Ειδήσεις

Ξύδι, το νέκταρ της Ελληνικής Διατροφής Τροφογνωσία

Εκτός από τα κρασιά αντιοξειδωτική ικανότητα έχει και το ξύδι.

 

Μελετήθηκε η ολική αντιοξειδωτική ικανότητα 27 διαφορετικών ξυδιών που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά με τη μέθοδο BAP (Biological Antioxidant Potential).

Προσδιορίσθηκε ο αριθμός των ολικών φαινολών, η περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα και μετρήθηκαν διάφορες χρωματικές παράμετροι. Οι μετρήσεις έγιναν αμέσως μετά το άνοιγμα της συσκευασίας του προϊόντος και 3 μήνες μετά από την τοποθέτησή του σε οικιακές συνθήκες και θερμοκρασία δωματίου.

Από τα αποτελέσματα φαίνεται ότι τη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα έχουν τα μπαλσάμικα και τα ξύδια που προέρχονται από κόκκινο κρασί. Η αντιοξειδωτική δε ικανότητα σχετίζεται θετικά με την περιεκτικότητα σε φαινόλες και με την περιεκτικότητα σε σάκχαρα.

Επίσης η αντιοξειδωτική ικανότητα των ξυδιών σχετίζεται θετικά και με τις χρωματικές τους παραμέτρους. Συμπερασματικά, το ξύδι και ειδικότερα το μπαλσάμικο και το προερχόμενο από κόκκινο κρασί έχει ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα. Η αντιοξειδωτική ικανότητα δε μεταβάλλεται μετά από περίοδο 3 μηνών σε συνθήκες οικιακής συντήρησης και σε θερμοκρασία δωματίου.

Οι παραπάνω μελέτες αποτελούν παραδείγματα προϊόντων που καταναλώνονται στη μεσογειακή διατροφή και έχουν αποδεδειγμένα ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα που οφείλεται κυρίως στις φαινόλες και πολυφαινόλες των φρούτων και των φυτών γενικότερα.

Κατερίνα Σκενδέρη, Βιοχημικός PhD
Επιστημονική συνεργάτης στο τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

 

 

 

Δείτε επίσης

Νερό και Υγεία

Νερό και Υγεία

Όσο κοινότοπο κι αν θεωρούμε πλέον πως έχει γίνει το θέμα περί σημαντικότητας του νερού, δεν παύει να αποτελεί μείζονα παράγοντα όχι μόνο για να λειτουργεί ο οργανισμός μας αλλά και για να υπάρχει ζωή.!

Πόσο Super είναι τα “Superfoods”?

Πόσο Super είναι τα “Superfoods”?

Οι “σούπερ” τροφές επιδρούν θετικά όταν εντάσσονται σε ένα μοντέλο ισορροπημένης διατροφής, αλλιώς μπορεί να μην παρέχουν κανένα απολύτως όφελος.!

Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Οι φυτικές ή διαιτητικές ίνες θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας. Διέρχονται από τον οργανισμό μας φτάνοντας στο παχύ έντερο, δίχως να απορροφώνται ή να πέπτονται και αυτό τις καθιστά τόσο σημαντικές.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία