Logodiatrofis.gr
CRASH TEST στις δίαιτες

Κετογονική δίαιτα: Πόσο ασφαλής είναι;

Κετογονική δίαιτα: Πόσο ασφαλής είναι; - ασφαλής

Ο όρος «κετογονική δίαιτα» αναφέρεται σε ένα σχήμα διατροφής που δημιουργεί μια κατάσταση κέτωσης στον οργανισμό, κατάσταση που μιμείται τη φυσιολογία της νηστείας.

Στη δίαιτα αυτή η πρόσληψη υδατανθράκων είναι χαμηλή, δεν ξεπερνά τα 50 γρ. ημερησίως και η κατανάλωση λιπαρών ιδιαίτερα αυξημένη.

Όσον αφορά στην πρόσληψη λίπους και πρωτεΐνης υπάρχει κετογονική δίαιτα μέτριας ή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και επαρκούς ή υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη.

Η κετογονική δίαιτα αρχικά εφαρμόστηκε για τη θεραπεία της επιληψίας και των νευροεκφυλιστικών διαταραχών.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας αλλά και την μείωση βάρους γενικότερα.

Τι είναι και πόσο ασφαλής είναι η κέτωση;

Η κετογονική δίαιτα λόγω πολύ χαμηλής κατανάλωσης υδατανθράκων έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή κετόνων στον οργανισμό, μια κατάσταση γνωστή και ως κέτωση.

Η κέτωση θεωρείται γενικά ασφαλής, ωστόσο μπορεί να οδηγήσει σε μερικές παρενέργειες, ειδικά στην αρχή.

Η κέτωση αποτελεί ένα μέρος του μεταβολισμού και συμβαίνει, είτε όταν η πρόσληψη υδατανθράκων είναι πολύ χαμηλή, ή όταν δεν έχετε φάει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κατά τη διάρκεια της κέτωσης, χρησιμοποιούνται κετόνες για ενέργεια αντί για υδατάνθρακες. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει αμέσως. Το σώμα και ο εγκέφαλος χρειάζονται χρόνο για να… προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση.

Υπάρχουν… παρενέργειες;

Σε αυτόν τον χρόνο προσαρμογής μπορεί να αντιμετωπίσετε κάποιες προσωρινές παρενέργειες, όπως:

Γρίπη

Όταν πρωτοξεκινάει η κέτωση στον οργανισμό, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε μια σειρά από συμπτώματα που μοιάζουν με τα συμπτώματα της γρίπης.

Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν: πονοκέφαλο, κούραση, αυξημένη πείνα, κακή ποιότητα ύπνου, ναυτία και μειωμένη σωματική απόδοση.

Δυσάρεστη αναπνοή

Προκαλείται από ένα είδος κετόνης, την ακετόνη, που είναι υποπροϊόν του μεταβολισμού του λίπους.

Τα επίπεδα ακετόνης στο αίμα είναι αυξημένα κατά την κέτωση και έτσι ο οργανισμός προσπαθεί να τα αποβάλλει μέσω της εκπνοής.

Η δυσάρεστη αναπνοή στην κέτωση υποχωρεί μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Μυϊκές κράμπες

Το γλυκογόνο δεσμεύει το νερό, το οποίο αποβάλλεται από τον οργανισμό όταν μειώνεται η πρόσληψη υδατανθράκων, και είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους χάνετε βάρος γρήγορα κατά την πρώτη εβδομάδα.

Η κέτωση προκαλεί μείωση του βάρους λόγω απώλειας νερού με αποτέλεσμα την αφυδάτωση και την απώλεια ανόργανων συστατικών, τα οποία συνδέονται με τις μυϊκές κράμπες κυρίως στα πόδια.

Δυσκοιλιότητα

Λόγω της μειωμένης κατανάλωσης φυτικών ινών, η εντερική λειτουργία μειώνεται, ειδικά εάν δεν πίνετε και αρκετή ποσότητα υγρών.

Αφυδάτωση

Όταν αποκλείονται από τη διατροφή οι υδατάνθρακες, αποβάλλονται περισσότερα υγρά με τα ούρα.

Συστήνεται η επαρκής ενυδάτωση, προκειμένου να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα αλλά και συμπτώματα όπως κόπωση, πονοκέφαλοι, που συχνά προκαλούνται από την αφυδάτωση και την απώλεια ηλεκτρολυτών.

Επίσης, υπάρχουν και παρενέργειες που παρατηρούνται πιο σπάνια, όπως αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης (ολικής και «κακής» (LDL/ χοληστερόλης) και αυξημένος καρδιακός παλμός.

Ακόμη, πρέπει να ελέγχετε τα επίπεδα ασβεστίου, καθώς μαζί με την μεγάλη αποβολή των ούρων αποβάλλεται και ασβέστιο.

Εάν οι παρενέργειες δεν σταματήσουν, τις πρώτες εβδομάδες, ίσως χρειαστεί να αυξήσετε την πρόσληψη υδατανθράκων σας.

Μπορεί να ωφελήσει το άτομο;

Η κετογονική δίαιτα είναι μια αμφιλεγόμενη δίαιτα.

Υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν πως η κετογονική διατροφή σε παχύσαρκους ενήλικες είναι ευεργετική όσον αφορά την μείωση βάρους και με την σωστή επιλογή λιπαρών μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης.

Άλλες έρευνες ωστόσο, έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες δεν έχασαν περισσότερο βάρος από όσους ακολουθούσαν μη κετογονική δίαιτα, ενώ είχαν κακή διάθεση και υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό.

Ευεργετική μπορεί να φανεί σε όσους γυμνάζονται επαγγελματικά, αφού ο εγκέφαλος δεν χρησιμοποιεί ως «καύσιμο» τη γλυκόζη, δηλαδή τους υδατάνθρακες, μειώνονται οι απαιτήσεις του οργανισμού σε μυϊκές πρωτεΐνες για να πραγματοποιηθεί ο μεταβολισμός των υδατανθράκων κι έτσι μειώνεται ο ρυθμός καταβολισμού των μυών.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς διάφορες κετογονικές δίαιτες συστήνουν την υψηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, επικίνδυνων για τα άτομα με προβλήματα υγείας.

Τι πρέπει να αποφεύγει το άτομο που την ακολουθεί;

Πρέπει να αποφεύγονται λαχανικά όπως το λάχανο, το κουνουπίδι και οι πατάτες.

Απαγορεύονται επίσης όλα τα δημητριακά και τα περισσότερα φρούτα.

Προκειμένου να είστε σίγουροι ότι παίρνετε τις απαραίτητες βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που έχει ανάγκη ο οργανισμός, είναι προτιμότερο να την ακολουθήσετε αφού συμβουλευτείτε έναν ειδικό πτυχιούχο διατροφολόγο.

Για πόσο καιρό πρέπει να ακολουθεί κανείς την κετογονική δίαιτα;

Πολλοί ακολουθούν την κετογονική διατροφή σε μόνιμη βάση και όχι μόνο για να φτάσουν στο επιθυμητό βάρος.

Αντίθετα, άλλοι θεωρούν ότι η δίαιτα είναι μια βραχυπρόθεσμη λύση για την απώλεια βάρους.

Η διαδικασία της κέτωσης ωστόσο, μπορεί να έχει περισσότερα αρνητικά παρά θετικά αποτελέσματα.

Η διάρκεια ορίζεται από τον διατροφολόγο και συνήθως δεν ξεπερνά τις 12 εβδομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ