Logodiatrofis.gr
Παιδι

Κάντε την άσκηση οικογενειακή υπόθεση

Κάντε την άσκηση οικογενειακή υπόθεση - άσκηση

Τα παιδιά αφιερώνουν όλο και λιγότερο χρόνο σε σωματικές δραστηριότητες

Η σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητο να λαμβάνει προτεραιότητα στην καθημερινότητα των γονιών, ώστε, αφενός, εκείνοι να αποτελούν παράδειγμα για τα παιδιά τους και να τα παρακινούν να αυξήσουν τη σωματική τους άσκηση και, αφετέρου, για να υπάρχει όφελος για όλα τα μέλη της οικογένειας

Είναι γεγονός πια ότι με την πάροδο του χρόνου τα παιδιά αφιερώνουν όλο και λιγότερο χρόνο σε σωματικές δραστηριότητες, υιοθετώντας έναν πιο καθιστικό τρόπο ζωής.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων του προγράμματος ΕΥΖΗΝ σε παιδιά σχολείων της Ελλάδας επιβεβαίωσαν αυτή την τάση υιοθέτησης ενός πιο καθιστικού τρόπου ζωής.

Οι μετρήσεις των ετών 2012-2013 έδειξαν ότι το 35% των παιδιών δεν ανταποκρινόταν στις συστάσεις για σωματική δραστηριότητα, ενώ κατά τα έτη 2013-2014 και 2014-2015 τα ποσοστά αυτά αυξήθηκαν σημαντικά σε 45% και 42%, αντιστοίχως.

Το 25% των παιδιών, δε, που ερωτήθηκαν δεν συμμετέχει σε καμία οργανωμένη αθλητική δραστηριότητα (συστηματικό πρόγραμμα άσκησης).

Παρατηρήθηκε, όμως, ότι ακόμα και απότα παιδιά που δήλωσαν ότι αθλούνται, το 80% δεν καλύπτει τις συστάσεις για επαρκή σωματική δραστηριότητα.

Οι συστάσεις για σωματική δραστηριότητα σε παιδιά και εφήβους από 5 έως και 17 ετών ορίζουν ως επαρκή σωματική δραστηριότητα την ενασχόληση με οποιαδήποτε δραστηριότητα μέτριας έως έντονης έντασης για τουλάχιστον μία ώρα σε καθημερινή βάση.

Όσον αφορά το είδος των δραστηριοτήτων που προτείνεται για τα παιδιά, είναι κατά κύριο λόγο αερόβιες ασκήσεις σε καθημερινή βάση, όπως το τρέξιμο, καθώς και ασκήσεις αντιστάσεων και ενίσχυσης της οστικής μάζας, όπως το μονόζυγο και το σχοινάκι, για τουλάχιστον τρεις φορές ανά εβδομάδα.

Πρέπει να τονιστεί ότι η σωματική δραστηριότητα θα πρέπει να είναι συστηματική και να μην πραγματοποιείται περιστασιακά.

Η συστηματική και επαρκής σωματική άσκηση είναι αποδεδειγμένο ότι έχει ποικίλα οφέλη στην υγεία, στην κοινωνικότητα, στην απόδοση στο σχολείο και στον συντονισμό των κινήσεων των παιδιών.

Για να καταφέρει ένα παιδί να ασκηθεί επαρκώς και σε καθημερινή βάση, υπάρχουν πολλές επιλογές. Από τη μια, μπορεί να εγγραφεί και να συμμετέχει εβδομαδιαία σε κάποια οργανωμένη δραστηριότητα, όπως σε έναν αθλητικό σύλλογο ή σε μια ομάδα χορού.

Από την άλλη, και παράλληλα με την οργανωμένη δραστηριότητα, μπορεί να δοθεί έμφαση στο απλό παιχνίδι, σε μια παιδική χαρά ή σε ένα πάρκο.

Οι χώροι αυτοί είναι εύκολα προσβάσιμοι και δίνουν τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν πολλών ειδών δραστηριότητες αναψυχής.

Επιπλέον, συστήνεται οι καθημερινές μετακινήσεις των παιδιών να γίνονται με τα πόδια, είτε τα παιδιά πάνε μόνα τους, π.χ. σχολείο, είτε με τη συνοδεία του γονέα.

Ταυτόχρονα, όμως, με την προσπάθεια για την εξασφάλιση επαρκούς σωματικής δραστηριότητας είναι πολύ σημαντικό να στοχεύει κανείς και στη μείωση των καθιστικών δραστηριοτήτων, όπως η τηλεθέαση και η ενασχόληση με ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Σε αυτή την προσπάθεια, ένα μέρος των καθιστικών δραστηριοτήτων θα αντικατασταθεί αναπόφευκτα από κάποια σωματική δραστηριότητα, οπότε θα χρειαστεί να υπάρχουν ευχάριστες εναλλακτικές ενασχόλησης για το παιδί.

Προκειμένου, όμως, να επιτευχθεί ο στόχος για τη σωματική δραστηριότητα, ο ρόλος του γονέα/κηδεμόνα είναι αδιαμφισβήτητος και καθοριστικός. Κατ’ αρχάς, είναι γνωστό ότι η μίμηση είναι βασική εκπαιδευτική μέθοδος για τα παιδιά.

Έτσι, όπως και σε άλλους τομείς της ζωής, τα παιδιά μιμούνται τις συνήθειες των γονιών τους, είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι το επίπεδο της σωματικής δραστηριότητας των παιδιών σχετίζεται με αυτό των γονιών τους.

Άλλωστε, τα παιδιά φαίνεται να προτιμούν να περάσουν χρόνο κάνοντας δραστηριότητες μαζί με τους γονείς τους περισσότερο και από την αγαπημένη τους καθιστική δραστηριότητα, να βλέπουν δηλαδή τηλεόραση.

Τέλος, οι γονείς έχουν την ευθύνη των αποφάσεων σχετικά με τη σωματική δραστηριότητα των παιδιών τους, για παράδειγμα σχετικά με τον τρόπο μετακίνησης ή τη δυνατότητα εγγραφής σε κάποια ομάδα.

Συνεπώς, οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά στο να συμμετέχουν συστηματικά σε ποικιλία σωματικών δραστηριοτήτων.

Αξιοποιώντας και την εποχή του χρόνου στην οποία βρισκόμαστε, υπάρχουν πολλές θαυμάσιες υπαίθριες δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν παρέα από γονείς και παιδιά.

  • Ποδηλασία: είτε στα μεγάλα πάρκα των πόλεων, είτε πραγματοποιώντας ημερήσιες εξορμήσεις σε κοντινές αποστάσεις.
  • Πεζοπορία και περπάτημα: εξερευνώντας ορεινούς και παραθαλάσσιους προορισμούς στην πόλη και στην επαρχία.
  • Ομαδικά παιχνίδια: όπως μπάσκετ και βόλεϊ, μεταξύ των μελών της οικογένειας ή και με τη συμμετοχή φίλων. Ευκαιρία, επίσης, για τους γονείς να δείξουν στα παιδιά τους τα παιχνίδια που έπαιζαν όταν ήταν νεότεροι.
  • Ενασχόληση με την κηπουρική: αν και μάλλον «υποτιμημένη» ως δραστηριότητα, δίνει επίσης τη δυνατότητα στα παιδιά να αναπτύξουν το αίσθημα της
    υπευθυνότητας μέσα από την καθημερινή φροντίδα του δικού τους φυτού.
  • Παιχνίδια στη θάλασσα: όταν υπάρχει πρόσβαση στο «νερό», ενώ συνδυάζεται ευχάριστα με διάφορα παιχνίδια με τη χρήση μπάλας.

Πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ

Πρόγραμμα Επιμόρφωσης ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Κάντε την άσκηση οικογενειακή υπόθεση - άσκηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ