Ειδήσεις

Λιγούρα: είναι τελικά εγκεφαλικό ή πείνα Ψυχολογία

Οι περισσότεροι έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με το παραπάνω δίλημμα. Η αιτιολογία του παραπάνω φαινομένου έχει τόσο οργανική όσο και ψυχολογική εξήγηση.

 

Από βιολογικής πλευράς το αίσθημα της λιγούρας εξηγείται αν έχουμε μείνει πολλές ώρες νηστικοί (παραπάνω από τρίωρο), οπότε παθαίνουμε υπογλυκαιμία (υπερβολική μείωση επιπέδων σακχάρου στο αίμα) και υψηλή έκκριση γαστρικού υγρού στο άδειο στομάχι, που αποτελούν βασική ένδειξη πείνας και εξάντλησης των αποθεμάτων ενέργειας. 

Επιπλέον, ένας άλλος λόγος που μπορεί να τρώτε χωρίς να πεινάτε είναι γιατί υπάρχουν πολλά ερεθίσματα νόστιμων εδεσμάτων γύρω σας ή σας καταλαμβάνει το συναίσθημα του άγχους, της αγωνίας, του θυμού, της λύπης, της μοναξιάς ή της ανίας.

Ωστόσο, είτε τρώτε λόγω πείνας, είτε λόγω ανίας ή άσχημης ψυχολογίας η λύση βρίσκεται στην ισορροπημένη διατροφική συμπεριφορά και στην αναγνώριση της πραγματικής πείνας. Επίσης, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι το φαγητό είναι η εκπλήρωση μιας βιολογικής ανάγκης και όχι μέσο εκπλήρωσης των συναισθηματικών μας κενών. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να θυμόμαστε ότι «τρώμε για να ζούμε και δεν ζούμε για να τρώμε».

Όπως και να έχει, προκειμένου να αποφύγουμε τα περιττά τσιμπολογήματα είναι σημαντικό να εφαρμόζουμε καθημερινά πρωινό, να ακολουθούμε μικρά και συχνά γεύματα, καθώς επίσης να καταναλώνουμε καθημερινά άφθονα φρούτα, λαχανικά, υγρά, τα οποία προκαλούν γρήγορο κορεσμό.


Ελίνα Ασημακοπούλου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Διευθύντρια ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Καλύβια Αττικής
Γενική Γραμματέας Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας (ΕΛΔΕ)
assimakopoulou@logodiatrofis.gr

 

Δείτε επίσης

Αντικρίζοντας τον 'Αδηφάγο' μου εαυτό

Αντικρίζοντας τον 'Αδηφάγο' μου εαυτό

Λοιπόν, αν είστε και εσείς σαν τον παλιό μου εαυτό, μπορεί να έχετε κολλήσει στον άσχημο, φαύλο κύκλο της σωματικής και ψυχολογικής φθοράς που επέρχεται με τα στιγμιαία υπερφαγικά ξεσπάσματα  και κατόπιν τη στέρηση τροφής. !

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία