Logodiatrofis.gr
Ο ειδικός απαντά...

Οι κονσέρβες τόνου και σκουμπριού περιέχουν υδράργυρο και αν ναι, πόσο καρκινογόνος είναι αυτός;

Οι κονσέρβες τόνου και σκουμπριού περιέχουν υδράργυρο και αν ναι, πόσο καρκινογόνος είναι αυτός; - καρκινογόνος

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ της Ομάδας μας ΑΠΑΝΤΟΥΝ σε κάθε απορία σου…

Ερώτηση:  Καλησπέρα σας, ονομάζομαι Χ. και θα ήθελα να μου πείτε αν είναι αλήθεια ότι οι κονσέρβες τόνου και σκουμπριού περιέχουν υδράργυρο και αν ναι, πόσο καρκινογόνος είναι αυτός;

Καλησπέρα Χ.,

Είναι αλήθεια ότι τα μεγάλα ψάρια (π.χ. ξιφίας, τόνος, σολομός κλπ.) που επιβιώνουν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα σε μολυσμένα νερά μπορεί να περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδράργυρου, ο οποίος, σε κάθε περίπτωση, λειτουργεί ως σοβαρός προ-οξειδωτικός παράγοντας.

Ταυτόχρονα, σε προϊόντα τροφίμων σε κονσέρβες, αλλά και μπίρα ή αναψυκτικά σε μεταλλικά κουτιά μπορεί να λαμβάνει χώρα το φαινόμενο της διάχυσης αλουμινίου (τοξικό βαρύ μέταλλο) από τη συσκευασία, ειδικά στα «πολυκαιρισμένα» προϊόντα. Φυσικά και το αλουμίνιο μπορεί να αποτελέσει έναν παράγοντα επιταχυνόμενης οξειδωτικής διαδικασίας.

Σε κάθε περίπτωση τόσο ο υδράργυρος όσο και το αλουμίνιο αποτελούν τοξικά βαρέα μέταλλα, τα οποία προκαλούν οξειδωτικό στρες, διαταραχές στο ΚΝΣ, εκφυλισμό του εγκεφάλου και διάφορες μορφές καρκίνου.

Για να περιορίσετε τα παραπάνω φαινόμενα είναι καλύτερο να επιλέγετε προϊόντα είτε σε γυάλινες συσκευασίες, είτε που περιέχουν λάδι το οποίο μπορεί να λειτουργεί ως φυσικό αντιοξειδωτικό. Είναι αυτονόητο ότι μετά από το άνοιγμα θα πρέπει να απομακρύνετε το λάδι.

Τέλος, κατά την κατανάλωση του προϊόντος προσθέστε άφθονο λεμόνι που λειτουργεί ως μέσο αντοξειδωτικής, αντισηπτικής και μικροβιοκτόνου προστασίας.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα σας,

θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον Διαιτολόγο – Διατροφολόγο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ