Logodiatrofis.gr
Τροφογνωσια

Κορινθιακή σταφίδα | Ο ”μαύρος χρυσός” στο πιάτο μας

”Μαύρο χρυσό”… έτσι την ονόμαζαν παλιότερα στην Ελλάδα.

Kαι αυτό όχι μόνο γιατί αποτελούσε το νούμερο ένα αγαθό εξαγωγής,αλλά και γιατί οι άνθρωποι της εποχής καταλάβαιναν τις ευεργετικές της ιδιότητες εντάσσοντας την στο διαιτολόγιό τους. Φυσικά τότε δεν μπορούσαν να αποδείξουν τα οφέλη που έκρυβε με κλινικές μελέτες όπως έχει γίνει σήμερα, αλλά το καταλάβαιναν με την χρήση της στην καθημερινότητά τους.

Η ιστορία της μαύρης σταφίδας στο πέρασμα των αιώνων:
Στο παρελθόν οι σταφίδες αποτελούσαν βασικό στοιχείο της διατροφής των προγόνων μας, οι οποίοι πίστευαν ότι περιείχε μαγικές και ιδιαίτερα ευεργετικές ιδιότητες.
Ιστορικές πηγές αναφέρουν πως η σταφίδα πρώτο καλλιεργήθηκε στη Ζάκυνθο τον 16ο αιώνα σε ευρεία κλίμακα. Αργότερα άρχισε η παραγωγή της και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας όπως η Πελοπόννησος και η Κόρινθος (όπου συχνά την ονομάζουν και κορινθιακή σταφίδα). Κατά τον 19ο αιώνα η μαύρη σταφίδα αποτελούσε το 90% των εξαγωγών της Ελλάδας στην Ευρώπη.
Δεν είναι υπερβολή αυτό που είχε πει ο Ξ. Ζολώτας, ότι η σταφίδα για την Ελλάδα ήταν «ό,τι και ο καφές για τη Βραζιλία».
Η χρήση της σταφίδας ήταν διαδεδομένη και στους περασμένους αιώνες .
Ο στρατηγός Αννίβας είχε εφοδιαστεί με πολλούς τόνους πριν περάσει με τα στρατεύματά του τις Άλπειες. Ο Χριστόφορος Κολόμβος και το πλήρωμα του διέσχιζαν τον Ατλαντικό μασώντας σταφίδες. Ακόμα, οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι διακοσμούσαν τους χώρους λατρείας τους με σταφίδες και τις έδιναν ως έπαθλο στους νικητές αθλητικών διαγωνισμών.
Επίσης, οι Ρωμαίοι θεραπευτές πρότειναν τις σταφίδες ως θεραπεία για τα πάντα, από την τροφική δηλητηρίαση μέχρι και τα γεράματα. Τέλος, και ο αυτοκράτορας Αύγουστος σε γιορτές που έκανε πρόσφερε στους καλεσμένους του μαύρη σταφίδα.

Ευεργετικές Ιδιότητες
Η μαύρη σταφίδα αποτελεί αναμφισβήτητα μία από τις σημαντικότερες Ελληνικές υπερτροφές (superfoods).
Οι ευεργετικές της ιδιότητες έχουν αποδειχτεί μέσα από πολυάριθμες κλινικές μελέτες (μελέτες που έχουν γίνει σε ανθρώπους και όχι σε ζώα) και την κατατάσσουν δικαίως πολύ ψηλά στον πίνακα των υπερτροφίμων.

Η μαύρη σταφίδα είναι πλούσια σε:

 • Φρουκτόζη όπου είναι υπεύθυνη για την γλυκιά της γεύση ,η οποία όμως έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.
 • Κάλιο και μαγνήσιο που βοηθούν στη μείωση της κατακράτησης υγρών.
 • Σίδηρο που βοηθά στην αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας.
 • Αντιοξειδωτική Βιταμίνη C, που βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου και έχει επανορθωτικές ιδιότητες στη γήρανση της επιδερμίδας, λόγω του ότι ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.
 • Πολυφαινόλες που ελαττώνουν τη χοληστερόλη και μειώνουν το κίνδυνο καρδιοπαθειών.
 • Διαιτητικές ίνες (Η μαύρη σταφίδα έχει περισσότερες διαιτητικές ίνες και από τα περισσότερα φρούτα) που βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και στην καλή λειτουργία του εντέρου.
 • Διατηρεί τις ιδιότητες της σε υψηλές θερμοκρασίες (με λίγα λόγια μπορεί να χρησιμοποιηθεί πχ για την παρασκεύη παξιμαδιών,κέικ ή ψωμιού συνεχίζοντας να διατηρεί τις ευεργετικές της ιδιότητες)
 • Βοηθά σημαντικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης ειδικά σε άτομα με σακχαρώδη δαβήτη τύπου 2.
 • Βοηθά στην μείωση συσσώρευσης λίπους σε ασθενής με λιπώδες ήπαρ.
 • Πρεβιοτικές ιδιότητες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου.
 • Διαθέτει αντιμικροβιακή, αντιβακτηριακή καθώς και αγγειοδιασταλτική δράση.
 • Το εκχύλισμα μαύρης σταφίδας έχει αντικαρκινική δράση σε διαφόρων μορφών καρκίνου (πχ καρκίνο του παχέος εντέρου ή του στομάχου).

(Η συνιστώμενη ποσότητα κατανάλωσης είναι 2 κουταλιές σούπας ημερησίως που ισοδυναμεί με 1 φρούτο.)

Έλενα Γελαδά

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

elenagelada@gmail.com

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ