Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Η κινόα μπορεί να είναι ασφαλης για τα άτομα με κοιλιοκάκη

Η κινόα φαίνεται ασφαλής για τα άτομα με κοιλιοκάκη.

Έρευνα

Άτομα με κοιλιοκάκη έχουν μια ανοσολογική απόκριση στο λεπτό έντερο όταν καταναλώνουν την πρωτεΐνη γλουτένη, η οποία βρίσκεται στα σιτηρά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Η κινόα συχνά συνιστάται ως μέρος μιας δίαιτας ελεύθερης γλουτένης, αλλά προηγούμενη έρευνα στο εργαστήριο είχε δείξει ότι μπορεί να μην είναι καλή για τους ασθενείς με κοιλιοκάκη.

Για να βοηθήσουν στη διευθέτηση του θέματος, οι ερευνητές πρόσθεσαν 50 γραμμάρια κινόα την ημέρα σε δίαιτες ελεύθερης γλουτένης σε 19 ασθενείς με κοιλιοκάκη για έξι εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες ήταν ελεύθεροι να επιλέξουν τον τρόπο που θα μαγείρευαν την κινόα. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία των συμμετεχόντων με εξετάσεις για το αίμα, το ήπαρ και τα νεφρά.

Η κινόα ήταν καλά ανεκτή από τους ασθενείς και δεν επιδείνωσε την κατάστασή τους, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στις 21 Ιανουαρίου στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Gastroenterology.

Ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Victor Zevallos, του τμήματος γαστρεντερολογίας στο Kings College του Λονδίνου στην Αγγλία είπε: “Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να καθορίσουν τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις της κατανάλωσης κινόα σε άτομα με κοιλιοκάκη”.

Ο Ζέβαλλος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα κλινικά δεδομένα (σε αυτή τη μελέτη) δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση κινόα (50 γραμμάρια) μπορεί να γίνει ανεκτή με ασφάλεια από ασθενείς με κοιλιοκάκη.

Επιμέλεια Μετάφρασης

mairi-papadakiΜαίρη Παπαδάκη
Τελειόφοιτη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ