Logodiatrofis.gr
ΔιατροφήΤροφογνωσια

Λυκοπένιο

Λυκοπένιο - λυκοπενιο

Διαβάστε όσα πρέπει να γωρίζετε για το λυκοπένιο της ντομάτας.

 

Απ’ όλα τα καροτενοειδή, το λυκοπένιο είναι το αποτελεσματικότερο στην εξουδετέρωση της καταστρεπτικής μονήρους ελεύθερης ρίζας οξυγόνου.

Το λυκοπένιο είναι η φυτοχημική ουσία που προσδίδει στις ντομάτες το κόκκινό τους χρώμα. Μικρές ποσότητες λυκοπενίου βρίσκονται επίσης στο καρπούζι, στα κεράσια, στις φράουλες, στο πεπόνι και στο γκρέιπφρουτ.

Ωστόσο, οι ντομάτες φαίνεται ότι αποτελούν την καλύτερη πηγή και ειδικότερα ο ντοματοχυμός και η τριμμένη ντομάτα (πολτός ή πουρές ντομάτας.

Πολλές πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν ότι μερικά από τα οφέλη που αποδόθηκαν στο β-καροτένιο απορρέουν στην πραγματικότητα από το λυκοπένιο.

Συγκεκριμένα, το λυκοπένιο παρέχει μεγαλύτερη προστασία κατά του καρκίνου, ενώ δρα προφυλακτικά κατά της οξείδωσης της χοληστερόλης LDL και, συνεπώς, προστατεύει τις αρτηρίες από το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας.

Λυκοπένιο κατά του καρκίνου

Το 1995 ήρθαν για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες το λυκοπένιο συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη.

Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι οι άνδρες που καταναλώνουν τουλάχιστον δέκα μερίδες τροφών με βάση την ντομάτα εβδομαδιαίως παρουσιάζουν 45% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Αλλά και στην περίπτωση του ήδη εγκατεστημένου προστατικού καρκίνου, η θεραπεία με λυκοπένιο μπορεί να μειώσει το μέγεθος του όγκου και να κάνει τον καρκίνο λιγότερο επιθετικό.

Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώθηκε και από μεταγενέστερες έρευνες, που έδειξαν αυξημένη συσχέτιση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων λυκοπενίου στον ορό και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου προστάτη.

Πρόσφατα, επιβεβαιώθηκε η ισχυρή ανασταλτική επίδραση του λυκοπενίου στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Επίσης, βρέθηκε ότι το λυκοπένιο παρεμποδίζει τη μετατροπή των μεταλλαξιογόνων συστατικών των τροφίμων σε ετεροκυκλικές αμίνες και ταυτόχρονα εμφανίζει ισχυρά αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά.

Εκτός από τον καρκίνο του προστάτη, το λυκοπένιο έχει δειχθεί ότι βοηθά στην πρόληψη και άλλων μορφών καρκίνου, όπως του πνεύμονα, του στομάχου, του πρωκτού και του μαστού.

Μάλιστα, η πρόσληψη μεγάλης ποσότητας λυκοπενίου φαίνεται ότι μειώνει το συνολικό κίνδυνο καρκίνου κατά περίπου 40%. Αντίθετα, χαμηλά επίπεδα λυκοπενίου σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκινογένεσης.

Για παράδειγμα, οι καπνιστές παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα λυκοπενίου στο αίμα και ταυτόχρονα εμφανίζουν τετραπλάσιο κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του πνεύμονα.

Λυκοπένιο κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων

Το λυκοπένιο παρέχει επίσης προστασία κατά της οξείδωσης των LDL και προστατεύει τις αρτηρίες από το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας.

Μια πρόσφατη ευρωπαϊκή μελέτη συνέκρινε τα επίπεδα του λυκοπενίου ανδρών που είχαν μόλις υποστεί την πρώτη τους καρδιακή προσβολή με αυτά υγιών εθελοντών.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες με τα υψηλότερα επίπεδα λυκοπενίου παρουσίαζαν κατά 50% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος μυοκαρδίου συγκριτικά με εκείνους με τα χαμηλότερα επίπεδα.

Λυκοπένιο για ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα

Οι τελευταίες έρευνες για το λυκοπένιο δείχνουν ότι ασκεί θετική επίδραση και στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε μια μελέτη, σε όσες γυναίκες κατανάλωναν τοματοπολτό καθημερινά για 21 ημέρες διαπιστπωθηκε ότι τα λευκά τους αιμοσφαίρια ήταν πολύ ανθεκτικότερα (κατά 33–42%) στις οξειδωτικές βλάβες.

Το λυκοπένιο στην ντομάτα και τα προϊόντα της

Το λυκοπένιο είναι περισσότερο ευεργετικό όταν έχει υποστεί επεξεργασία.

Πρόσφατη μελέτη για τη σταθερότητα και τη βιοδιαθεσιμότητα του λυκοπενίου έδειξε ότι οι ιδιότητες αυτές παρέμειναν αμετάβλητες κατά την κατεργασία της ντομάτας, για την παρασκευή χυμού ή πολτού, αλλά και κατά την αποθήκευση τουλάχιστον για 12 μήνες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Επιπλέον, ο χυμός ντομάτας σε μαγειρικές θερμοκρασίες παρουσία ελαίου θεωρείται σημαντικής διατροφικής αξίας, ενώ η ανθρώπινη υγεία ωφελείται περισσότερο όταν το λυκοπένιο προέρχεται από διαιτητικές πηγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ