Logodiatrofis.gr
Αληθειες - ΜυθοιΔιατροφή

Mύθοι & αλήθειες για την κυτταρίτιδα

H κυτταρίτιδα αποτελεί μία κοινή δερματική πάθηση, που επηρεάζει 8 στις 10 γυναίκες.

Kυτταρίτιδα

Προτού λάβετε αναποτελεσματικά μέτρα για να την εξαφανίσετε, γνωρίστε 4 από τους πιο διαδεδομένους αστικούς μύθους που κυκλοφορούν γύρω από το όνομά της.

 • ΜΥΘΟΣ Νο1: Κυτταρίτιδα εμφανίζουν μόνο οι γυναίκες με αυξημένο σωματικό βάρος
  Το αυξημένο βάρος μπορεί να δράσει επιβαρυντικά, επιδεινώνοντας τα «σημάδια» της, η κυτταρίτιδα ωστόσο δεν κάνει σωματικές διακρίσεις! Σήμερα γνωρίζουμε ότι παρουσιάζεται, μετά την εφηβεία στις γυναίκες, ανεξάρτητα από το σωματικό τους βάρος. Ο ρόλος των γυναικείων ορμονών είναι πρωταρχικής σημασίας για την εμφάνισή της, ενώ η κληρονομικότητα, η φυλή, η ποιότητα του δέρματος, η κατανομή του υποδόριου λίπους, η συμπεριφορά του συνδετικού ιστού και η προδιάθεση του λεμφικού και του κυκλοφορικού συστήματος επίσης αποτελούν παράγοντες που ευθύνονται για την αντιαισθητική όψη «φλοιού πορτοκαλιού».
 • ΜΥΘΟΣ Νο2: Υπάρχουν τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνισή της
  Οι παλιές εικασίες ότι ορισμένα τρόφιμα, ροφήματα ή συστατικά τους σχετίζονται με την κυτταρίτιδα δεν ευσταθούν. Οι ειδικοί, μάλιστα, συμφωνούν ότι δεν υπάρχει καμία μεμονωμένη συνήθεια – διατροφική ή του τρόπου ζωής γενικότερα – η οποία ευθύνεται εξολοκλήρου για την εμφάνιση κυτταρίτιδας. Επιπλέον, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι τρόφιμα όπως η ζάχαρη, ο καφές και τα αναψυκτικά, που έχουν κατηγορηθεί κατά καιρούς, μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνισή της.
 • ΜΥΘΟΣ Νο3: Υπάρχει τρόπος να απαλλαγούμε εντελώς από το πρόβλημα
  Τα περισσότερα τεχνάσματα που χρησιμοποιούμε εναντίον της κυτταρίτιδας όπως οι κρέμες, τα μηχανήματα, οι διάφορες αισθητικές παρεμβάσεις και τα εξειδικευμένα διατροφικά σχήματα, δυστυχώς, δεν έχουν μόνιμη αποτελεσματικότητα. Ωστόσο, σίγουρα μπορείτε να βελτιώσετε την όψη της ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή μαζί με συστηματική άσκηση και καθημερινή σωματική δραστηριότητα.
 • ΜΥΘΟΣ Νο4: Τα καφεϊνούχα ροφήματα κάνουν κυτταρίτιδα
  Κανένα τρόφιμο δεν ευθύνεται από μόνο του για την κυτταρίτιδα. Για την ακρίβεια, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν ότι ο καφές, τα αναψυκτικά κτλ συνδέονται με την εμφάνισή της. Στην πραγματικότητα, για την καλοκαιρινή «απειλή» ευθύνονται – κατά κύριο λόγο – τα γονίδιά μας, από τα οποία εξαρτάται και η υφή του δέρματός μας, το κάπνισμα, η συνολικά ανθιυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης κ.ά.

Μπορεί να μην υπάρχει τρόπος να απαλλαγείτε εντελώς από την κυτταρίτιδα, είναι όμως εφικτό να απαλύνετε αισθητά την όψη της. Πώς;

 • Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα, φροντίζοντας να συνδυάζετε τόσο την αερόβια άσκηση, όσο και ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης.
 • Φροντίστε να ενυδατώνετε επαρκώς το σώμα σας πίνοντας τουλάχιστον 2 λίτρα υγρών την ημέρα. Θυμηθείτε ότι στην καθημερινή σας ενυδάτωση συνεισφέρει, όχι μόνο το πόσιμο νερό, αλλά και πολλά τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, γιαούρτι), καθώς και όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα όπως το γάλα, το τσάι, τα αναψυκτικά (light αν θέλετε μηδενικές θερμίδες), ο καφές και οι χυμοί.
 • Υιοθετήστε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, το οποίο δεν στερείται των αγαπημένων σας τροφίμων και ροφημάτων, στοχεύοντας στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Εξασφαλίστε ότι η καθημερινή σας διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, φυτικές ίνες, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια.
 • Περιορίστε συνήθειες που μπορούν να εντείνουν το πρόβλημα όπως το στρες, το κάπνισμα και η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.

grigorakis75x100Δημήτρης Γρηγοράκης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc

Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας

grigorakis@logodiatrofis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ