Logodiatrofis.gr
Διατροφή Τροφογνωσια

Κανέλα και Υγεία

Κανέλα και Υγεία

Η κανέλα είναι ένα κοινό μπαχαρικό που χρησιμοποιείται από διαφορετικούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο για αρκετούς αιώνες.

Λαμβάνεται από το εσωτερικό φλοιό των δέντρων από το γένος Cinnamomum, ένα τροπικό αειθαλές φυτό που έχει δύο κύριες ποικιλίες: Cinnamomum zeylanicum (CZ) και Cinnamon cassia (CC) (επίσης γνωστή ως Cinnamomum aromaticum / Κινέζικα κανέλα). Εκτός από τις μαγειρικές χρήσεις του, στην κινεζική ιατρική,  η κανέλα θεωρείται μια θεραπεία αναπνευστικών, πεπτικών και γυναικολογικών παθήσεων.

Τα διάφορα μέρη του φυτού έχουν την ίδια συστοιχία υδρογονανθράκων σε διάφορες αναλογίες, με πρωτογενή συστατικά όπως κινναμαλδεΰδης (φλοιός), ευγενόλη (φύλλα) και καμφορά (ρίζα). Είναι αυτή η χημική ποικιλία που πιθανώς ευθύνεται για την ευρεία ποικιλία των φαρμακευτικών ευεργετικών επιδράσεων που έχουν παρατηρηθεί στην κανέλα.

Ιn-vitro και in-vivo μελέτες σε ανθρώπους από διαφορετικά μέρη του κόσμου έχουν επιδείξει πολυάριθμες ευεργετικές επιδράσεις του CZ στην υγεία, όπως αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες, αντι-μικροβιακή δράση, μείωση εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας και μείωση του κινδύνου εμφάνισης εντερικού καρκίνου.  

Αντι – μικροβιακές ιδιότητες

Τριάντα διαφορετικές μελέτες αξιολογούν τις αντι-μικροβιακές ιδιότητες του CZ. Η CZ έχει δείξει δυναμική αντι-μικροβιακή δράση έναντι μιας ευρείας ποικιλίας βακτηρίων όπως Acinetobacter baumannii, Acinetobacter lwoffii, Bacillus cereus, Bacillus coaguiaris, Bacillus subtilis, Brucella melitensis, Clostridium difficile, Clostridium perfringens κλπ. Επιπλέον φαίνεται να είναι δραστικότατη έναντι πολλών μυκήτων συμπεριλαμβανομένων των Aspergillus fiavus και Aspergillus fumigatus.   

Επιδράσεις στην αρτηριακή πίεση, γλυκαιμικό έλεγχο και λιπίδια

Μια πρόσφατη μετα-ανάλυση και μία συστηματική ανασκόπηση σχετικά με τις επιπτώσεις των εκχυλισμάτων CZ στο σακχαρώδη διαβήτη καταδεικνύουν πολυάριθμα ευεργετικά αποτελέσματα. Η CZ έχει επιδείξει δυνατότητες α) στην μείωση της μεταγευματικής απορρόφησης εντερικής γλυκόζης με την αναστολή της δραστηριότητας των ενζύμων που εμπλέκονται στον μεταβολισμό των υδατανθράκων (παγκρεατική α-αμυλάση και α-γλυκοσιδάση), β) στην ενίσχυση της κυτταρικής πρόσληψης γλυκόζης από μετατόπιση της μεμβράνης του GLUT-4, γ) στην ενίσχυση του μεταβολισμού της γλυκόζης και σύνθεσης του γλυκογόνου, δ) στην αναστολή των επιπτώσεων της γλυκογενεογένεσης σε βασικά ρυθμιστικά ένζυμα και στ) στη διέγερση της απελευθέρωσης ινσουλίνης και της ενισχυτικής δραστηριότητας των υποδοχέων της ινσουλίνης.

Τα ευεργετικά αποτελέσματα του CZ σε ζωντανούς οργανισμούς περιλαμβάνουν:  

α) εξασθένηση της απώλειας βάρους που σχετίζεται με τον διαβήτη

β) μείωση της νηστείας γλυκόζης στο αίμα

γ) μείωση της LDL και αύξηση της HDL χοληστερόλης

d) μείωση της HbA1c και

ε) αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης στην κυκλοφορία.  

Aντι-οξειδωτικές ιδιότητες

Τα πτητικά έλαια των CZ έχουν δείξει 55,9% και 66,9% αντιοξειδωτική δράση σε συγκέντρωση 100 και 200 ppm, αντίστοιχα. Τα αποξηραμένα εκχυλίσματα φρούτων του CZ με οξικό αιθυλεστέρα, ακετόνη, μεθανόλη και νερό παρουσίασαν αντιοξειδωτική δράση της τάξης νερό> μεθανόλη> ακετόνη> οξικός αιθυλεστέρας. Τα αιθερικά (0,69 mg), μεθανολικά (0,88 mg) και υδατικά (0,44 mg) εκχυλίσματα κανέλας, ανέστειλαν την οξειδωτική διαδικασία στο 68%, 95,5% και 87,5% αντίστοιχα.

Άλλες επιδράσεις

Ένα υδατικό εκχύλισμα του CZ είναι γνωστό ότι αναστέλλει τη συσσωμάτωση και το σχηματισμό νημάτων (tau), τα οποία είναι χαρακτηριστικά της νόσου του Alzheimer. Το εκχύλισμα προωθεί επίσης την πλήρη αποσυναρμολόγηση των ανασυνδυασμένων νηματίων και προκαλεί ουσιαστική μεταβολή της μορφολογίας των ζευγών ελικοειδών νημάτων που απομονώθηκε από εγκεφάλους των πασχόντων από τη νόσο Alzheimer. Πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη κατέληξε ότι τα εκχυλίσματα CZ διευκολύνουν τη βιοσύνθεση κολλαγόνου σε ανθρώπινους δερματικούς ινοβλάστες.

Συμπερασματικά, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η CZ έχει αντι-μικροβιακές, αντι-παρασιτικές, αντι-οξειδωτικές και σαρωτικές ιδιότητες των ελευθέρων ριζών. Επιπρόσθετα, η CZ φαίνεται να μειώνει τη γλυκόζη του αίματος, τη χοληστερόλη του ορού και την αρτηριακή πίεση, γεγονός που υποδηλώνει ευεργετικές καρδιαγγειακές επιδράσεις. Παρόλα αυτά, τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές σε ανθρώπους θα είναι αναγκαίο να καθορίσουν αν οι επιδράσεις αυτές έχουν επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ