιότητα και ποσότητα τροφής, που πλησιάζει σε σύσταση με αυτό που τρώνε τα ψάρια στη φύση.

Κάθε εκτρεφόμενο ψάρι, ανάλογα με το είδος και την ηλικία του τρώει διαφορετική, ελεγχόμενη τροφή υψηλής διατροφικής αξίας και ποιότητας.

Τέλος, όσον αφορά τη διατροφική τους αξία, είτε ιχθυοκαλλιέργειας, είτε ελεύθερης αλιείας, αποδίδουν κατά μέσο όρο 170 θερμίδες/ 100γρ, και μέσο ποσοστό λίπους 9% το οποίο λίπος που περιέχεται στα ψάρια είναι τα «καλά» Ω-3 λιπαρά οξέα (ενίοτε έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα από τα πελαγίσια!).

Τα ω3 λιπαρά έχουν αποδεδειγμένα ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό και ιδίως για την καρδιά.

Τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας ταΐζονται με ασφαλείς τροφές: Αλήθεια!

Υπάρχουν ειδικά παρασκευασμένες ιχθυοτροφές οι οποίες είναι απολύτως ασφαλείς και ενδεδειγμένες για την ομαλή ανάπτυξη του κάθε είδους ψαριού σύμφωνα με τις ανάλογες διατροφικές τους συνήθειες στην φύση.

Οι τροφές αυτές δεν περιέχουν καθόλου αυξητικές ορμόνες διότι τα ψάρια μεγαλώνουν χωρίς παρεμβάσεις.

Για να φτάσουν στο εμπορικό μέγεθος τους χρειάζονται 19 – 21 μήνες παραμονής στη θάλασσα.

Οι τροφές που περιέχουν και ιχθυάλευρα και ιχθυέλαια είναι καλές πηγές πρωτεϊνών και λιπών απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξή τους στη θάλασσα.

Στις ιχθυοκαλλιέργειες χρησιμοποιούνται επικίνδυνες φαρμακευτικές ουσίες: Μύθος!

Η ιχθυοκαλλιέργεια είναι υπεύθυνη για την πρόληψη και προφύλαξη των ψαριών από ασθένειες, ώστε να εξασφαλίζεται η άριστη υγεία των ψαριών στις εγκαταστάσεις.

Αρχικά, είναι σημαντικό οι συνθήκες εκτροφής των ψαριών να πληρούν τις προϋποθέσεις ενός υγιούς περιβάλλοντος ανάπτυξης με απόλυτα ελεγχόμενες συνθήκες, απομακρύνοντας έτσι όλες τις πιθανότητες προσβολής τους από πιθανούς παθογόνους μικροοργανισμούς.

Ωστόσο, ακόμα και αν εμφανιστεί ασθένεια και απαιτηθεί η χορήγηση φαρμακευτικών ουσιών, αυτό γίνεται μόνο με συνταγή εγκεκριμένου κτηνιάτρου, ενώ διενεργούνται και όλες οι απαραίτητες εξετάσεις.

Συμπερασματικά, τα ελληνικά ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας μεγαλώνουν στην Ελληνική θάλασσα με επιστημονική γνώση και συνεχείς ελέγχους, κάτω από αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας.

Είναι μια εξαιρετική και ασφαλής επιλογή στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής.

Μην ξεχνάτε πως είναι πάντα φρέσκα γιατί η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας εγγυάται ότι το ψάρι που θα απολαύσετε φτάνει από την διαφανή ελληνική θάλασσα στο πιάτο σας σε 24 ώρες, φρέσκο και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά έχοντας σταθερή ποιότητα όλο το χρόνο και προσιτή τιμή για να μπορούν όλοι να τα καταναλώνουν δύο φορές την εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ