Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Μισοί από τους θανάτους από καρκίνο μπορεί να αποφευχθούν με πιο υγιεινό τρόπο ζωής

Μισοί από τους θανάτους από καρκίνο μπορεί να αποφευχθούν με πιο υγιεινό τρόπο ζωής

Μισοί από τους θανάτους από καρκίνο θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν οι άνθρωποι υιοθετούσαν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

  • Η διακοπή του καπνίσματος  και η διατήρηση σε φόρμα θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου
  • Ημερήσια κατανάλωση αλκοόλ όχι περισσότερο από ένα ποτό για τις γυναίκες και δύο για τους άντρες
  • Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές θα μπορούσε να μειωθεί ο κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα κατά 80% και του εντέρου κατά 30%

Οι επιστήμονες του Χάρβαρντ υποστηρίζουν, εάν οι άνθρωποι έκοβαν το κάπνισμα, διατηρούνταν σε φόρμα, έχαναν βάρος και δεν έπιναν περισσότερο από ένα ή δύο ποτά την ημέρα τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο θα μειώνονταν δραματικά.

Οι γιατροί προειδοποιούν ότι ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.  Παρόλα’ αυτά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο 1 στις 5 γυναίκες και 1 στους 4 άνδρες ακολουθούν τις συμβουλές υγείας.

Τα ευρήματα του Stark είναι τα πρώτα που έδειξαν το πόσες ζωές θα μπορούσαν να σωθούν αν οι άνθρωποι έπαιρναν την ευθύνη για την υγεία τους.

Οι επιστήμονες του Harvard ανακοίνωσαν τα ευρήματά τους μετά από την εξέταση των μητρώων υγείας 136.000 λευκών Αμερικανών.

Ανακάλυψαν περιπτώσεις καρκίνου που θα μπορούσαν  να μειωθούν κατά 20 με 40 τοις εκατό και έτσι οι θάνατοι να μειωθούν κατά το ήμισυ εάν οι άνθρωποι ακολουθούσαν έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Η ομάδα είπε ότι αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με:

  • Διακόπτοντας το κάπνισμα
  • Κάνοντας τουλάχιστον 2,5 ώρες μέτρια άσκηση την εβδομάδα
  • Κρατώντας το δείκτη μάζας σώματος μεταξύ 18,5 και 27,5

Αν το σύνολο του πληθυσμού ακολουθήσει αυτές καλά τις συμβουλές για την υγεία:

* Οι θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα θα μειωθούν κατά 80%

* Από τον καρκίνο του εντέρου κατά 30%

* Από καρκίνο του προστάτη κατά 21%

* Από καρκίνο του μαστού κατά 12%

Οι συγγραφείς, γράφουν στο περιοδικό JAMA Ογκολογίας, ότι έστω και μία από αυτές τις συνήθειες του τρόπου ζωής να μην τηρηθεί αυτό είναι αρκετό για να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Όσοι πληρούν τα τέσσερα κριτήρια κατατάσσονται στην ομάδα «χαμηλού κινδύνου» και όλοι οι υπόλοιποι στην ομάδα «υψηλού κινδύνου».

Ανησυχητικά, βρήκαν ότι μόνο το 18% των γυναικών και το 25% των ανδρών πληρούν και τα τέσσερα κριτήρια, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ταξινομηθούν ως χαμηλού κινδύνου για καρκίνο.

Οι θεραπείες για τον καρκίνο έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια, με τα καλύτερα νέα φάρμακα να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα ενάντια στους όγκους του σώματος και σε ορισμένες περιπτώσεις την καταστροφή τους μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Αλλά οι ερευνητικές συγγραφείς, κάποιοι από αυτούς είναι γιατροί από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, δήλωσαν ότι αν πειστούν οι άνθρωποι να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής τους θα μπορούσαν να σωθούν περισσότερες ζωές από ό, τι με οποιοδήποτε φάρμακο.

“Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την κυρίαρχη σημασία των παραγόντων του τρόπου ζωής που προσδιορίζουν τον κίνδυνο για καρκίνο. Παρ΄όλα αυτά, η πρωτογενής πρόληψη πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα για τον έλεγχο του καρκίνου.”

Οι Βρετανοί ειδικοί της δημόσιας υγείας εξέφρασαν ικανοποίηση για τα συμπεράσματα αυτά.

Η Dr Anne Mackie αναπληρώτρια διευθύντρια της υγείας και της ευημερίας της Αγγλίας, δήλωσε: «Είναι γνωστό ορισμένες συμπεριφορές όπως η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και το υπερβολικό βάρος να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Ο καρκίνος δεν είναι ένα αναπόφευκτο μέρος της γήρανσης και υπάρχουν πολλά απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης του. Το PHE εγκαινίασε πρόσφατα την εκστρατεία One You για να δώσει στους ενήλικες της Αγγλίας τα εργαλεία που θα τους βοηθήσουν να κάνουν αυτές τις αλλαγές.»

Μισοί από τους θανάτους από καρκίνο μπορεί να αποφευχθούν με πιο υγιεινό τρόπο ζωήςΑλεξιάννα Τριανταφύλλου
Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
tria.ale7 @ gmail.com 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ