Η κατανάλωση διατροφής πλούσια σε κάλιο συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης Παθήσεις

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση (υπέρταση) αποτελεί έναν από του σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση εγκεφαλικών επεισοδίων.

Στο 90-95% των περιπτώσεων αιτίες για την αύξηση της πίεσης σχετίζονται κυρίως με τον τρόπο ζωής, το αυξημένο σωματικό βάρος, τη μη ισορροπημένη διατροφή, την καθιστική ζωή, το κάπνισμα και το στρες.

Συνεπώς, διεθνείς οργανισμοί, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Ευρωπαϊκή Εταιρία Υπέρτασης και η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας εκτιμούν ότι η επαρκής πρόσληψη καλίου (συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη 3100mg), παράλληλα με τη μείωση αλατιού, το πρόγραμμα διατροφής DASH (διαιτολόγιο με πολλά φρούτα, λαχανικά, μειωμένης περιεκτικότητας σε αλάτι, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, με χαμηλή χοληστερόλη και λίγα κορεσμένα λιπαρά) συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ιδιαίτερα πληθυσμοί, οι οποίοι καταναλώνουν αποκλειστικά μη επεξεργασμένες φυσικές τροφές, προσλαμβάνουν περισσότερο κάλιο και λιγότερο αλάτι από τους πληθυσμούς των δυτικών χωρών, με αποτέλεσμα η συχνότητα της υπέρτασης να αγγίζει μόνο το 1%ο, δηλαδή μόνο 1 κάτοικος στους 1000 πάσχει από υπέρταση. Αντίθετα, στις αναπτυγμένες χώρες όπου υπερκαταναλώνονται τρόφιμα πλούσια σε Νάτριο (αλάτι) και φτωχά σε κάλιο, 1 στους 3 κατοίκους πάσχει από υπέρταση. Ο μηχανισμός με τον οποίο το κάλιο ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση σχετίζεται με τη συμβολή του στην αποβολή του υπερβάλλοντος νατρίου (αλατιού) από τον οργανισμό.

Το κάλιο υπάρχει σε πολλά τρόφιμα, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, και το γάλα. Ωστόσο, ο σύγχρονος τρόπος διατροφής και η μη συστηματική κατανάλωση των παραπάνω τροφίμων δυσκολεύει την ημερήσια επαρκή πρόσληψη καλίου. Σύμφωνα με την παραπάνω πραγματικότητα προέκυψε η ανάγκη για παραγωγή τροφίμων εμπλουτισμένων με κάλιο και ελάχιστο νάτριο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα ροφήματα με χυμό φρούτων και τα προϊόντα επάλειψης, όπου όταν καταναλώνονται καθημερινά σε ποσότητες 100γρ και 20γρ (1 κουταλιά της σούπας), αντίστοιχα, παρέχουν 600mg και 465mg καλίου. Συνεπώς, η εφαρμογή μίας ισορροπημένης διατροφής σε συνδυασμό με την κατανάλωση τροφίμων εμπλουτισμένων με κάλιο συμβάλουν στη φροντίδα της αρτηριακής πίεσης.


Γεωργία Καπώλη, MSc
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας
Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας 
kapoli@logodiatrofis.gr

Δείτε επίσης

Αρθρίτιδα και Διατροφή

Αρθρίτιδα και Διατροφή

Αρθρίτιδα καλείται η φλεγμονή των αρθρώσεων και η πρόκλησή της μπορεί να οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες όπως κάποιο παλαιό κάταγμα, υπερχρησία της άρθρωσης (φθορά), μικροβιακά στελέχη ή σε αυτοάνοσα νοσήματα. !

Οστεοπόρωση και διατροφή

Οστεοπόρωση και διατροφή

Η οστεοπόρωση είναι χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και ποιότητάς τους!

Αντιφλεγμονώδης διατροφή

Αντιφλεγμονώδης διατροφή

Η φλεγμονή είναι σαν μια πυρκαγιά που βρυχάται μέσα μας και που πολύ από σας μπορεί να μην γνωρίζετε την ύπαρξη της. !

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία