Ειδήσεις

Φοινικέλαιο: Πόσο επικίνδυνο είναι για την υγεία? Με άποψη...

Το φοινικέλαιο περιλαμβάνεται σε πολλά τυποποιημένα τρόφιμα καθημερινής κατανάλωσης...

Πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι για την υγεία όταν έχει υποστεί επεξεργασία σε υψηλές θερμοκρασίες? Ενημερωθείτε για τις πιθανές επιπτώσεις του!

Το φοινικέλαιο είναι ένα είδος φυτικού ελαίου που προέρχεται από τους καρπούς φοίνικα.

Σε ωμή μορφή είναι πλούσιο σε «αντιοξειδωτικά» καροτενοειδή και τοκοφερόλες (μορφές Βιταμίνης Ε), αλλά και σε κορεσμένο (βλαβερό) λίπος. Δυστυχώς, υπό έντονα θερμική επεξεργασία τα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά που περιέχει «εξαφανίζονται» σε ποσοστό άνω του 70%.

Tο τελευταίο διάστημα το φοινικέλαιο έχει έρθει αρνητικά στην επικαιρότητα, μετά από πρόσφατες αναφορές ότι μπορεί να είναι καρκινογόνο όταν κατά την επεξεργασία του υπόκειται σε υψηλές θερμοκρασίες (άνω των 200 °C).

Πράγματι διαπιστώθηκε ότι κατά τη διαδικασία αυτή παράγονται γλυκιδυλεστέρες (GE), ένα είδος καρκινογόνων λιπαρών οξέων που επιπλέον συσχετίζονται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς εμφανίζουν επιβλαβή επίδραση στα επίπεδα της LDL χοληστερόλης και της απολιποπρωτεΐνης Β.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA), το φοινικέλαιο παράγει περισσότερο από άλλα έλαια τη μολυσματική ουσία των γλυκιδυλεστέρων όταν αυτό θερμανθεί στους 200 °C.

Το χαμηλό κόστος του φοινικέλαιου, οι πολλαπλές του χρήσεις και η γευστική ανθεκτικότητά του σε ακραίες θερμοκρασίες (π.χ. τηγάνισμα), έχει ως αποτέλεσμα η βιομηχανία να το χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο ως συστατικό τροφίμων προκειμένου να αντικαταστήσει άλλα φυτικά έλαια που είναι πιο ακριβά.

Επιπλέον, επιλέγεται καθώς απαιτεί μικρή έως καθόλου υδρογόνωση και παρατείνει το χρόνο ζωής των προϊόντων. Έτσι, πολλές τυποποιημένες τροφές εμπορίου περιέχουν υψηλά θερμικά κατεργασμένο φοινικέλαιο όπως: αρτοπαρασκευάσματα, ζύμες, γλυκά και προτηγανισμένα τρόφιμα.

Με δεδομένη λοιπόν την δυνητικά βλαπτική επίπτωση του θερμικά κατεργασμένου φοινικέλαιου στην υγεία, συστήνεται η προσεκτική ανάγνωση της ετικέτας κάθε προϊόντος και η αποφυγή του στην περίπτωση που το περιέχει στη σύστασή του.

Η καλύτερη συμβουλή, βέβαια, είναι να ακολουθείτε μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία φυσικών τροφίμων στην καθημερινότητά σας.

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης - ΔιαιτολόγοςΔημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Κολωνάκι: Σκουφά 32 & Δημοκρίτου, ΤΚ. 106 73Τηλ.: 2103647517, 2103617502, 2103615603 - Fax: 2103615603
Άνω Πατήσια: Πρόμπονα 27 & Επινίκου, ΤΚ. 111 43Τηλ.: 2102520977, 2102582465 - Fax: 2102582465
Email: grigorakis@logodiatrofis.gr

Δείτε επίσης

Ηλιοφοβία ή Ηλιοθεραπεία?

Ηλιοφοβία ή Ηλιοθεραπεία?

Τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει μεγάλος φόβος σχετικά με τις πιθανές βλαβερές επιπτώσεις του ήλιου, οι οποίες όμως μπορεί να προκύπτουν από την υπερέκθεση.!

Ελιές για καλύτερη υγεία!

Ελιές για καλύτερη υγεία!

«Ψωμί, ελιά και Κώτσο…!» Αποτέλεσε το κεντρικό σύνθημα της φιλοβασιλικής παράταξης στο δημοψήφισμά του 1920… Πόσο τυχαίο ήταν?!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία