Ειδήσεις

Μήλο vs μπανάνα Τροφογνωσία

Τα πιο διαδεδομένα χειμωνιάτικα φρούτα μπαίνουν στο μικροσκόπιο.

 

ΜΗΛΟ

ΜΠΑΝΑΝΑ

Η σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα του μήλου σε σάκχαρα βοηθάει στον καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης του αίματος

Ανεβάζει γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν στην πέψη και στην καλύτερη λειτουργία του εντερικού σωλήνα. Οι ίνες αυτές συμβάλλουν επίσης σημαντικά στην μείωση της δυσκοιλιότητας και στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Χωνεύεται εύκολα & η κατανάλωση της ενδείκνυται σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το στομάχι. Η συμβολή της στην καλή γαστρεντερική λειτουργία είναι σημαντική

Οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχει  μειώνουν τα  επίπεδα  της «κακής» χοληστερόλης στο αίμα, των τριγλυκεριδίων & με τον τρόπο αυτό η κατανάλωση του μήλου φαίνεται να ασκεί  προστατευτική δράση  στην υγεία της καρδιάς.

Περιέχει βιταμίνες A, B, C, D & είναι εξαιρετική πηγή πολλών βιταμινών & θρεπτικών συστατικών. Το Κάλιο που περιέχει  και τα σάκχαρα από τα οποία αποτελείται δηλαδή τη φρουκτόζη, γλυκόζη και σουρκόζη την  καθιστούν πολύτιμη για την άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού καθώς και εξαιρετικά σημαντική πηγή ενέργειας.

Είναι ασφαλής επιλογή για πάσχοντες από τροφικές αλλεργίες.

Η κατανάλωση της ελαττώνει τη σωματική και πνευματική κόπωση

Τα μήλα είναι πλούσια σε ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες η κατανάλωση των οποίων βοηθά σημαντικά στην πρόληψη νοσημάτων όπως ο καρκίνος

Βοηθάει ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση των κραμπών

Το μήλο είναι καλή επιλογή για διαβητικά, καρδιοπαθή. Η καθημερινή κατανάλωση 1-2 μήλων με τη φλούδα μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Η μπανάνα είναι προτιμότερη έπειτα από σωματική δραστηριότητα, ή όταν επιθυμούμε κάτι γλυκό. Ενδείκνυται σε αθλητές, σκληρά εργαζόμενους, υπερτασικούς με αυξημένες ανάγκες σε κάλιο.

ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ / 100 gr

 

ΜΗΛΟ

ΜΠΑΝΑΝΑ

Kcal

46

79

Υδατάνθρακες

11,9 gr

19,2 gr

Νερό

84,3 gr

70,7 gr

Φυτικές ίνες

2 gr

3,4 gr

Βιταμίνη C

3 mg

10 mg

Na

2 mg

1 mg

Κάλιο

120 mg

350 mg

Ασβέστιο

4 mg

7 mg

Μαγνήσιο

5 mg

42 mg

Φώσφορος

8 mg

28 mg


Βιργινία Παπαεμμανουήλ  
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, BSc

Δείτε επίσης

Νερό και Υγεία

Νερό και Υγεία

Όσο κοινότοπο κι αν θεωρούμε πλέον πως έχει γίνει το θέμα περί σημαντικότητας του νερού, δεν παύει να αποτελεί μείζονα παράγοντα όχι μόνο για να λειτουργεί ο οργανισμός μας αλλά και για να υπάρχει ζωή.!

Πόσο Super είναι τα “Superfoods”?

Πόσο Super είναι τα “Superfoods”?

Οι “σούπερ” τροφές επιδρούν θετικά όταν εντάσσονται σε ένα μοντέλο ισορροπημένης διατροφής, αλλιώς μπορεί να μην παρέχουν κανένα απολύτως όφελος.!

Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Οι φυτικές ή διαιτητικές ίνες θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας. Διέρχονται από τον οργανισμό μας φτάνοντας στο παχύ έντερο, δίχως να απορροφώνται ή να πέπτονται και αυτό τις καθιστά τόσο σημαντικές.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία