Κρύο…Πάρτε την υγεία στα χέρια σας Κάντε τα απαραίτητα ω-3 και ω-6 λιπαρά μέρος της υγιεινής χειμ Τροφογνωσία

Ο χειμώνας έχει εγκατασταθεί για τα καλά, μαζί με το κρύο .

 

Η φυσική κατάσταση είναι σημαντική για να παραμείνουμε υγιείς, για να είμαστε και να δείχνουμε καλά. Τα τρόφιμα που περιέχουν αντιοξειδωτικά, βιταμίνες , κάποια ιχνοστοιχεία , καθώς και προβιοτικά είναι σύμμαχοί μας σ ’αυτή την προσπάθεια. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για την υγεία και την  ευεξία μας  απαιτείται συνολικά σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Ας δούμε λοιπόν με άλλο μάτι τη διατροφή μας αυτό τον χειμώνα και ας βεβαιωθούμε ότι περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι ζωτικής σημασίας. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι πρέπει να επιλέξουμε και την σωστή ποσότητα &  τον σωστό τύπο λιπαρών.

Είναι άγνωστο σε  πολλούς ότι τα λιπαρά είναι ένα ζωτικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Ως επί το πλείστον, οι άνθρωποι αναγνωρίζουν το σημαντικό ρόλο των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών,  των φυτικών ίνών, των βιταμινών και  των μετάλλων - αλλά όχι των λιπαρών. Σύμφωνα με μια παγκόσμια μελέτη(1) σε καταναλωτές σε 16 χώρες, το 59% δήλωσε  ότι δεν πιστεύει πως τα λιπαρά  είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Η αλήθεια όμως είναι, ότι το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται τα λιπαρά  για να λειτουργήσει σωστά. Τα λιπαρά δίνουν  στο σώμα μας ενέργεια και είναι  σημαντικά  για την απορρόφηση και τη μεταφορά  ορισμένων βιταμινών (Α, D και E).

Μας βοηθούν  ακόμα και στην εμφάνισή μας γιατί συμβάλλουν στη διατήρηση της υγειάς των μαλλιών και του δέρματος. Η ημερήσια πρόσληψη λιπαρών  θα πρέπει να αντιστοιχεί στο 30% των θερμίδων που παίρνουμε ημερησίως.

Αλλά δεν είναι όλα τα λιπαρά  εξίσου ευεργετικά.  Για να κάνουμε τις σωστές διατροφικές επιλογές, πρέπει να ξέρουμε πώς να κάνουμε την διάκριση μεταξύ των «καλών» και των «κακών» λιπαρών. Τα ζωικά λιπαρά  όπως το βούτυρο αγελάδας και πολλά παχιά τυριά,  περιέχουν κυρίως κορεσμένα λιπαρά, για τα οποία έχει αποδειχθεί  από έγκυρες  έρευνες (εδώ και μια δεκαετία,), ότι επηρεάζουν  αρνητικά τα επίπεδα  της χοληστερόλης, και έτσι  προδιαθέτουν τα άτομα για καρδιαγγειακά νοσήματα (2).

Υπάρχουν όμως και  λιπαρά, που πραγματικά μας βοηθούν να μείνουμε υγιείς: Αυτά είναι τα απαραίτητα λιπαρά, που ακούμε συχνά σαν ωμεγα-6 και ωμέγα-3. Τα απαραίτητα λιπαρά  (ή τα ωμέγα-6 και ωμεγα-3)  έχουν θετική επίδραση στα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων του  αίματος. Αυτό το γεγονός, δηλαδή η βοήθεια στην φροντίδα της χοληστερόλης των τριγλυκεριδίων,  είναι μια πολύ σημαντικό για τη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας. Αυτά τα «καλά» ωμεγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά  είναι επίσης απαραίτητα για την ανάπτυξη και την ανανέωση των κυττάρων - μία βασική διαδικασία  -  και έτσι συμβάλλουν στην διατήρηση της υγείας.

Στις ετικέτες των τροφίμων, αυτά τα λιπαρά συνήθως αναφέρονται ως «πολυακόρεστα» λιπαρά. Σημαντικές πηγές των απαραίτητων λιπαρών είναι φυτικά έλαια, όπως το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο, το ελαιόλαδο και τα προϊόντα που φτιάχνονται από αυτά, όπως η μαργαρίνη.

Ας απλώσουμε  μαλακή μαργαρίνη αντί για βούτυρο αγελάδος στο ψωμί και στο τοστ  για να  προσθέσουμε,  έτσι,  καλά απαραίτητα λιπαρά στην καθημερινή διατροφή μας. Ετσι, μπορούμε να διασφαλίσουμε την ευεξία μας,  σε μακροπρόθεσμη βάση.

Αυτό το χειμώνα, ας ξεκινήσουμε  να κάνουμε τα καλά λιπαρά ουσιαστικό μέρος της διατροφής μας και το σώμα μας θα μας ευχαριστεί γι ’αυτό  και τώρα και αργότερα.

Για να κάνουμε τις σωστές διατροφικές επιλογές, πρέπει να ξέρουμε πώς θα διακρίνουμε  τα "καλά" και "κακά" λιπαρά, που σημαίνει ότι πρέπει να επιλέγουμε τρόφιμα με ω-3 και ω-6  λιπαρά (ανάλατοι ξηροί καρποί, ρέγκα, σολομός, σκουμπρί, τόνος, μαλακή μαργαρίνη).

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης - ΔιαιτολόγοςΔημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Κολωνάκι: Σκουφά 32 & Δημοκρίτου, ΤΚ. 106 73Τηλ.: 2103647517, 2103617502, 2103615603 - Fax: 2103615603
Άνω Πατήσια: Πρόμπονα 27 & Επινίκου, ΤΚ. 111 43Τηλ.: 2102520977, 2102582465 - Fax: 2102582465
Email: grigorakis@logodiatrofis.gr

Δείτε επίσης

Νερό και Υγεία

Νερό και Υγεία

Όσο κοινότοπο κι αν θεωρούμε πλέον πως έχει γίνει το θέμα περί σημαντικότητας του νερού, δεν παύει να αποτελεί μείζονα παράγοντα όχι μόνο για να λειτουργεί ο οργανισμός μας αλλά και για να υπάρχει ζωή.!

Πόσο Super είναι τα “Superfoods”?

Πόσο Super είναι τα “Superfoods”?

Οι “σούπερ” τροφές επιδρούν θετικά όταν εντάσσονται σε ένα μοντέλο ισορροπημένης διατροφής, αλλιώς μπορεί να μην παρέχουν κανένα απολύτως όφελος.!

Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Οι φυτικές ή διαιτητικές ίνες θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας. Διέρχονται από τον οργανισμό μας φτάνοντας στο παχύ έντερο, δίχως να απορροφώνται ή να πέπτονται και αυτό τις καθιστά τόσο σημαντικές.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία