Logodiatrofis.gr
Τροφογνωσια

Μύρτιλλα

Το μύρτιλλο (Vaccinium Myrtillus) είναι φρούτο το οποίο ανήκει στα Ερεικοειδή.

Ανθοφορεί τους μήνες Μάιο-Ιούνιο και παράγει εδώδιμους καρπούς μπλέ ανοιχτού χρώματος και μπλέ σκούρου χρώματος στο τέλος της παραγώγης του, τον μήνα Οκτώβρη.Έχει ελαφρά υπόξινη γεύση και θεωρείται κατάλληλο για πίτες,κέικ,μαρμελάδες,γλυκά κουταλιού,σιρόπια,κουλουράκια,μπισκότα,καραμέλες,χυμούς,αποξηραμένα αλλάκαι αρωματικά κεριά.

Στην Αρχαία Ελλάδα παρασκεύαζαν αρωματικό κρασί και αρωματικά έλαια για χαλάρωση και για αναπτέρωση της λίμπιντο.

Τα μύρτιλλα χρησιμοποιούνται εδώ και 1000 χρόνια στην ομοιοπαθητική υπό την μορφή τσαγιού, λικέρ και σαν συμπλήρωμα διατροφής μιας και είναι πλούσιο σε βιταμίνες A,C,E,β-καροτίνη, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και πηκτίνη τα οποία αντιμετωπίζουν παθήσεις του γαστρικού,του εντερικού και του ουροποιητικού συστήματος.

Ακόμη βοηθούν στην ομαλότερη κυκλοφορία του αίματος(αρτηριακή πίεση) καιδρα αντιγηραντικά.

Επίσης στην βελτίωση της καρδιακής και εγκεφαλικής λειτουργίας λόγω των ανθοκυανινών που περιέχουν.

Η ύπαρξη φολικού οξέως επιβραδύνει την ανάπτυξη όλων των μορφών καρκίνου*.

Επιπρόσθετα τα μύρτιλλα ενδείκνυνται για διαβητικούς λόγω των γλυκοζοειδών και της νεομυρτιλίνης αλλά και λόγω χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.

Υπάρχουν αποδείξεις ότι τα μύρτιλλα σχετίζονται με την βελτίωση της νυχτερινής όρασης καθόσον έχουν υπάρξει στοιχεία ότι μπορεί να αναστείλει οφθαλμικές διαταραχές όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Τα Μύρτιλλα περιέχουν ανα 100γρ. 57θερμίδες(kcal) , 15γρ υδατανθράκων,2.5γρ.φυτικές ίνες.

Νικολίνα Μάλλιου
Σύμβουλος Διατροφής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ