Ειδήσεις

Ξεπεράστε την κόπωση τρώγοντας! Παθήσεις

Το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης (ΣΧΚ) θεωρείται μία νευρολογική πάθηση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

 

Είναι πολύ συχνό σε εφήβους και ενήλικες, ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα εμφανίζεται ακόμα και σε παιδιά πέντε ετών.

Η διάγνωση γίνεται με τον αποκλεισμό άλλων παρεμφερών συμπτωμάτων, ενώ δεν υπάρχουν προς το παρόν πιο εξειδικευμένα διαγνωστικά τεστ.

Κύρια συμπτώματα: Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να αφήνουμε να περνάει απαρατήρητο, μιας και μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Η συχνότητα και σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να ποικίλει από άτομο σε άτομο. Σε αρχικό επίπεδο δεν επηρεάζει τις ατομικές δραστηριότητες (εργασία, σχολείο), ενώ σε προχωρημένο στάδιο το άτομο μπορεί να καταπέσει στο κρεβάτι ή ακόμα και να δυσκολεύεται να αυτοεξυπηρετηθεί (π.χ. αδυναμία σίτισης) και να είναι πολύ ευαίσθητο στο φως ή στο θόρυβο.

Τα κυριότερα συμπτώματα συνοψίζονται στα παρακάτω: • Συνεχής κόπωση για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών και ανήσυχος ύπνος. • Μυϊκοί πόνοι. • Πονοκέφαλοι, αδυναμία στη συγκέντρωση και φτωχή μνήμη. • Ναυτία και συμπτώματα σπαστικής κολίτιδας. • Ευαισθησία σε τρόφιμα, φάρμακα, απορρυπαντικά, αλκοόλ.

Ξεπεράστε την κόπωση τρώγοντας!!!

Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται μία ισορροπημένη διατροφή προκειμένου να επιτύχει τα βέλτιστα επίπεδα υγείας. Αξίζει να αναφερθεί ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν πλήρη επιστημονικά δεδομένα που να τεκμηριώνουν ότι άτομα με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης θα πρέπει να ακολουθούν μία πιο εξειδικευμένη δίαιτα. Επιπρόσθετα, καλό είναι να αποφεύγονται υποθερμιδικές και δίαιτες μονοφαγίας, καθώς επίσης και απότομες αυξομειώσεις βάρους. Αντίθετα, η ισόρροπη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και τροφίμων από όλες τις ομάδες συμβάλλει στη βελτίωση των συμπτωμάτων χρόνιας κόπωσης. Η κατανάλωση τροφίμων σε μικρά και συχνά γεύματα μπορεί να αποδειχθεί πολύ ευεργετική, εφόσον παρέχει τη συνεχή απαιτούμενη ενέργεια στον οργανισμό και αποφεύγεται με αυτόν τον τρόπο η σωματική εξάντληση.

Συγκεκριμένα, τα τρόφιμα που λειτουργούν βοηθητικά στο σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης είναι τα παρακάτω: • Κατανάλωση σε καθημερινή βάση ψωμιού ολικής αλέσεως, ρυζιού, ζυμαρικών • Ημερήσια πρόσληψη πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών. • Κατανάλωση δύο μερίδων καθημερινά άπαχων γαλακτοκομικών • Συχνή πρόσληψη άπαχου κρέατος (ψάρι, κοτόπουλου), ξηρών καρπών, οσπρίων.

Το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης επηρεάζει και το σωματικό βάρος!!!

Η αύξηση σωματικού βάρους είναι πολύ πιθανή σε άτομα με ΣΧΚ, εφόσον ο μυϊκός πόνος από τον οποίο υποφέρουν πολλά άτομα, συμβάλλει στη μείωση της φυσικής δραστηριότητας. Προκειμένου να εξισορροπηθούν τα χαμηλά επίπεδα άσκησης και να μην υπάρχει αύξηση βάρους, συνίσταται η συστηματική κατανάλωση τροφών με χαμηλές θερμίδες και λίπος που αυξάνουν τον κορεσμό, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Αντίθετα, τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη και θερμίδες (π.χ. μπισκότα, κέικ, σοκολάτα) θα πρέπει να αποφεύγονται.

Όσον αφορά τις περιπτώσεις που παρατηρείται η μείωση σωματικού βάρους λόγω μειωμένης όρεξης ή ναυτίας, συνίσταται η κατανάλωση μικρών, γρήγορων και συχνών γευμάτων.

Λήψη συμπληρωμάτων διατροφής στο Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης.

Πολλά συμπληρώματα διατροφής συμβάλλουν στην τόνωση του οργανισμού σε περιπτώσεις ατόμων με χρόνια κόπωση. Τα πιο συνηθισμένα είναι τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα. Επίσης, άτομα που νοσηλεύονται ή εμμηνοπαυσιακές γυναίκες καλό θα ήταν να λαμβάνουν βιταμίνη D, υπό μορφή συμπληρώματος, προκειμένου να περιοριστεί η πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων στα οστά, όπως η οστεοπόρωση ή η οστεομαλακία. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση η λήψη συμπληρωμάτων θα πρέπει να γίνεται υπό την καθοδήγηση γιατρού ή διαιτολόγου.

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης - ΔιαιτολόγοςΔημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Κολωνάκι: Σκουφά 32 & Δημοκρίτου, ΤΚ. 106 73Τηλ.: 2103647517, 2103617502, 2103615603 - Fax: 2103615603
Άνω Πατήσια: Πρόμπονα 27 & Επινίκου, ΤΚ. 111 43Τηλ.: 2102520977, 2102582465 - Fax: 2102582465
Email: grigorakis@logodiatrofis.gr

Δείτε επίσης

Αρθρίτιδα και Διατροφή

Αρθρίτιδα και Διατροφή

Αρθρίτιδα καλείται η φλεγμονή των αρθρώσεων και η πρόκλησή της μπορεί να οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες όπως κάποιο παλαιό κάταγμα, υπερχρησία της άρθρωσης (φθορά), μικροβιακά στελέχη ή σε αυτοάνοσα νοσήματα. !

Οστεοπόρωση και διατροφή

Οστεοπόρωση και διατροφή

Η οστεοπόρωση είναι χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και ποιότητάς τους!

Αντιφλεγμονώδης διατροφή

Αντιφλεγμονώδης διατροφή

Η φλεγμονή είναι σαν μια πυρκαγιά που βρυχάται μέσα μας και που πολύ από σας μπορεί να μην γνωρίζετε την ύπαρξη της. !

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία