Ειδήσεις

Μικρές αλλαγές στη διατροφή για μεγάλα αποτελέσματα Συμβουλές & Tips

Μικρές αλλαγές στη καθημερινή μας διατροφή μπορεί να αποτελέσουν ελιξίριο μακροζωίας

1. Υψηλή κατανάλωση υγρών
Οι ενήλικες πρέπει να πίνουν τουλάχιστον 1.5 λίτρο υγρών ημερησίως, ή ακόμα περισσότερο αν κάνει πολλή ζέστη ή αν είναι σωματικά δραστήριοι. Το νερό είναι προφανώς η καλύτερη πηγή υγρών. Εναλλακτικές επιλογές είναι οι χυμοί, το τσάι, ο καφές, το γάλα, το γιαούρτι.

2. Κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
Οι περισσότεροι από εμάς δεν τρώμε αρκετά, παρόλο που παρέχουν σημαντικά ποσοστά βιταμινών, αντιοξειδωτικών αλλά και φυτικών ινών για τη σωστή λειτουργία του εντέρου. Η κατανάλωση 5-7 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού.

3. Ποικιλία τροφίμων
Αναφέρεται στην κατανάλωση τροφίμων απ΄ όλες τις ομάδες: γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως, όσπρια, ψάρι, πουλερικά, κόκκινο κρέας, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί. Η διατροφική ποικιλία συμβάλλει στην πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών σε τέτοιες ποσότητες ώστε όχι μόνο να λειτουργεί σωστά ο οργανισμός, αλλά και να διατηρείται το σωματικό βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα. Χρειαζόμαστε περισσότερα από 40 διαφορετικά θρεπτικά συστατικά για να έχουμε καλή υγεία και κανένα τρόφιμο δε μπορεί να τα παρέχει όλα. Μόνον η διατροφική ποικιλία εξασφαλίζει την πρόσληψη όλων αυτών των θρεπτικών συστατικών.

4. Μικρά και συχνά γεύματα: Όπως αναφέρθηκε παραπάνω αποτελούν το μυστικό για μία σωστή διατροφή, διότι παρέχουν:

  1. Σημαντική πρόσληψη των αναγκαίων θρεπτικών συστατικών σε σταθερά χρονικά διαστήματα.
  2. Συνεχή ενεργοποίηση του μεταβολισμού και μειωμένη αποθήκευση λίπους.
  3. Σταθεροποίηση των επιπέδων ινσουλίνης & γλυκόζης
  4. Έλεγχο του αισθήματος πείνας και κορεσμού.

5. Μέτριες μερίδες – τρώμε λιγότερο κάποια τρόφιμα, δε τα αποκλείουμε
Αν κρατάμε το μέγεθος της μερίδας σε λογικά επίπεδα, είναι ευκολότερο να τρώμε όλα τα τρόφιμα που μας ευχαριστούν χωρίς να χρειαστεί να αποκλείσουμε κάποια και να τα στερηθούμε.

6. Αυξημένη φυσική δραστηριότητα
Η αυξημένη θερμιδική πρόσληψη και η χαμηλή φυσική δραστηριότητα μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους. Η μέτρια σωματική δραστηριότητα βοηθά στην οξείδωση των επιπλέον θερμίδων. Είναι επίσης σημαντική για την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα αλλά και για τη γενικότερη υγεία και ευεξία. Μπορούμε να προσπαθούμε να βρούμε λύσεις ώστε να βάλουμε τη σωματική δραστηριότητα στο καθημερινό μας πρόγραμμα, όπως για παράδειγμα να χρησιμοποιούμε τις σκάλες αντί του ασανσέρ.

7. Πάν μέτρον άριστον
Δεν υπάρχουν «καλά» ή «κακά» τρόφιμα, μόνο καλή ή κακή διατροφή. Δεν υπάρχει λόγος να νιώθουμε ενοχές για τα τρόφιμα που μας αρέσουν, απλά να τα καταναλώνουμε σε μέτριες ποσότητες και να επιλέγουμε άλλα τρόφιμα που θα μας παρέχουν την ισορροπία και την ποικιλία που απαιτείται για καλή υγεία. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι οι σταδιακές αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι ο καλύτερος τρόπος για να εφαρμόσουμε την ισορροπημένη διατροφή από την θεωρία στην πράξη.

Δυστυχώς όμως, εκτός από την επιθυμία μας, τη διατροφή μας την καθορίζει και ο τρόπος ζωής μας. Και ενώ δεν είναι συχνά εύκολο να αλλάξουμε την εργασία μας ή τον τρόπο που ζούμε, μπορούμε να προσαρμόσουμε τη διατροφή μας στις ανάγκες της καθημερινότητάς μας.

 

tsiani nikol-75x100Νικόλ Τσιάνη
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Ομάδα ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
tsiani@logodiatrofis.gr
 - nikoltsiani@hotmail.com

Δείτε επίσης

Easy Cook Diet

Easy Cook Diet

Για εσένα που δεν έχεις χρόνο να μαγειρέψεις αλλά θες να τρως σωστά και να χάσεις βάρος (Διαιτολόγιο για 3 εβδομάδες).!

Πώς να χάσετε το λίπος στα πόδια

Πώς να χάσετε το λίπος στα πόδια

Αν πλησιάζει ένα σημαντικό γεγονός στη ζωή σας ή για παράδειγμα θέλετε να πάτε διακοπές, ίσως θελήσετε να χάσετε λίπος από την περιοχή των ποδιών μέσα στον επόμενο μήνα.!

Κορυφαίοι συνδυασμοί θρεπτικών συστατικών

Κορυφαίοι συνδυασμοί θρεπτικών συστατικών

Σύμφωνα με όλες τις τελευταίες έρευνες και μελέτες υπάρχουν κάποιες μικροθρεπτικές ουσίες, οι οποίες όταν καταναλωθούν συνδυαστικά, προκαλούν ακόμα μεγαλύτερο όφελος στον ανθρώπινο οργανισμό από ότι εάν καταναλωνόταν μεμονωμένα. !

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία