Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Η μητρική παχυσαρκία και ο διαβήτης συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο αυτισμού στα παιδιά

Η μητρική παχυσαρκία και ο διαβήτης συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο αυτισμού στα παιδιά

Οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί με αυτισμό…

 

…όπως και οι γυναίκες με χαμηλότερο σωματικό βάρος διαπιστώνει μια μελέτη των ΗΠΑ.

Όταν οι γυναίκες είναι παχύσαρκες έχουν και διαβήτη, ο κίνδυνος αυτισμού για το παιδί τους έχει τουλάχιστον τετραπλασιαστεί, όπως αναφέρουν οι ερευνητές του περιοδικού Pediatrics.

Σε όρους απόλυτου κίνδυνου, σε σύγκριση με τις κοινές παιδικές ασθένειες όπως η παχυσαρκία και το άσθμα, το ποσοστό της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού στον πληθυσμό των ΗΠΑ είναι σχετικά χαμηλό, ωστόσο, το προσωπικό, οικογενειακό και κοινωνικό αντίκτυπο του αυτισμού είναι τεράστια », δήλωσε ο Δρ Xiaobin Wang, ο ανώτερος συντάκτης της δημόσιας υγείας και της παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη.

Περίπου 1 στα 68 παιδιά έχουν διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, η οποία περιλαμβάνει τον αυτισμό καθώς και το σύνδρομο Asperger και άλλες διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές σύμφωνα με τα Κέντρα των ΗΠΑ που είναι υπεύθυνα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών.

Σκεφτείτε ότι είναι περίπου 1,5 % των παιδιών των ΗΠΑ. Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι ο κίνδυνος αυξάνεται πιο κοντά στο 3% περίπου των βρεφών που γεννιούνται από γυναίκες που είναι παχύσαρκες ή έχουν διαβήτη και  5% έως 6%, όταν οι μητέρες έχουν το συνδυασμό της παχυσαρκίας και του διαβήτη.

Να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ αυτισμού και της υγείας των μητέρων, ο Wang και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία 2.734 μεταξύ μητέρας και παιδιού που τους παρακολουθούσαν  στο Boston Medical Center μεταξύ 1998 και 2014.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών (64%) δεν είχαν διαγνωστεί με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού ή τυχόν άλλες διαταραχές της ανάπτυξης, αλλά υπήρχαν 102 παιδιά που είχαν λάβει μια διάγνωση με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.

Συγκριτικά με τα τυπικά αναπτυσσόμενα παιδιά, τα άτομα με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, το μεγαλύτερο ποσοστό ήταν αγόρια που γεννήθηκαν πρόωρα και με χαμηλό σωματικό βάρος. Οι μητέρες των παιδιών με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού ήταν πιθανό να ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, παχύσαρκες και να είχαν διαγνωσθεί ότι πάσχουν από διαβήτη πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η μητρική παχυσαρκία συνδέεται από μόνη της με ένα ποσοστό 92% για τον αυτισμό, ενώ ο διαβήτης που διαγνώστηκε πριν την εγκυμοσύνη συνδέθηκε με υπερτριπλάσιο κίνδυνο.

Όταν οι γυναίκες είχαν διαβήτη και ήταν παχύσαρκες ο κίνδυνος αυτισμού ήταν αυξημένος σε σχέση με τις γυναίκες με καμία κατάσταση, ενώ ήταν αυξημένος περίπου τέσσερις φορές όταν είχε διαγνωστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πέντε φορές μεγαλύτερος αν ο διαβήτης παρουσιάστηκε κατά την σύλληψη.

 Αν και η ακριβής αιτία για αυτές τις συνδέσεις δεν είναι σαφές, είναι πιθανό ότι η αυξημένη φλεγμονή, τα θρεπτικά συστατικά και ορμόνες που συνδέονται με τον διαβήτη και την παχυσαρκία μπορεί να είναι υπεύθυνες για τον προστιθέμενο κίνδυνο αυτισμού, είπε ο Elinor Sullivan, βιολόγος και ερευνητής της νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ, στο Όρεγκον, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

“Αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου,» είπε ο Sullivan. «Ο κίνδυνος για τον αυτισμό θα αυξανόταν περαιτέρω αν οι γυναίκες ήταν παχύσαρκες και είχαν διαβήτη καθώς τα επίπεδα των φλεγμονωδών παραγόντων και θρεπτικών συστατικών που οι απόγονοι τους θα εκτεθούν,  θα ήταν περαιτέρω αυξημένα.”

Ένας περιορισμός της μελέτης είναι ότι μερικά παιδιά με ASD μπορεί να έχουν ταξινομηθεί εσφαλμένα ή να είχαν αβέβαιη διάγνωση, σημειώνουν οι συγγραφείς. Επιπλέον, είναι πιθανό ότι αυτό που είναι γνωστό ως μεροληψία της επιλογής, οδήγησε περισσότερα παιδιά με αναπτυξιακές καθυστερήσεις να περιληφθούν στη μελέτη.

Τα ευρήματα είναι σημαντικά, διότι περισσότερο από το ένα τρίτο των γυναικών που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία είναι παχύσαρκες, περίπου μία στις 10 έχουν διαβήτη, και υπολογίζεται ότι το 2-10% των μητέρων εμφανίζουν διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σημειώνουν οι συγγραφείς. Συχνά, αυτές οι συνθήκες μπορούν να αντιμετωπιστούν πριν από την εγκυμοσύνη.

“Είναι πραγματικά μια καλή συμβουλή για τις γυναίκες για να επιτευχθεί ένα υγιές βάρος και να φέρουν διαβήτη υπό έλεγχο πριν μείνουν έγκυες για πολλούς λόγους που δεν σχετίζονται μόνο με τον αυτισμό,” είπε η Renee Gardner μέσω e-mail, ερευνητής για τη δημόσια υγεία στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σόλνα, στη Σουηδία, η οποία δε συμμετείχε στη μελέτη.

“Οι κίνδυνοι τόσο για την υγεία του παιδιού όσο και για την υγεία της μητέρας, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου για σοβαρές επιπλοκές της εγκυμοσύνης, η πιθανότητα για καισαρική τομή και ακόμα και για θνησιγένεια αυξάνονται σημαντικά, αν η μητέρα είναι παχύσαρκη ή έχει μη ελεγχόμενο διαβήτη», πρόσθεσε ο Γκάρντνερ.

Η μητρική παχυσαρκία και ο διαβήτης συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο αυτισμού στα παιδιά

Αντώνης Κυρίτσης

Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

[email protected]
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ