Logodiatrofis.gr
ΔιατροφήΣυμβουλες & Tips

Ξέρουμε να διαβάζουμε τη διατροφική ετικέτα στα τρόφιμα;

Οι ετικέτες στα τρόφιμα βοηθούν να ενημερώνεστε πριν τα επιλέξετε.

  • Να ελέγξετε το βάρος σας (κοιτάζοντας τις θερμίδες του προϊόντος ανά μερίδα) Σημ: Συνήθως οι διατροφικές ετικέτες δίνουν τις θερμίδες του τροφίμου αναγράφοντας το σαν ενέργεια σε kj και σε kcal. Εσείς θα πρέπει να δίνετε έμφαση στις kcals του εκάστοτε τροφίμου και πάντα ανά μερίδα τροφίμου.
  • Εάν έχετε υπέρταση: Προσέξτε την περιεκτικότητα του τροφίμου σε νάτριο (όσο χαμηλότερο τόσο το καλύτερο)
  • Εάν έχετε χοληστερίνη: Αποφεύγετε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά και ειδικά σε κορεσμένα
  • Εάν έχετε σακχαρώδη διαβήτη: Δίνετε ιδιαίτερη σημασία στα απλά σάκχαρα που περιέχονται ανά μερίδα τροφίμου

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει υποχρεωτική η αναγραφή διαιτητικών πληροφοριών στις ετικέτες τροφίμων.

Η ετικέτα της διατροφικής επισήμανσης έχει σκοπό να δώσει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τα συστατικά του τροφίμου (βιταμίνες, μέταλλα, σάκχαρα, ιχνοστοιχεία, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά) ,τις θερμίδες, την ημερομηνία λήξης, τα πρόσθετα με το γράμμα Ε και αριθμούς, και πληροφορίες για τις θρεπτικές ουσίες που περιέχει.

Συστατικά

Τα συστατικά αναφέρονται σε φθίνουσα σειρά περιεκτικότητας, από τα κύρια συστατικά προς τα πρόσθετα (το νερό ή υγρασία δεν αναφέρεται).

Διατροφικά Στοιχεία

Οι πληροφορίες αφορούν την ενέργεια, τις πρωτεΐνες, τα λίπη, τους υδατάνθρακες, τις φυτικές ίνες, τα άλατα, τα σάκχαρα, τις βιταμίνες και τα μέταλλα και, συνήθως, αναφέρονται σε αναλογίες που αντιστοιχούν στην ποσότητα των 100 γραμμαρίων.

Ημερομηνία λήξης του προϊόντος και ημερομηνία παραγωγής

Συνοδεύεται από φράση «ανάλωση πριν από…».

Η “ημερομηνία λήξης” χρησιμοποιείται, για τρόφιμα, που χαλούν εύκολα (π.χ. κρέας, αβγά, γαλακτοκομικά).

Στα νωπά προϊόντα μπορεί να αναφέρεται και η ημερομηνία παραγωγής. Όλα τα συσκευασμένα νωπά προϊόντα φέρουν “ημερομηνία λήξης”. Δεν πρέπει να καταναλώνουμε προϊόντα, μετά την “ημερομηνία λήξης” τους, λόγω πιθανής πρόκλησης τροφικής δηλητηρίασης.

Η “ανάλωση κατά προτίμηση πριν από” χρησιμοποιείται, για τρόφιμα, που μπορούν να διατηρηθούν περισσότερο καιρό (π.χ. δημητριακά, ρύζι, μπαχαρικά). Δεν κινδυνεύουμε, εάν καταναλώσουμε το προϊόν, μετά την ημερομηνία, που δηλώνεται, αλλά μπορεί να έχει αρχίσει να χάνει τη γεύση του και την υφή του .

Ο κωδικός «E» έχει θεσπιστεί από την E.E. για να δηλώνει την ύπαρξη ενός εγκεκριμένου χημικού προσθέτου (χρωστικές, συντηρητικά, αντιοξειδωτικά, σταθεροποιητές). Παρόλο που τα «E» είναι εγκεκριμένα από την E.E., καλό είναι να αποφεύγονται, καθώς όσο περισσότερα αναγράφονται στην ετικέτα ενός τροφίμου, τόσο λιγότερο «φυσικό» το καθιστούν.

Εάν στη συσκευασία του προϊόντος συναντήσετε το γράμμα Ε, ακολουθούμενο από ένα τριψήφιο νούμερο, τότε πρέπει να γνωρίζετε ότι τα νούμερα:

  • Από 100 έως 199 αφορούν χρωστικές ουσίες.
  • Από 200 έως 299 αφορούν συντηρητικά.
  • Από 300 έως 399 αφορούν αντιοξειδωτικά.
  • Από 400 έως 499 αφορούν σταθεροποιητές

Τι σημαίνουν τελικά οι διάφοροι διατροφικοί ισχυρισμοί που αναγράφονται στις ετικέτες των τροφίμων;

Ελεύθερο θερμίδων ή χωρίς θερμίδες

Τα τρόφιμα αυτά έχουν λιγότερο από 5 θερμίδες ανά μερίδα

Χαμηλών θερμίδων

Το προϊόν περιέχει λιγότερο από 40 θερμίδες ανά 100γρ. Χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά όπου το προϊόν περιέχει λιγότερο από 3gτου λίπους ανά 100g

Ελεύθερα χοληστερόλης ή χωρίς χοληστερόλη

Στα τρόφιμα αυτά υπάρχουν λιγότερα από 2mg χοληστερόλης, ενώ θα πρέπει επίσης να περιέχουν λιγότερα από 2 gr κορεσμένου λίπους ανά μερίδα.

Χαμηλό σε νάτριο ή αλάτι

Το προϊόν περιέχει λιγότερο από 0.12g του νατρίου, ανά 100g ή ανά 100mL

Ανάλατα ή χωρίς επιπρόσθετο αλάτι

Δεν έχει προστεθεί αλάτι στα τρόφιμα αυτά.

Προϊόντα μειωμένων θερμίδων, λίπους, χοληστερόλης ή νατρίου

Το τρόφιμο έχει τουλάχιστον 25% λιγότερο λίπος, χοληστερόλης, θερμίδες ή νάτριο από το αντίστοιχο κανονικό τρόφιμο

Προϊοντα light

Σύμφωνα με τον κώδικα τροφίμων και ποτών ένα προϊόν μπορεί να χαρακτηρισθεί σαν light, όταν η θερμιδική του αξία ανέρχεται στο 50% της θερμιδικής αξίας του αντίστοιχου τροφίμου.

Τα προϊόντα με 0% λίπος συχνά ονομάζονται και “προϊόντα ελεύθερα λίπους” (fat free), ενώ τα προϊόντα που περιέχουν μέχρι 25% λιγότερο λίπος αναφέρονται και σαν ” προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας” (low fat).

Στη διατροφική ετικέτα των προϊόντων πρέπει να αναγράφεται η θερμιδική αξία του κάθε προϊόντος καθώς και η σύνθεση του σε θερμιδογόνα θρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες-πρωτεΐνες-λίπη)

Τι γίνεται με τις γλυκαντικές ουσίες;

Όσον αφορά την αντικατάσταση της ζάχαρης στα light προϊόντα, χρησιμοποιούνται διάφορες γλυκαντικές ουσίες (ακεσουλφαμικό κάλιο, σακχαρίνη) με πρωταγωνίστρια την ασπαρτάμη, η οποία αποδίδει στον οργανισμό μας ακριβώς τις ίδιες θερμίδες με την ζάχαρη.

Όμως το γεγονός ότι η γλυκαντική της ισχύς είναι πολύ μεγαλύτερη της ζάχαρης (200 φορές πιο γλυκιά), μας επιτρέπει να γλυκίζουμε τα τρόφιμα μας με πολύ μικρότερη ποσότητα από ότι αν χρησιμοποιούσαμε ζάχαρη.

Έτσι λοιπόν «γλιτώνουμε» θερμίδες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ποσότητα των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών που χρησιμοποιούνται δεν ενέχει κινδύνους για την υγεία, επειδή είναι μικρότερη από τα συνιστώμενα ημερήσια όρια.

Η κατανάλωση 40mg ασπαρτάμης/ Kg σωματικού βάρους την ημέρα θεωρείται μια ασφαλής ποσότητα με εξαίρεση όσων πάσχουν από φαινυλκετονουρία.

Ωστόσο,σήμερα συστήνεται κυρίως η κατανάλωση στέβιας η οποία είναι φυσική γλυκαντική ουσία με μηδαμινές θερμίδες και γλυκαντική ισχύ υψηλότερη της ζάχαρης.

Τι γίνεται με τα αλλεργιογόνα;

Λόγω των σοβαρών κινδύνων για την υγεία που μπορούν να προξενήσουν τα αλλεργιογόνα, ο νόμος προβλέπει να επισημαίνονται όλα τα τρόφιμα που περιέχουν αλλεργιογόνους ουσίες (όπως οι αραχίδες, το γάλα, η μουστάρδα, τα ψάρια, τα οστρακοειδή, γλουτένη) ή να αναφέρεται σαφώς, έστω και με άλλο τρόπο, η παρουσία των αλλεργιογόνων οπότε μπορεί να υπάρχει σήμανση όπως π.χ. ”επεξεργάζεται σε μονάδα όπου χειρίζεται π.χ.σουσάμι ”, άσχετα αν το προϊόν δε περιλαμβάνει το σουσάμι ως συστατικό.

Επομένως, μην ξεχνάτε ποτέ να διαβάζετε σχολαστικά τη διατροφική ετικέτα του κάθε τροφίμου πριν το εντάξετε στη διατροφή σας για να…ξέρετε τι τρώτε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ