fbpx
Logodiatrofis.gr
Έρευνα

Κάθε γεύμα είναι μια ευκαιρία για βελτίωση της υγείας μας

geuma einai eukairia veltiwsh ugeias

Εδώ και κάποιο διάστημα, οι παρασκευαστές τροφίμων έχουν απομονώσει βιοδραστικές ενώσεις.

 

Aντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά, τα προσθέτουν στα προϊόντα τροφίμων για να αυξήσουν τα διατροφικά τους πλεονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα τους στην υγεία. Ωστόσο, η έρευνα τα τελευταία χρόνια δείχνει ότι η προσέγγιση με την απομονωμένη-ένωση είναι λανθασμένη.

Κατά τη διάρκεια μιας IFT15 συνεδρίας, “Βιοδραστικές Ενώσεις και Λειτουργικά Τρόφιμα σε Χρόνια Νοσήματα και Υγιή Γήρανση”, οι ομιλητές συζήτησαν τα οφέλη από την κατανάλωση των τροφίμων που εκ φύσεως περιέχουν βιοδραστικές ενώσεις.

Ο Rui Hai Liu του Πανεπιστημίου Cornell δήλωσε ότι ο καλύτερος τρόπος για να στοχεύσετε τις χρόνιες ασθένειες είναι να τρώτε ολόκληρα τα τρόφιμα που περιέχουν βιοδραστικές ενώσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή οι βιοδραστικές ενώσεις των φυτών καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, επάγουν την απόπτωση σε καρκινικά κύτταρα, εμποδίζουν την αγγειογένεση και μειώνουν το οξειδωτικό στρες.

Η έρευνα του Liu επικεντρώνεται στις βιοδραστικές ενώσεις των μήλων. Φαίνεται ότι η παροιμία «ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα» δεν είναι αβάσιμη. Τα ευρήματά του δείχνουν ότι ολόκληρα τα μήλα έχουν ισχυρή αντικαρκινική δραστικότητα, αναστέλλοντας το πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του μαστού και το σχηματισμό όγκων.

Τα μήλα, επίσης, φαίνεται να έχουν αντι-γηραντική δράση, εμποδίζοντας την απορρόφηση της υπεριώδους ακτινοβολίας και την πρόληψη του οξειδωτικού στρες.

Ο Στίβεν Σβαρτζ από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο (OSU) συζήτησε για το πώς οι βιοδραστικές ενώσεις στις ολόκληρες ντομάτες έχουν επίσης αντικαρκινικές ιδιότητες. Η πρόσληψη προϊόντων ντομάτας έχει αντίστροφη σχέση με την συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Ο Schwartz και μια ομάδα ερευνητών στο OSU έχουν δημιουργήσει ένα χυμό ντομάτας, σόγιας και άλλων προϊόντων με βάση τη ντομάτα που χρησιμοποιούν σε κλινικές δοκιμές για τον καρκίνο του προστάτη.

Ο Schwartz επεσήμανε ότι η μέγιστη απορρόφηση των βιοδραστικών ενώσεων της ντομάτας (καροτενοειδή, φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα, αλκαλοειδή και αγνώστων ουσιών) συμβαίνει μόνο όταν οι ντομάτες μαγειρεύονται και συνδυάζονται με τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπίδια (π.χ. ελαιόλαδο ή αβοκάντο). Η αποκάλυψη αυτή δείχνει τη σημασία της συμμετοχής των υγιών λιπών στη διατροφή.

Έτσι, για να αποκομίσουμε τα πλήρη οφέλη από μια σαλάτα που φτιάχνεται με τρόφιμα που περιέχουν βιοδραστικές ενώσεις, ο Schwartz προτείνει την προσθήκη σάλτας με πλήρη λιπαρά και όχι με μειωμένα ή καθόλου λιπαρά.

Επειδή υπάρχει μια ποικιλία συστατικών στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης που έχουν βιολογική δράση, κάθε γεύμα είναι μια ευκαιρία να προσλαμβάνεται βιοδραστικές ενώσεις που προσδίδουν οφέλη στην υγεία, σύμφωνα με την Britt Burton-Freeman του Illinois Institute of Technology. Η έρευνα της Burton-Freeman εστιάζεται στη διατροφική χημεία των διαφόρων φυτικών συστατικών, κυρίως ανθοκυανίνων, και τη βιοδιαθεσιμότητά τους.

Τα μούρα περιέχουν την υψηλότερη συγκέντρωση ανθοκυανών, έτσι η έρευνα της Burton-Freeman περιλαμβάνει τη μελέτη των επιπτώσεων που έχουν τα μούρα στο οξειδωτικό στρες, στη φλεγμονή και στις χρόνιες παθήσεις. Τόνισε τις μελέτες που δείχνουν ότι οι φράουλες και τα βατόμουρα στη διατροφή των ατόμων με αντίσταση στην ινσουλίνη βελτιωνουν την ευαισθησία τους στην ινσουλίνη. Η ινσουλίνη διατηρεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα υπό έλεγχο, έτσι τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων ασθενειών όπως μεταβολικό σύνδρομο και διαβήτη τύπου 2.

Συνοψίζοντας, τα αποδεικτικά στοιχεία είναι σαφή: Οι βιοδραστικές ενώσεις που υπάρχουν στις φυτικές τροφές μπορούν να επηρεάσουν πολλαπλά βιολογικά συστήματα παρέχοντας μακροχρόνια οφέλη για την υγεία. Έτσι, τρώγοντας πολλά τρόφιμα φυτικής προέλευσης την ημέρα μπορείτε να κρατήσετε πραγματικά την κακή υγεία..σε απόσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ