Logodiatrofis.gr
ΔιάφοραΥγεία

Κορωνοϊός: Συμβουλές για άτομα με διαβήτη!

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται και ψάχνουν συμβουλές προστασίας ή αντιμετώπισης σχετικά με το παγκόσμιο φαινόμενο του κορωνοϊού (επίσης γνωστό ως COVID-19).

Έχουν αναπτυχθεί λοιπόν λεπτομερείς συμβουλές σχετικά με τον κορωνοϊό για άτομα που ζουν με διαβήτη, από το NHS England and NHS Improvement και τη δημόσια υγεία της Αγγλίας.

Ειδικές συμβουλές σχετικά με τον κορωνοϊό για άτομα που ζουν με διαβήτη

Ο ιός αυτός μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρά συμπτώματα και επιπλοκές σε άτομα με διαβήτη, σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας καθώς και σε άτομα με άλλες μακροχρόνιες παθήσεις όπως ο καρκίνος ή η χρόνια πνευμονική νόσος.

Εάν είστε διαβητικός και έχετε συμπτώματα όπως βήχα, υψηλό πυρετό και δυσκολία στην αναπνοή, πρέπει να συνεχίσετε να παίρνετε τα φάρμακά σας και όσοι παρακολουθείτε συστηματικά τη γλυκόζη του αίματος, θα πρέπει να συνεχίσετε να το κάνετε αυτό πιο συχνά.

Εάν έχετε διαβήτη και έχετε ταξιδέψει στο εξωτερικό και νομίζετε ότι έχετε εκτεθεί στον Κορωνοϊό , ακολουθήστε τις πιο ενημερωμένες συμβουλές σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε και τις οποίες μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες του NHS ή της κυβέρνησης.

Εάν έχετε σακχαρώδη διαβήτη και δεν αισθάνεστε καλά για οποιονδήποτε λόγο, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τους κανόνες της «ημέρας ασθένειας».

Οι κανόνες περί ημερών ασθενείας!

  • Επικοινωνήστε με την ομάδα διαβητολόγων και παθολόγων σας, που θα σας βοηθήσει αν έχετε ερωτήσεις ή αν δεν είστε σίγουροι για το τι πρέπει να κάνετε.
  • Ακολουθήστε τις συμβουλές της ομάδας που  σας παρακολουθεί, σχετικά με τα φάρμακά σας εάν αισθανθείτε αδιαθεσία.
  • Αν ελέγχετε συστηματικά το σάκχαρο στο αίμα σας, ίσως χρειαστεί να το κάνετε πιο συχνά. Αυτό θα εξαρτηθεί από τα συνήθη φάρμακά σας και τον τρόπο χρήσης της ινσουλίνης.
  • Αν δεν ελέγχεται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, να προσέχεται τα συμπτώματα υπεργλυκαιμίας που περιλαμβάνουν τη διέλευση περισσότερων ούρων από το φυσιολογικό, ειδικά τη νύχτα, να νιώθετε έντονη δίψα, πονοκεφάλους, κόπωση και λήθαργο. Εάν έχετε συμπτώματα υπεργλυκαιμίας, επικοινωνήστε με τους ειδικούς υγείας σας.
  • Μείνετε ενυδατωμένοι, να καταναλώνεται πολλά ροφήματα χωρίς και να τρώτε τρώτε λίγο και συχνά.
  • Εάν έχετε διαβήτη τύπου 1, να ελέγχετε τη γλυκόζη στο αίμα σας τουλάχιστον κάθε τέσσερις ώρες, συμπεριλαμβανομένης της νύχτας, και ελέγξτε τις κετόνες εάν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας είναι υψηλό.

Πραγματοποιήστε τακτικά ραντεβού

Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να συνεχίσουν τις επισκέψεις τους στους γιατρούς κανονικά, εκτός αν αντενδείκνυται από την ομάδα ειδικών που τους παρακολουθεί.

Q & A Κορωνοϊού:

Ερώτηση 1: Χρειάζεται να κάνω κάτι διαφορετικό από το ευρύ κοινό που ζει χωρίς διαβήτη σχετικά με τον κορωνοϊό;

Συνίσταται  σε όλους να ακολουθήσουν τις συμβουλές του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας σχετικά με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης λοιμώξεων όπως: της πλύσης των χεριών σας συχνά, να εφαρμόζουν του κανόνες καλής υγιεινής και την αποφυγή επαφής με άτομα που δεν νιώθουν υγιή.

Ερώτηση 2: Aναφέρεται ότι τα συμπτώματα και οι επιπλοκές του κορωνοϊού μπορεί να είναι χειρότερα σε άτομα με διαβήτη. Είναι πιο πιθανό να πεθάνω;

Ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρά συμπτώματα και επιπλοκές σε άτομα με διαβήτη, καθώς και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και σε άτομα με άλλες μακροχρόνιες παθήσεις όπως ο καρκίνος ή η χρόνια πνευμονική νόσο.

Ο κίνδυνος θανάτου από κορωνοϊό είναι αρκετά χαμηλός όμως είναι σημαντικό τα άτομα με διαβήτη να ακολουθούν τους κανόνες της «ημέρας ασθένειας» εάν αρρωστήσουν από οποιαδήποτε ασθένεια.

Ερώτηση 3: Τι θα συμβεί με τις επισκέψεις μου στην ομάδα που με παρακολουθεί; Θα αναβληθούν;

Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν τα ραντεβού τους κανονικά.

Σε περίπτωση που αλλάξει κάτι, θα ενημερωθείτε πριν από το ραντεβού σας από την τοπική ιατρική πρακτική ή το νοσοκομείο σας.

Ερώτημα 4: Ποια είναι τα πιθανά συμπτώματα;

Τα συμπτώματα είναι τα ίδια για άτομα που ζουν με διαβήτη.

Ο κορωνοϊός μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις σε οποιονδήποτε έχει μακροχρόνιο πρόβλημα υγείας ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Ακολουθήστε τις συμβουλές για την αποφυγή της σύλληψης ή της εξάπλωσης μικροβίων όπως παραπάνω.

Συμβουλευτείτε αμέσως εάν είστε σε επαφή με κάποιον με επιβεβαιωμένο κορωνοϊό ή εάν χρειάζεστε ιατρική βοήθεια.

Ερώτηση 5: Τι πρέπει να κάνω εάν η ομάδα παρακολούθησής μου έχει διαγνωστεί με κορωνοϊό;

Εάν δεν έχετε έρθει σε επαφή πρόσφατα, τότε είναι απίθανο να έχετε εκτεθεί στον κορωνοϊό.

Ο κίνδυνος που συνδέεται με τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό αξιολογείται και λαμβάνεται η κατάλληλη δράση.

Θα πρέπει να ακολουθήσετε τις συμβουλές που σας έδωσαν εάν είχατε έρθει σε επαφή μαζί τους, επειδή έχετε εκτεθεί σε κορωνοϊό.

Ερώτηση 6: Πρέπει να πάω στη δουλειά / να μην δω φίλους / να μην βλέπω φίλους που έχουν ταξιδέψει σε περιοχές υψηλού κινδύνου;

Συνιστούμε σε όλους να ακολουθήσουν τις συμβουλές του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και της κυβέρνησης σχετικά με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων οδηγιών για την αποφυγή των συνωστισμένων χώρων εάν αυτό είναι απαραίτητο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει τις πιο ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με το πώς επηρεάζονται οι διάφορες χώρες.

Οικογένεια, φίλοι ή φροντιστές ανθρώπων που ζουν με διαβήτη

Ερώτηση 7:  Έχω εκτεθεί στον ιό και είμαι φροντιστής κάποιου με διαβήτη. Τι πρέπει να κάνω? Πρέπει να κάνω κάτι διαφορετικά;

Συνίσταται  σε όλους να ακολουθήσουν τις συμβουλές του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας σχετικά με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης λοιμώξεων όπως: της πλύσης των χεριών σας συχνά, να εφαρμόζουν του κανόνες καλής υγιεινής και την αποφυγή επαφής με άτομα που δεν νιώθουν υγιή.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ