Logodiatrofis.gr
Συμβουλες & Tips

Κορωνοϊός (COVID-19) – Συμβουλές διαιτολόγων για το ευρύ κοινό!

Κορωνοϊός (COVID-19) - Συμβουλές διαιτολόγων για το ευρύ κοινό! - διαιτολόγοι

Οι Διαιτολόγοι έχουν λάβει μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με τη διατροφή και τα διαιτητικά θέματα που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού (COVID-19).

Σε πρώτη φάση, παροτρύνουμε πάντα το κοινό να ακολουθεί τις τελευταίες συμβουλές από την κυβέρνηση, το ΕΣΥ και τις αρχές δημόσιας υγείας.

Αυτό περιλαμβάνει τις οδηγίες κοινωνικής αποστασιοποίησης όπως εκδόθηκαν από την κυβέρνηση, ειδικά εάν είστε ηλικίας άνω των 70 ετών, είστε έγκυος ή έχετε μια προϋπάρχουσα κατάσταση υγείας που σας θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Εάν έχετε πιο συγκεκριμένες ανησυχίες, επικοινωνήστε με το ΕΣΥ- 1135 (ή τον οικογενειακό σας γιατρό).

eDIET: Εξατομικευμένη Δίαιτα με ασφάλεια από το σπίτι

Μπορώ να ενισχύσω το ανοσοποιητικό μου σύστημα μέσω της διατροφής μου;

Συχνό ερώτημα αποτελεί η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος μέσω της διατροφής και αν αυτό μας εγγυάται ότι δεν θα νοσήσουμε από τον κορωνοϊό.

Φυσικά και μπορείτε να θωρακίσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα μέσω της διατροφής, όμως κανένα τρόφιμο ή συμπλήρωμα δεν σας εγγυάται ότι θα αποφύγετε τον κορωνοϊό.

Η καλή και τακτική πρακτική της υγιεινής μέσα στην μέρα σας, παραμένει το καλύτερο μέσο αποφυγής της μόλυνσης.

Μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, δεν έχει εγκρίνει καμία τροφή ή συστατικό τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, που να φέρει την επισήμανση ότι προστατεύει από τον ιό.

Υπάρχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος τα οποία μπορούν να ληφθούν μέσω της υιοθέτησης μιας ισορροπημένης διατροφής.

Αυτά περιλαμβάνουν τον χαλκό, το φυλλικό οξύ, το σίδηρο, το σελήνιο, τον ψευδάργυρο και βιταμίνες Α, Β6, Β12, C και D.

Έτσι, συστήνεται κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων ώστε να θωρακιστεί το ανοσοποιητικό μας με αυτά τα συστατικά.

Μάθετε περισσότερα: Διατροφική θωράκιση του ανοσοποιητικού!

Πρέπει να πάρω ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D;

Το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης D, λαμβάνεται από την έκθεση στον ήλιο και όχι από τη διατροφή.

Έτσι, ακόμη και μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, που παρέχει όλες τις άλλες βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε, είναι πιθανό να μην καλύπτει τις ανάγκες σας σε βιταμίνη D.

Συνθέτετε βιταμίνη D όταν είστε έξω (στη βεράντα σας ή στον κήπο σας) στο φως του ηλίου την ημέρα.

Ωστόσο, λόγω της τρέχουσας κατάστασης, μπορείτε να βγαίνετε έξω μια ηλιόλουστη μέρα για ένα μικρό περίπατο μόνοι σας σε μέρη που δεν θα είναι συνωστισμένα, ούτως ώστε και να τηρείται τις συμβουλές προστασίας από τον ιό, αλλά και να συνθέτετε VitD.

Διάβασε επίσης: Η βιταμίνη D ‘ασπίδα’ κατά του κορωνοϊού

Για να εξασφαλιστεί ένα υγιές επίπεδο της βιταμίνης D, όλοι οι ενήλικες και τα παιδιά ηλικίας άνω του ενός έτους θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να λάβουν ένα συμπλήρωμα D σε σχεδόν καθημερινή βάση.

Όλα τα μωρά ηλικίας κάτω του ενός έτους θα πρέπει να λαμβάνουν ημερήσιο συμπλήρωμα 8,5-10 μικρογραμμαρίων, εκτός εάν καταναλώνουν περισσότερα από 500ml εμπλουτισμένου γάλακτος.

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε πολλά τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D, όπως:

  • Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, η πέστροφα, η ρέγκα, και το χέλι όπου περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης D.
  • Ο κρόκος αυγού, το κρέας, τα εντόσθια και το γάλα περιέχουν μικρές ποσότητες, αλλά αυτό ποικίλλει ανάλογα την εποχή.
  • Το μουρουνέλαιο περιέχει βιταμίνη D.
  • Τέλος, μερικά δημητριακά πρωινού και μερικά γιαούρτια είναι πηγές βιταμίνης D.

Πρέπει να ανησυχώ για την ασφάλεια των τροφίμων και τη μετάδοση COVID-19;

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο ιός COVID-19 μεταδίδεται κατά το χειρισμό ή την προετοιμασία των τροφίμων.

Συνεχίστε να ακολουθείτε τις γενικές συμβουλές για την ασφάλεια των τροφίμων, πλένοντας καλά τα χέρια, καθαρίζοντας τις επιφάνειες και διαχωρίζοντας το ωμό κρέας / ψάρι από άλλα τρόφιμα κατά την προετοιμασία των γευμάτων σας!

#ΜένουμεΑΣΦΑΛΗΣ, Τρώμε Σωστά (Ενδεικτικό Διαιτολόγιο)

Αρχική Δημοσίευση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ