Ειδήσεις

Κρόκος Κοζάνης... Ελληνικός και θαυματουργός! Με άποψη...

Τα τελευταία χρόνια το επιστημονικό ενδιαφέρον έχει εστιαστεί έντονα στον κρόκο Κοζάνης. Πολλαπλές αναφορές κάνουν λόγο για τα θετικά αποτελέσματά του στην υγεία.

Ο κρόκος Κοζάνης (Crocus Sativus L.) είναι γνωστός από την αρχαιότητα και εδώ και 300 χρόνια καλλιεργείται συστηματικά στο Νομό Κοζάνης.

Οι αρχαίοι Έλληνες του απέδιδαν αφροδισιακές ιδιότητες.

Ο κρόκος Κοζάνης ξεχωρίζει για την άριστη ποιότητά του. Είναι χαρακτηριστικό ότι χρειάζονται περίπου 150.000 άνθη κρόκου για ένα κιλό αποξηραμένων στιγμάτων του.

Τα βιολογικά ροφήματα κρόκου Κοζάνης έχουν λάβει το βραβείο ανώτερης γεύσης του iTQi.

Τα αποξηραμένα κόκκινα στίγματα του άνθους περιέχουν σημαντικές ποσότητες υδατοδιαλυτών καροτενοειδών, που λέγονται κροκίνες. Οι κροκίνες θεωρούνται υπεύθυνες για τις πλούσιες φαρμακευτικές ιδιότητές του. Διάφορες μελέτες έχουν τεκμηριώσει τις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, χημειοπροστατευτικές, καρδιο-προστατευτικές και αντικαρκινικές δράσεις των κροκινών.

Πιο συγκεκριμένα, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες την κροκίνης θεωρούνται ισχυρότερες ακόμα και από την βιταμίνη Ε.

Σε διάφορες μελέτες αναδεικνύεται και η αντιφλεγμονώδης δράση του κρόκου, η οποία θεωρείται εφάμιλλη των σχετικών φαρμάκων. Οι κροκίνες του αναστέλλουν ένζυμα που επάγουν τη φλεγμονή, με μηχανισμό παρόμοιο με εκείνο των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών (ΜΣΑΦ). Ταυτόχρονα, πολλαπλές μελέτες κάνουν λόγο και για τις υπολιπιδαιμικές του ιδιότητες (μείωση τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης, αύξηση της «καλής» HDL), όπως επίσης και για την αντιθρομβωτική, αντιυπερτασική, νευροπροστατευτική, αλλά και για την αντιδιαβητική του δράση.

Τέλος, σημαντική είναι η συμβολή του κρόκου στην πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση του καρκίνου, περιορίζοντας την πρόοδο των όγκων και ενισχύοντας την απόπτωση των καρκινικών κυττάρων.

Από τα παραπάνω, είναι φανερό ότι η συμβολή του κρόκου στη φυσική προστασία της υγείας είναι τεράστια. Επομένως, είναι αναγκαία η συστηματική ένταξη του κρόκου Κοζάνης τόσο στη μαγειρική (χαρίζει λεπτή και πικάντικη γεύση), όσο και σε μορφή ροφημάτων.

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης - ΔιαιτολόγοςΔημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Κολωνάκι: Σκουφά 32 & Δημοκρίτου, ΤΚ. 106 73Τηλ.: 2103647517, 2103617502, 2103615603 - Fax: 2103615603
Άνω Πατήσια: Πρόμπονα 27 & Επινίκου, ΤΚ. 111 43Τηλ.: 2102520977, 2102582465 - Fax: 2102582465
Email: grigorakis@logodiatrofis.gr

Δείτε επίσης

Ζάχαρη και καρκίνος: Πρέπει να ανησυχούμε;

Ζάχαρη και καρκίνος: Πρέπει να ανησυχούμε;

Ζάχαρη ναι ή όχι στον καρκίνο; Τα καρκινικά κύτταρα παρουσιάζουν αυξημένες ανάγκες σε γλυκόζη. Αλλά και ο πολλαπλασιασμός τους αυξάνεται ανάλογα με τη συσσώρευση της γλυκόζης. Ωστόσο, η γλυκόζη δεν αποτελεί 'τροφή' μόνο των καρκινικών αλλά και των υγιών κυττάρων. Το πρόβλημα τελικά φαίνεται να εντοπίζεται στην ινσουλίνη...!

Ελαιόλαδο: Το απόλυτο ελληνικό 'φάρμακο'

Ελαιόλαδο: Το απόλυτο ελληνικό 'φάρμακο'

Γιατί «όσο πιο πικρό – τόσο πιο καλό»; Γιατί θα πρέπει να φυλάσσεται σε γυάλινο σκούρο μπουκάλι και να διατηρείται σε σκιερό και δροσερό μέρος; Πως 2-3 κουταλιές της σούπας ωμό πικρό αγουρέλαιο καθημερινά, το «γιατρό κάνουν πέρα»; Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ελαιόλαδο…!

Χειμώνας: Καλή εποχή για αδυνάτισμα;

Χειμώνας: Καλή εποχή για αδυνάτισμα;

Αφορμή για το σημερινό μας θέμα στάθηκε η ερώτηση αναγνώστριας σχετικά με το «ποια εποχή του έτους είναι καλύτερη για περισσότερο αποτελεσματικό αδυνάτισμα»; !

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία