Logodiatrofis.gr
ΈρευναΥγεία

Ο κακός ύπνος σχετίζεται με το Αλτσχάιμερ

Νέα έρευνα αποκαλύπτει τη σχέση του ύπνου με την πιο κοινή μορφή άνοιας.

Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Ποιο στάδιο ύπνου σε αναζωογονεί.

– Πώς ο βαθύς ύπνος επηρεάζει τον εγκέφαλό σου.

Ότι η έλλειψη ύπνου πλήττει αρνητικά τη μνήμη την επόμενη μέρα είναι κάτι ευρέως γνωστό. Νέα, ωστόσο, στοιχεία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς έρχονται να επιβεβαιώσουν κάτι παραπάνω από αυτό. Ότι ο κακός ύπνος μπορεί να σχετίζεται με το Αλτσχάιμερ.

Μέχρι τώρα αυτό που γνωρίζαμε για τη σχέση ύπνου και Αλτσχάιμερ είναι ότι η αϋπνία μπορεί να αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα Αλτσχάιμερ.

Όπως εξηγούν όμως οι επικεφαλής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, πρώιμο σύμπτωμα του Αλτσχάιμερ μπορεί να αποτελεί και ο κακός ύπνος, αφού ρόλο δεν παίζει μόνο πόσες ώρες κοιμάται κάποιος αλλά και η ποιότητα του ύπνου του.

Τι θα πει κακός ύπνος;

Πώς όμως καταλαβαίνεις ότι έχεις κάνει κακό ύπνο;

Αν ξυπνάς κουρασμένος και χωρίς να νιώθεις αναζωογονημένος, ενώ έχεις κοιμηθεί τις ώρες που πρέπει, τότε αυτό σημαίνει ότι είχες κακή ποιότητα ύπνου.

Και σύμφωνα με τους ειδικούς του ύπνου αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν μπήκες στο στάδιο του βαθύ ύπνου, που είναι το στάδιο που δίνει την ευκαιρία στον οργανισμό σου να ξεκουραστεί.

Πώς σχετίζεται ο ύπνος με το Αλτσχάιμερ

Πέρα όμως από τα προαναφερθέντα δεδομένα, έχει διαπιστωθεί και μια άλλη συσχέτιση.

Ότι οι άνθρωποι που έχουν ολοένα και λιγότερο βαθύ ύπνο, εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα τοξικών πρωτεϊνών στον εγκέφαλό τους, πράγμα που αποτελεί πρώιμη ένδειξη για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Αυτό επιβεβαιώνει η εν λόγω αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Νέο μονοπάτι για την έρευνα του Αλτσχάιμερ

Το Αλτσχάιμερ, που είναι μια νευροεκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου που πλήττει σοβαρά τη λειτουργικότητά της μνήμης, αφορά σήμερα το 5% των ατόμων άνω των 65 ετών και το 15% με 20% άνω των 85. Αναμένεται, όμως, να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050 λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ηλικίας. Κι αυτό είναι σίγουρα κάτι εξαιρετικά ανησυχητικό.

Τα καλά νέα έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι η επιστήμη έχει εντατικοποιήσει το ενδιαφέρον της στη μελέτη της νόσου.

Εκτός, λοιπόν, από τα φάρμακα που είναι διαθέσιμα και τα οποία δε θεραπεύουν αλλά καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου, κάθε νέο δεδομένο που προκύπτει από τις έρευνες φαίνεται ότι αποτελεί ένα νέο μονοπάτι που οδηγεί πιο κοντά σε πιο αποτελεσματικές θεραπείες και καλύτερη πρόληψη.

Και στην προκειμένη περίπτωση η σχέση ύπνου και Αλτσχάιμερ είναι βέβαιο ότι δε θα μείνει χωρίς περαιτέρω επιστημονική διερεύνηση. 

Συντάκτης: Φλώρα Κασσαβέτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ