Πως σχετίζεται η Μαγειρική σόδα με την αθλητική μας απόδοση.
Πρόκειται για ένα αλκαλικό άλας που καθυστερεί τη μυϊκή κόπωση, εξουδετερώνοντας την περίσσεια των κατιόντων Η+ (ένδο-κυτταρική οξέωση), λόγω συσσώρευσης γαλακτικού οξέος, μεγιστοποιώντας έτσι την παραγωγή δύναμης και παρατείνοντας το χρόνο, έως την εξάντληση.
Σε ποια αθλήματα φαίνεται να βοηθά:
- Σε αθλήματα υψηλής έντασης που διαρκούν (1min-7min) – τρέξιμο (100m-400m), κολύμβηση (100m-400m)
- Σε αθλήματα αυξημένης έντασης που διαρκούν από 30min έως 60min – κυρίως sports ταχύτητας και δύναμης
- Σε αθλήματα που περιλαμβάνουν μικρά χρονικά διαστήματα, μέγιστης δύναμης και ταχύτητας, ενώ μεσολαβούν μικρά διαλείμματα ανάπαυσης – επαναλαμβανόμενα ποδηλατικά sprint
- Σε αθλήματα παρατεταμένης διαλειμματικής άσκησης – (ποδόσφαιρο, basket)
Σύσταση δοσολογίας: 300 mg / kg σωματικού βάρους, περίπου 90 min, πριν από την άσκηση
Παρενέργειες: Γαστρεντερικές διαταραχές