Ειδήσεις

Ο καφές προφυλάσσει από το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 Τροφογνωσία

Η διατροφή αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στη ρύθμιση του σακχάρου στους διαβητικούς.  

 

Συγκεκριμένα, ο καφές όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια σχετίζεται σε έρευνες με την πρόληψη της εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη...
Αυστραλοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ ανέλυσαν κάποια δεδομένα που είχαν στη διάθεση τους από παλιότερες έρευνες, με στόχο να αξιολογήσουν τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και κινδύνου για διαβήτη και φάνηκε ότι τα άτομα που καταναλώνουν 3-4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα διατρέχουν 25% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 , σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν από 0-2 φλιτζάνια ημερησίως.

Επίσης, σύμφωνα με το Institute for Scientific Information on Coffee (ISIC), ο ευεργετικός αυτός συσχετισμός παρατηρείται και σε άτομα που καταναλώνουν καφέ χωρίς καφεΐνη δηλαδή ντεκαφεϊνέ αφού φάνηκε ότι τα άτομα που έπιναν περισσότερα από 3 έως 4 φλιτζάνια καφέ ντεκαφεϊνέ ημερησίως, είχαν περίπου 33% χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη από ότι τα άτομα που δεν έπιναν καθόλου καφέ.

Στα τεστ που έγιναν ,οι ειδικοί εξέτασαν τις τιμές της γλυκόζης και της ινσουλίνης σε άτομα στα οποία χορηγήθηκαν 12 γραμμ. καφέ (χωρίς καφεΐνη), 1 γραμμ. χλωρογενικού οξέος και 500 mg τριγονελίνης, κι έπειτα έκαναν αντιπαραβολή με εκείνες που προέκυψαν από τη χορήγηση εικονικού φαρμάκου. Οι κόκκοι του καφέ περιέχουν υψηλό ποσοστό χλωρογενικού οξεός, το οποίο αποτελεί μια φυσική αντιοξειδωτική ουσία του καφέ. Το συγκεκριμένο συστατικό μπορεί να καθυστερήσει την πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων, περιορίζοντας έτσι την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μετά το γεύμα (μεταγευματική γλυκαιμική αντίδραση) και την απόκριση της ινσουλίνης. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνει την καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, βελτιώνει το αίσθημα πείνας και κορεσμού και κατά συνέπεια περιορίζει την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού. Η τριγονελίνη είναι ένα συστατικό του καφέ, που του προσδίδει άρωμα και γεύση. Από τη μελέτη ωστόσο του ΙSIC φάνηκε ότι η συνεργιστική δράση του χλωρογενικού οξέος και της τριγονελίνης συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων ινσουλίνης και γλυκόζης στο αίμα, κάτι που αποδεικνύει την ωφέλιμη δράση του καφέ.

Από τα παραπάνω, είναι εμφανές πως η συστηματική κατανάλωση καφέ (2-3 φλιτζάνια καθημερινά), στο πλαίσιο μίας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Βαλασία Τοκμακίδου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Θεσσαλονίκη
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
tokmakidou@logodiatrofis.gr

 

Δείτε επίσης

Τα οφέλη της β-γλυκάνης στην υγεία

Τα οφέλη της β-γλυκάνης στην υγεία

Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι τα οφέλη για την υγεία της καρδιάς συνδέονται με μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά, όπως το κριθάρι και η βρώμη, μιας και είναι πλούσια στη διαλυτή ίνα της β-γλυκάνης.!

10 τροφές ιδανικές για αποτοξίνωση

10 τροφές ιδανικές για αποτοξίνωση

Ο όρος αποτοξίνωση αναφέρεται κυρίως στην απομάκρυνση των τοξικών ουσιών από τα νεφρά, το ήπαρ, τους ιδρωτοποιούς, τους σμηματογόνους αδένες και το παχύ έντερο. !

10 τροφές που καίνε το λίπος

10 τροφές που καίνε το λίπος

Οι υπερτροφές είναι στην ουσία, εμπλουτισμένες τροφές που ενισχύουν την αναδόμηση των οστών, αποτρέπουν την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων, βελτιώνουν την όραση και ενισχύουν τη μνήμη.  !

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία