Logodiatrofis.gr
Κοτοπουλο Μαγειρεύω - Προστατεύω Συνταγές

Κοτόπουλο ψητό με ρίζες

kotopoulo psito me rizes

Αγαπημένο κοτόπουλο σε μια φανταστική πρόταση της Ντίνα Νικολάου!

  • Προετοιμασία: 20´
  • Ψήσιμο: 1-1½ ώρα

ΥΛΙΚΑ (4-6 μερίδες)

  • 1 κοτόπουλο ολόκληρο βάρους 1.500 γρ., καθαρισμένο
  • 2 λεμόνια
  • 1 γλυκοπατάτα
  • ½ σελινόριζα
  • 6 καρότα
  • 5 παντζάρια
  • 1 φινόκιο
  • 2 κόκκινα κρεμμύδια
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ακαθάριστες
  • 100 γρ. αγελαδινό βούτυρο Lurpak, μαλακωμένο
  • 3 κλαδάκια θυμάρι φρέσκο
  • 3 κλαδάκια δεντρολίβανο
  • 4-5 φύλλα φασκόμηλο
  • Θαλασσινό αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  2. Καθαρίζω τη γλυκοπατάτα, τη σελινόριζα, τα καρότα, το φινόκιο, τα κρεμμύδια, και τα κρεμμύδια και τα κόβω σε χοντρά κομμάτια.
  3. Καθαρίζω τα παντζάρια και κόβω τα 4 στη μέση και το 1 το κόβω σε λεπτά φετάκια.
  4. Σε ένα μπολ δουλεύω το βούτυρο με τα φύλλα από το φρέσκο θυμάρι.
  5. Βάζω γάντια και με τα χέρια μου «ξεκολλάω» το δέρμα από το ψαχνό του κοτόπουλου με προσοχή για να μη το σκίσω.
  6. Παίρνω αρκετό από το βούτυρο και το αλείφω μεταξύ δέρματος και ψαχνού και κατόπιν βάζω τις φέτες παντζαριού.
  7. Αλατοπιπερώνω γενναιόδωρα και μεταφέρω το κοτόπουλο σε ένα μεγάλο ταψί.
  8. Γεμίζω την κοιλιά με το δεντρολίβανο και το φασκόμηλο και το 1 λεμόνι κομμένο στη μέση.
  9. Βάζω τα λαχανικά σε ένα μπολ, ρίχνω όσο βούτυρο έχει απομείνει, αλατοπιπερώνω και ραντίζω με το χυμό του δεύτερου λεμονιού.
  10. Αραδιάζω τα λαχανικά και το σκόρδο γύρω από το κοτόπουλο, προσθέτω 1 φλιτζάνι νερό και ψήνω στο φούρνο για 1-1½ ώρα.
  11. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ελέγχω αν υπάρχει υγρασία στο ταψί και αν έχει στεγνώσει, προσθέτω λίγο νερό ακόμη.

Διατροφικό σχόλιο του Δρος Δημήτρη Γρηγοράκηdimitris grigorakis pyramida

Αγαπημένο κοτόπουλο σε μια φανταστική πρόταση της Ντίνας!

Το κοτόπουλο είναι συνώνυμο της άπαχη πρωτεΐνης, και όχι άδικα αφού αρκεί μια μερίδα στήθους κοτόπουλου για να πάρει κάποιος την εντυπωσιακή ποσότητα των 31 γραμμαρίων υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνης.

Τα συνοδευτικά του : γλυκοπατάτα, σελινόριζα, καρότο, παντζάρι και φινόκιο αποτελούν εξαιρετικές υπερτροφές πλούσιες σε πολυάριθμα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά.

Ακόμα, η παρουσία του αγελαδινού βουτύρου “απογειώνει” όχι μόνο γευστικά τη συνταγή, αλλά και θρεπτικά, με δεδομένη την πολύ υψηλή περιεκτικότητα τους στη ζωτική για το ανοσοποιητικό βιταμίνη D, σε βιταμίνη Α για πιο υγιές δέρμα και μαλλιά και βέβαια σε ασβέστιο για ισχυρά οστά.

Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, η συνταγή είναι ιδανική για να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και ταυτόχρονα να προστατεύσουμε την υγεία μας.

Βρείτε εδώ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ της σειράς ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ – ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ
μαζί με τα διατροφικά τους σχόλια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ