fbpx
Logodiatrofis.gr
Γλυκά Μαγειρεύω - Προστατεύω Συνταγές

Κεϊκ Full Choco με γλάσο

keik full choco me glaso

Μια πρόταση για τους λάτρεις της σοκολάτας πλούσια σε φυσικά αντιοξειδωτικά συστατικά από την Ντίνα Νικολάου!

  • Προετοιμασία: 20´

  • Ψήσιμο: 60´-65´

ΥΛΙΚΑ (8-10 μερίδες)

  • 50 γρ. κακάο άγλυκο
  • 2 κουτ. σούπας στιγμιαίο καφέ, σκόνη
  • 180 ml γραστό νερό
  • 210 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 1½ κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 120 γρ. αγελαδινό βούτυρο Lurpak, λιωμένο και κρυωμένο + λίγο επιπλέον για τη φόρμα
  • 7 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
  • 2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • ¼ κουτ. γλυκού κρεμόριο (cream of tartar)
  • 1 φλιτζ. τσαγιού σταγόνες σοκολάτας

Για το γλάσο

  • 30 γρ. αγελαδινό βούτυρο Lurpak
  • 35 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 250 ml κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά, Arla
  • 100 γρ. κουβερτούρα με 65% κακάο, ψιλοκομμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 160°C με αέρα και κατεβάζω το ράφι στην πιο χαμηλή θέση.
  2. Βουτυρώνω καλά μια κλασσική φόρμα με τρύπα στη μέση.
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύω το κακάο και τον στιγμιαίο καφέ.
  4. Προσθέτω το βραστό νερό και ανακατεύω μέχρι να δημιουργηθεί ένα ενιαίο μείγμα χωρίς σβόλους.
  5. Αφήνω στην άκρη να κρυώσει.
  6. Σε ένα μπολ ανακατεύω το αλεύρι, τη μισή ζάχαρη, τη σόδα και το αλάτι.
  7. Προσθέτω το λιωμένο βούτυρο, τη βανίλια και τους κρόκους και χτυπάω με το σύρμα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
  8. Προσθέτω το μείγμα του κακάο και ανακατεύω ελαφρά.
  9. Βάζω στην κουζινομηχανή τα ασπράδια και το κρεμόριο και χτυπάω με το σύρμα μέχρι να αρχίσει να δημιουργείτε μαρέγκα.
  10. Ρίχνω πασπαλιστά και χωρίς να σταματήσω το μίξερ την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάω μέχρι να σφίξει καλά η μαρέγκα και να δημιουργηθούν μικρές κορυφούλες.
  11. Αδειάζω τη μισή μαρέγκα και τις σταγόνες σοκολάτας στο μπολ με το σοκολατένιο μείγμα και ανακατεύω καλά.
  12. Προσθέτω και την υπόλοιπη και ανακατεύω απαλά με μια μαρίζ με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω ώστε να μη χαθεί ο όγκος της.
  13. Αδειάζω το μείγμα στην βουτυρωμένη φόρμα και ψήνω στο φούρνο για 60-65 λεπτά.
  14. Δοκιμάζω με ένα μαχαίρι και αν βγει καθαρό αποσύρω από το φούρνο.
  15. Αφήνω το κέικ για 15 λεπτά και το αναποδογυρίζω σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.

Για το γλάσο:

  1. Ζεσταίνω το βούτυρο και προσθέτω την άχνη.
  2. Ανακατεύω και προσθέτω την κρέμα γάλακτος.
  3. Χαμηλώνω τη φωτιά στο ελάχιστο και μαγειρεύω για 6-8 λεπτά ανακατεύοντας.
  4. Προσθέτω την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και ανακατεύω μέχρι να λιώσει καλά.
  5. Αποσύρω από τη φωτιά και το αφήνω για 15 λεπτά.
  6. Αδειάζω το γλάσο επάνω στο κέικ και σερβίρω αμέσως.

Διατροφικό σχόλιο του Δρος Δημήτρη Γρηγοράκη

dimitris grigorakis pyramida

Μια πρόταση για τους λάτρεις της σοκολάτας πλούσια σε φυσικά αντιοξειδωτικά συστατικά!

Τα φλαβονοειδή της σοκολάτας προφυλάσσουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, χάρη στην ικανότητα τους να ανακόπτουν την οξείδωση της LDL-χοληστερόλης, αλλά και την ανάπτυξη της αθηρωματικής πλάκας.

Ακόμα, τα αυγά που περιέχονται αυξάνουν τη διατροφική αξία της συνταγής.

Συγκεκριμένα, το αυγό μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τεράστιου αριθμού προβλημάτων υγείας, από τον διαβήτη μέχρι την εξασθένηση της μνήμης.

Τέλος, το βούτυρο είναι μια φυσική τροφή πλούσια σε λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, Κ και ασβέστιο.

Tip: Στη σοκολάτα ή στα γλυκά προσθέστε ξηρούς καρπούς ή και κανέλα. Συντελούν στον κορεσμό της πείνας, βελτιώνουν τη γλυκαιμική τους ανταπόκριση και διευκολύνουν τη διαδικασία του μεταβολισμού τους χωρίς… παρενέργειες στο σωματικό βάρος!

Βρείτε εδώ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ της σειράς ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ – ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ 
μαζί με τα διατροφικά τους σχόλια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ