Logodiatrofis.gr
Παιδι

Μπορεί το παιδί μου να καταναλώνει light προϊόντα;

Μπορεί το παιδί μου να καταναλώνει light προϊόντα;

Η διατροφή στην παιδική ηλικία είναι ζήτημα θεμελιώδες τόσο για την ομαλή ανάπτυξη ενός παιδιού όσο και για τις διατροφικές συνήθειες που θα αποκτήσει.

Από την ηλικία των τεσσάρων ετών μέχρι την εφηβεία, το παιδί διανύει μια περίοδο αργής αλλά σταθερής ανάπτυξης.

Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά χρειάζεται να καταναλώνουν ποικιλία τροφίμων (γαλακτοκομικά προϊόντα, άπαχο κρέας, ψάρι, πουλερικά, τροφές πλούσιες σε άμυλο, ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, αβγά, όσπρια και ξηρούς καρπούς), για να εφοδιαστεί ο οργανισμός με τα απαραίτητα μακροθρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνη, άμυλο, λιπαρά και μικροθρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες (A,D, C), μέταλλα και ιχνοστοιχεία (σίδηρος, ασβέστιο).

Σε αυτή τη βάση, λοιπόν, που είναι η Πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής, η βιομηχανία των τροφίμων προσφέρει την εναλλακτική λύση των προϊόντων “light”.

Προκύπτει εύλογα το ερώτημα στους γονείς κατά πόσο είναι ασφαλής η κατανάλωση τροφίμων “light” από παιδιά ηλικίας 4-12 ετών.

Για να χαρακτηριστεί ένα τρόφιμο “light” σημαίνει

  • ότι περιέχει λιγότερα ζωικά λιπαρά
  • ότι δεν περιέχει ζάχαρη, αλλά κάποια τεχνητή γλυκαντική ουσία
  • ή και τα δύο μαζί.

Η Αμερικάνικη Παιδιατρική Εταιρεία (ΑΑP) σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ αναφέρουν ότι μετά την ηλικία των 2 ετών χρειάζεται να γίνει η μετάβαση από το πλήρες γάλα και το πλήρες γιαούρτι σε ημιάπαχα προϊόντα, δηλαδή γάλα “light” (1.5%) και γιαούρτι “light” (2%) χωρίς επιπρόσθετη ζάχαρη.

Στα γλυκά ή τα αναψυκτικά προϊόντα “light” η ζάχαρη αντικαθίσταται από τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και συνήθως από την ασπαρτάμη.

Επιστημονικά, το θέμα για την ασφάλεια της ασπαρτάμης έχει λυθεί. Τελευταία, η μετα-ανάλυση 6.000 μελετών σχετικά με την επίδραση και την ασφάλεια της ασπαρτάμης επιβεβαίωσε την ασφαλή κατανάλωση της από την ηλικία των 5 ετών.

Βέβαια, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δίνουν οι γονείς στις ετικέτες των τροφίμων και συγκεκριμένα των τροφίμων “light”, γιατί ενδέχεται να περιέχουν πολύ μεγάλες ποσότητες σε αλάτι (νάτριο).

Κι αυτό συμβαίνει για λόγους ευχημείας, δηλαδή επίτευξη πιο δελεαστικής γεύσης από τη στιγμή που μειώνεται το ποσοστό των λιπαρών ή της ζάχαρης.

Συνοπτικά, συστήνεται η κατανάλωση σε ημιάπαχο γάλα (light, 1.5%) και σε ημιάπαχο γιαούρτι (light, 2%) στα πλαίσια της Μεσογειακής διατροφής.

Επίσης, η ασφάλεια στην κατανάλωσης της ασπαρτάμης έχει κατοχυρωθεί επιστημονικά.

Η ανάγνωση των συστατικών στις ετικέτες των τροφίμων είναι αναγκαία και επιτακτική από τους γονείς για να ελέγχουν για παράδειγμα την ποσότητα σε αλάτι ή νάτριο στα “light” προϊόντα, την ημερομηνία λήξης του τροφίμου.

Εν κατακλείδι, για τα παιδιά 4-12 ετών που χρειάζεται να τρέφονται σύμφωνα με την Πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής και να αθλούνται ή να παίζουν συστήνεται η κατανάλωση γάλατος “light” και γιαουρτιού “light”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ