Logodiatrofis.gr
Με αποψη... (dGrigorakis blog)

Μαστίχα Χίου | Η ολιστική, φυσική λύση για ένα υγιές γαστρεντερικό σύστημα

Μαστίχα Χίου| Η ολιστική, φυσική λύση για ένα υγιές γαστρεντερικό σύστημα

Η μαστίχα είναι μια μοναδική αρωματική ρητίνη που προέρχεται από ένα δέντρο που καλλιεργείται και καρποφορεί αποκλειστικά νότια του ελληνικού νησιού της Χίου.

Για αιώνες έχει χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της πέψης και της στοματικής υγείας, λόγω του πλούσιου περιεχομένου της σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, και της αποδεδειγμένης ισχυρής αντιμικροβιακής της δράσης.

Οφέλη υγείας

Παρότι οι ακριβείς μηχανισμοί με τους οποίους δρα η μαστίχα στο ανθρώπινο σώμα δεν έχουν ακόμη πλήρως αποσαφηνιστεί, το σύνολο των διαθέσιμων κλινικών μελετών σήμερα δείχνουν ότι η μαστίχα Χίου δεν αποκαλείται άδικα το απόλυτο ελληνικό superfood, καθώς μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση ποικίλων παθολογικών καταστάσεων που επηρεάζουν το γαστρεντερικό σύστημα, και αφού 1γρ. μαστίχας αρκεί και αποτελεί την ημερήσια συνιστώμενη δόση για να συμβάλει σε ένα υγιές γαστρεντερικό, βάση επίσημης αναγνώρισης από τον EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων).

Η πρώτη σπουδαία δράση της μαστίχας είναι στην καταπολέμηση της λειτουργικής δυσπεψίας. Η λειτουργική δυσπεψία ορίζεται όταν απουσιάζει οποιαδήποτε αναγνωρίσιμη δομικής βλάβης στο ανώτερο γαστρεντερικό σύστημα.

Σύμφωνα με κλινική μελέτη του 2010, η χρήση της μαστίχας Χίου για περίοδο τριών εβδομάδων βελτίωσε σημαντικά την αντίληψη των συμπτωμάτων σε ασθενείς με λειτουργική δυσπεψία συγκριτικά με τη χρήση εικονικού φαρμάκου.

Μάλιστα, για την καταπολέμησή της επί του παρόντος υπάρχουν ελάχιστες αποτελεσματικές θεραπείες.

Ισχυρά επίσης είναι και τα δεδομένα για τη χρήση της μαστίχας στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2015, η χρήση μαστίχα Χίου για μόλις τέσσερις εβδομάδες είναι αρκετή για να μετριάσει σημαντικά τη σοβαρότητα των φλεγμονωδών συμπτωμάτων ασθενών με νόσο του Crohn και να μειώσει τα επίπεδα της ιντερλευκίνης-6 και της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, που αποτελούν δείκτες φλεγμονής.

Ένα ακόμη σπουδαίο και διπλό όφελος που της μαστίχας είναι ενάντια στο ελικοβακτηριδίο του πυλωρού το οποίο προκαλεί πεπτικό έλκος. Συγκεκριμένα, η μαστίχα φαίνεται να συμβάλει τόσο στην προστασία από το ελικοβακτηριδίο του πυλωρού, όσο και στην καταπολέμηση του σε περίοδο έξαρσης.

Μάλιστα σε κλινική μελέτη του 2015, 19 από τους 52 συμμετέχοντες καταπολέμησαν πλήρως την μόλυνση μετά από μάσηση τσίχλας μαστίχας για μόλις δύο εβδομάδες, ενώ όταν το αντιβιοτικό που χορηγείται σε αυτήν περίπτωση συνδυάστηκε με μάσημα τσίχλας μαστίχας το ποσοστό επιτυχίας ήταν πολύ μεγαλύτερο συγκριτικά με τη χρήση μόνο του αντιβιοτικού.

Φαίνεται λοιπόν, ότι ενώ το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού έχει γίνει σε ένα βαθμό ανθεκτικό στα αντιβιοτικά, η μαστίχα εξακολουθεί να είναι αποτελεσματική!

Επιπλέον, η μαστίχα Χίου φαίνεται να είναι πολλά υποσχόμενη και στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Έρευνα του 2017 ανέδειξε η μαστίχα μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή όγκων που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του παχέος εντέρου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μαστιχέλαιο ανέστειλε την αύξηση των κυττάρων του παχέος εντέρου τόσο σε in vitro δοκιμές όσο και σε in vivo σε ποντίκια.

Σωστή χρήση

Για να επωφεληθείτε λοιπόν από τη φαρμακευτική διάσταση της Μαστίχας Χίου στη φυσική φροντίδα του πεπτικού συστήματος, προτείνεται η κατανάλωση υψηλής ποιότητας προϊόντων που αποτελούν την αυθεντική πρόταση της μαστίχας (Art of Nature).

Μπορείτε να τα βρείτε σε μορφή σκόνης ή μασώμενου δισκίου στα φαρμακεία.

Όσον αναφορά τη σκόνη, μπορεί να καταναλωθεί καθημερινά σε επίπεδο πρόληψης στα smoothies σας και στο γιαούρτι σας (με προβιοτική και προβιοτική δράση) για να διασφαλίσετε την ομαλή λειτουργία του εντέρου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Μαστίχα Χίου έχει την ιδιότητα να δρα τόσο προληπτικά όσο και ανακουφιστικά, οπότε τα συμπληρώματα διατροφής με την αυθεντική Μαστίχα Χίου μπορούν να καταναλωθούν άφοβα χωρίς καμία απολύτως παρενέργεια!

Συνοψίζοντας, η μαστίχα Χίου αποδεδειγμένα μπορεί να συμβάλει στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και να αποτελέσει ιδανική λύση τόσο για να ανακουφιστείτε με φυσικό τρόπο, όσο και σε επίπεδο πρόληψης.

Μην ξεχνάτε πως ο πατέρα της σύγχρονης ιατρικής, ο Ιπποκράτης,  είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Όλες οι ασθένειες ξεκινούν από το έντερο», συνεπώς και είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε την πεπτική μας υγεία (με τρόπο ολιστικό).

Συντάκτες: Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης, Φωτεινή Αθανασοπούλου

Πηγές

  • Dabos KJ, Sfika E, Vlatta LJ, Frantzi D, Amygdalos GI, Giannikopoulos G, Is Chios mastic gum effective in the treatment of functional dyspepsia? A prospective randomised double-blind placebo-controlled trial, Journal of Ethnopharmacology, 2010
  • Triantafyllidi A, Xanthos T, Papalois A, Triantafllidis JK. Herbal and plant therapy in patients with infammatory bowel disease. Ann Gastroenterol. 2015
  • Dabos KJ, Sfika E, Vlatta LJ, Giannikopoulos G,The effect of mastic gum on Helicobacter pylori: A randomized pilot study, Phytomedicine, 2010
  • Miyamoto T, Okimoto T & Kuwano M. Chemical Composition of the Essential Oil of Mastic Gum and their Antibacterial Activity Against Drug-Resistant Helicobacter pylori. Nat. Prod. Bioprospect. 2014
  • Spyridopoulou K, Tiptiri-Kourpeti A, Lampri E, Fitsiou E, Vasileiadis S, Vamvakias M, Bardouki H, Goussia A, Malamou-Mitsi V, Panayiotidis MI, et al. Dietary mastic oil extracted from Pistacia lentiscus var. chia suppresses tumor growth in experimental colon cancer models. Sci. Rep. 2017

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ