Logodiatrofis.gr
ΔιατροφήΤροφογνωσια

Κρητικά παξιμάδια «ΤΟ ΜΑΝΝΑ» ΤΣΑΤΣΑΡΩΝΑΚΗΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΑΛΑΤΙ

Κρητικά παξιμάδια «ΤΟ ΜΑΝΝΑ» ΤΣΑΤΣΑΡΩΝΑΚΗΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΑΛΑΤΙ - κρητικά παξιμάδια

Είναι γνωστό ότι η υψηλή πρόσληψη αλατιού πυροδοτεί πολλά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της αρτηριακής πίεσης, των εγκεφαλικών επεισοδίων και των καρδιακών παθήσεων.

Το αλάτι σε «κρυμμένη» μορφή βρίσκεται στα περισσότερα τρόφιμα και χρησιμοποιείται ευρέως για τη βελτίωση της γεύσης στο μαγείρεμα.

Αρκετές μελέτες παρατήρησης συνδέουν τις υψηλές ποσότητες αλατιού με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου.

Άτομα με υψηλή πρόσληψη αλατιού έχουν 68% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν λιγότερο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καρκίνος του στομάχου, είναι η πέμπτη πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου και αποτελεί την τρίτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως.

Με βάση τα παραπάνω, κρίνεται επιτακτική  ανάγκη ο περιορισμός του νατρίου.

Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις δεν πρέπει να καταναλώνετε περισσότερα από 2.300 mg νατρίου την ημέρα. Αυτό αντιστοιχεί περίπου σε ένα κουταλάκι του γλυκού ή 6 γραμμάρια άλατος.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του αλατιού στη σύγχρονη διατροφή το προσλαμβάνουμε από τρόφιμα εστιατορίων ή συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα.

Στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι περίπου το 75% του αλατιού στη διατροφή των ΗΠΑ προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα.

Μόνο το 25% της πρόσληψης εμφανίζεται φυσικά στα τρόφιμα ή προστίθεται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ή στο τραπέζι.

Τα σταρένια ή κριθαρένια και παξιμάδια ολικής αλέσεως, χωρίς πρόσθετο αλάτι αποτελούν μια εξαιρετική διατροφική επιλογή με αυξημένη περιεκτικότητα θρεπτικών συστατικών και ταυτόχρονα χωρίς την παρουσία συντηρητικών, που συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και του σωματικού βάρους και αξίζει να προσθέσουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.

Συγκεκριμένα αποτελούν καλή διατροφική πηγή:

 • Σύνθετων υδατανθράκων (άμυλο) και φυτικών ινών: Το υψηλό περιεχόμενο των κρίθινων παξιμαδιών σε φυτικές ίνες μειώνει τόσο την απορρόφηση διαιτητικού λίπους όσο και το αίσθημα πείνας, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται. Επιπρόσθετα, ο συνδυασμός των σύνθετων υδατανθράκων με τις φυτικές ίνες διατηρεί σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειώνει το ρυθμό της λιπογένεσης. Παράλληλα, η μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθάει τη καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Επίσης, αυξάνουν  τα επίπεδα κορεσμού του οργανισμού και έτσι χορταίνουμε πιο εύκολα.
 • Βιταμινών της Ομάδας Β (κυρίως βιταμίνη Β1, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β6): Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθούν στη μετατροπή των θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα σε ενέργεια που είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, ρυθμίζουν την όρεξη (βιταμίνη Β1), διατηρούν υγιές το δέρμα και το νευρικό σύστημα (φυλλικό οξύ), και βοηθούν στη παραγωγή υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων(βιταμίνη Β6).
 • Μετάλλων και ιχνοστοιχείων: Η παρουσία του κριθαριού μέσα στο προϊόν το κάνει πλουσιότερο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Συγκεκριμένα, περιέχει χρώμιο, το οποίο έχει βρεθεί ότι η επαρκής πρόσληψή του σχετίζεται με καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στους διαβητικούς καθώς και μαγνήσιο και φώσφορο που συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού.
 • Μονοακόρεστων λιπαρών: Τα παξιμαδάκια λαδιού, με κρητικό λάδι (ελαιόλαδο 15%) έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωφέλιμα λιπαρά οξέα (μονοακόρεστα), τα οποία προστατεύουν την καρδιά ενώ συνδέονται και με χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου. 

Συνολικά εκτός από τη μείωση ή τον έλεγχο του σωματικού βάρους, τα Κρητικά παξιμάδια «το Μάννα» χωρίς αλάτι συμβάλουν θετικά στη μείωση της κακής χοληστερίνης (LDL) καθώς και στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα και γενικότερα στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Ταυτόχρονα η απουσία αλατιού βοηθάει τους γευστικούς αισθητήρες που διαθέτουμε  να αντιλαμβάνονται το 100% της πραγματικής γεύσης των τροφών.

Έξυπνοι γευστικοί διατροφικοί συνδυασμοί για να προσθέσετε τα σταρένια ή κριθαρένια παξιμάδια ολικής αλέσεως χωρίς αλάτι και συντηρητικά στην καθημερινότητα σας είναι:

 • Με ταχίνι ολικής αλέσεως και μέλι
 • Με ημίπαχο γάλα ή γιαούρτι ή τυρί
 • Συνοδευτικά με τη σαλάτα
 • Συνοδευτικά με το κύριο γεύμα σας
 • Με αυγό βραστό και ανθότυρο
 • Με cottage και γαλοπούλα
 • Με πάστα ελιάς
 • Με ντομάτα, κάππαρη και ρίγανη
 • Με φέτα, κόκκινη σάλτσα και ελιές
 • Με τόνο και λίγο ελαιόλαδο

Με τους παραπάνω τρόπους και με τη συνδρομή των παξιμαδιών ολικής αλέσεως χωρίς αλάτι και συντηρητικά απολαμβάνετε τα αγαπημένα σας εδέσματα χωρίς το φόβο της υπέρτασης και της ζυγαριάς!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ