Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Μέλι από το δέντρο Tualang και οξειδωτικό στρες σε καπνιστές

Μέλι από το δέντρο Tualang μειώνει το οξειδωτικό-στρες σε καπνιστές! 

 

Μαλαισιανοί ερευνητές βρήκαν ότι το συμπλήρωμα μελιού από το δέντρο Tualang μειώνει το οξειδωτικό στρες στους καπνιστές και ίσως μειώνει και την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων συσχετισμένων με το κάπνισμα.

Εκτός από όλες τις υπόλοιπες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας, το κάπνισμα αυξάνει τις ελεύθερες ρίζες μέσα στο σώμα κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση και του οξειδωτικού στρες. Το οξειδωτικό στρες αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων όπως η αθηροσκλήρωση, η υπέρταση, η στεφανιαία νόσος , έμφραγμα μυοκαρδίου και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το μέλι από το δέντρο Tualang  παράγεται από μία μέλισσα η οποία χτίζει μελίσσια σε ψηλά δέντρα αυτού του είδους τα οποία βρίσκονται κυρίως στις βόρειο-δυτικές περιοχές της Μαλαισιανής χερσονήσου.

Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι το συγκεκριμένο μέλι ίσως έχει αντιφλεγμονώδεις και υποαλλεργικές  επιδράσεις όπως επίσης και αύξηση της συγκέντρωσης σπέρματος σε ασθενείς με ολιγοσπερμία. Επίσης παρατηρήθηκε ότι περιέχει αντιοξειδωτικά όπως τα φαινολικά οξέα και τα φλαβονοειδή.

Αντιοξειδωτικές επιδράσεις

Οι συγγραφείς αυτής της μελέτης είχαν βρει πιο παλιά ότι το μέλι από το δέντρο Tualang μειώνει το οξειδωτικό στρες σε ποντίκια-πειραματόζωα  που εκθέτονταν σε καπνό τσιγάρου, υποδεικνύοντας ένα αντιοξειδωτικό φαινόμενο. Γι αυτό το λόγο οι ερευνητές αποφάσισαν να αξιολογήσουν την επιρροή του σε χρόνιους  καπνιστές. 

Σε μία έρευνα, 32 καπνιστές πήραν 20γρ από το συμπλήρωμα μελιού από το δέντρο Tualang την ημέρα για 12 εβδομάδες και συγκρίθηκαν με δύο ομάδες ελέγχου, μια που αποτελούταν από μη καπνιστές και μία που κατανάλωνε συμπλήρωμα-placebo.

Μία μείωση του επιπέδου των F2 ισοπροστανών στο πλάσμα έχει ως αποτέλεσμα μία μειωμένη λιπιδική υπεροξείδωση στους καπνιστές που κατανάλωναν το συμπλήρωμα. Η λιπιδική υπεροξείδωση επέρχεται όταν οι ελεύθερες ρίζες  αντιδρούν με τα λιπίδια με αποτέλεσμα την κυτταρική καταστροφή.

Παρατηρήθηκε επίσης και μία σημαντική αύξηση της δράσης  ερυθροκυττάρων υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης (GPx) και καταλάσης (CAT) στο γκρουπ με το συμπλήρωμα μελιού στις 12 συνεχόμενες βδομάδες παρέμβασης. Το GPx μειώνει το οξειδωτικό στρές μέσω του περιορισμού της υδρογονικής υπεροξιδάσης  και το CAT είναι ένα σημαντικό ένζυμο για την προστασία των κυττάρων από την οξειδωτική καταστροφή που προκαλλούν τα αντιδραστικά είδη οξυγόνου (ROS).

Οι ερευνητές, από ένα εύρος Μαλαισιανών πανεπιστημίων και ινστιτούτων, σχεδιάζουν να  αξιολογήσουν τις επιδράσεις αυτού του είδους μελιού σε ασθενείς με καρκίνο του στήθους.

Μελίνα Τσαγκατάκη

Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

melinatsag @ gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ