Logodiatrofis.gr
Τροφογνωσια

Μάθετε τα πάντα για το γιαούρτι!

Είναι από τις αρχαιότερες τροφές. Πιθανότατα προέρχεται από την Τουρκία. 

 

Έχει κρεμώδη υφή και παρασκευάζεται από γάλα που έχει υποστεί ζύμωση με μαγιά που προκαλεί την ζύμωση της λακτόζης. Το όξινο άρωμα του οφείλεται στο γαλακτικό οξύ που περιέχει. Είναι υψηλό σε διατροφική αξία, χάρη στην ποικιλία θρεπτικών συστατικών που έχει (ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο, Βιταμίνη Α).

Ανά 100γρ. αποδίδει:

  • 68 θερμίδες
  • 8γρ.πρωτεϊνών
  • 4.5γρ. υδατ/κων
  • 2γρ.λίπους(αφορά γιαούρτι 2% σε λιπαρά).

Βασική πηγή ασβεστίου. Βοηθά στη σκελετική υγεία και λόγω των ζωντανών βακτηρίων Lactobacilus Bulgaricus,Lactobacilus Acidophilus,Streptococcus Thermophilus, που περιέχει, βοηθά στην σωστή λειτουργία του εντέρου διότι ανακουφίζει από την δυσκοιλιότητα και τα συμπτώματα των τροφικών δηλητηριάσεων από βακτήρια (e-coli). Επίσης, βελτιώνει την άμυνα του οργανισμού και την υγεία του δέρματος και έχει αντιγηραντικές και αναπλαστικές ιδιότητες. Προστατεύει έναντι των καρδιοπαθειών αυξάνοντας την καλή HDL-χοληστερολη και μειώνοντας την κακή LDL- χοληστερόλη.

Ιδανικό για πρωινό ή βραδινό γεύμα με 1 φρούτο ψιλοκομμένο, 1κ.γ. μέλι και 1κ.σ.δημητριακά ολικής άλεσης.

Είδη: Αγελαδινό, Πρόβειο, Κατσικίσιο.

 

Νικολίνα – Σοφία Μάλλιου
Σύμβουλος Διατροφής

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ