Logodiatrofis.gr
Μαγειρεύω - Ενδυναμώνω Συνταγές Ψάρια - Θαλασσινά

Λαβράκι με αρώματα ανατολής και κουσκους

lavraki arwmata anatolis koukous

Συνταγή για Λαβράκι #fishfromgreece με αρώματα ανατολής και κουσκους, της Ντίνας Νικολάου.

  • Προετοιμασία: 20´

  • Ψήσιμο : 30´

ΥΛΙΚΑ (4 μερίδες)

  • 2 μεγάλα ολόκληρα λαβράκια καθαρισμένα, ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας Fish From Greece
  • 2 κουτ. γλυκού κύμινο, σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά
  • ½ κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
  • 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ φρεσκοτριμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 1 ακέρωτο λεμόνι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Για το κουσκούς

  • 150 γρ. κουσκούς
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 2 καρότα, τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη
  • 2 πράσινα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 190 ml ζωμό λαχανικών
  • Σπόρους από 1 ρόδι
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180°C με αέρα.
  2. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύω το κύμινο, την πάπρικα, το πιπέρι καγιέν, το τζίντερ, το σκόρδο και το μισό ελαιόλαδο.
  3. Αλείφω τα ψάρια με το μείγμα (μέσα έξω) και γεμίζω τις κοιλιές τους με τις φέτες λεμονιού.
  4. Τοποθετώ τα ψάρια στο κέντρο ενός αντικολλητικού χαρτιού και κλείνω σε πακέτο.
  5. Τοποθετώ το πακέτο σε μια λαμαρίνα και ψήνω στο φούρνο για 25-30 λεπτά.

Για το κουσκούς:

  1. Βάζω το ζωμό σε ένα κατσαρολάκι και αφήνω να πάρει βράση.
  2. Αλατοπιπερώνω, ρίχνω το κουσκούς ανακατεύω και αφήνω να βράσει για 5 λεπτά.
  3. Σκεπάζω με το καπάκι, σβήνω τη φωτιά και αφήνω το κουσκούς να απορροφήσει όλα τα υγρά.
  4. Αφαιρώ το καπάκι και προσθέτω τα καρότα, τα κρεμμυδάκια, το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύω καλά.
  5. Απλώνω σε μια μεγάλη πιατέλα το κουσκούς και σκορπίζω τους σπόρους ροδιού.
  6. Τοποθετώ τα ψημένα λαβράκια και σερβίρω.

Διατροφικό σχόλιο του Δρος Δημήτρη Γρηγοράκη

dimitris grigorakis pyramida

Το λαβράκι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας FISH FROM GREECE είναι συνώνυμο της φρεσκάδας, με χαρακτηριστικά του την κορυφαία ποιότητα και την υψηλή διατροφική αξία, που αναπτύσσεται και αλιεύεται με απόλυτη διαφάνεια και ασφάλεια σύμφωνα με τα αυστηρότερα διεθνή πρότυπα, καθημερινά, από εξειδικευμένους επαγγελματίες.

Τα λαβράκια, καθώς και όλα τα ψάρια, με την ταυτότητα FISH FROM GREECE, προσφέρονται για γαστριμαργικές εμπειρίες που περικλείουν το γευστικό πλούτο και τη νοστιμιά της παράδοσής µας.

Η υπέροχη πρόταση της Ντίνας Νικολάου έρχεται να επιβεβαιώσει πως η αξεπέραστη γεύση από το λαβράκι FISH FROM GREECE συναντά και την υψηλή διατροφική αξία.

Τα λαβράκι μας παρέχει πρωτεΐνες, ίδιες με αυτές του κρέατος, ενώ ακόμα είναι πλούσιο σε βιταμίνες, κυρίως Α, βιοφλαβονοειδή, αλλά και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Το κους κους έρχεται να συμπληρώσει αυτό το κοκτέιλ βιταμινών καθώς είναι πλούσιο σε όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που είναι απαραίτητές για την εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού, αλλά και για το νευρικό μας σύστημα, ενώ παράλληλα μας τροφοδοτεί και αρκετές φυτικές ίνες.

Τέλος, το ρόδι θεωρείται ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά και δεν θα μπορούσε να λείπει από την παραπάνω συνταγή.

Βρείτε εδώ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ της σειράς ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ – ΕΝΔΥΝΑΜΩΝΩ
μαζί με τα διατροφικά τους σχόλια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ