Ειδήσεις

Καφές... η αγαπημένη συνήθεια που μας προστατεύει φυσικά! Τροφογνωσία

Kαφές : αγαπημένο ρόφημα των περισσότερων από εμάς στη χώρα μας.

 

  

Ο καφές κάνει και κάτι παραπάνω εκτός από το να μας κρατάει «ξύπνιους»: ως γνωστόν, οι κόκκοι του είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, ουσίες οι οποίες προστατεύουν το σώμα μας ενάντια στην πρόωρη φθορά που προκαλείται από διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως το στρες, η μόλυνση του περιβάλλοντος και η υπεριώδης ακτινοβολία.

Πρόσφατες μελέτες έχουν αναδείξει τον καφέ ως μία πολύ σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών στη διατροφή μας, H υψηλή περιεκτικότητα του καφέ σε αντιοξειδωτικά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι καταναλώνεται σε καθημερινή βάση από τους περισσότερους από εμάς, τον καθιστούν ένα πολύ καλό «όχημα» αντιοξειδωτικών για το σώμα μας.

Τα αντιοξειδωτικά που συναντούμε στον καφέ ανήκουν στην οικογένεια των πολυφαινολών, ουσίες τις οποίες μπορούμε να βρούμε επίσης και σε άλλα τρόφιμα, ποτά και ροφήματα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, το ελαιόλαδο και το κόκκινο κρασί.. Οι πολυφαινόλες έχουν την ικανότητα να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύοντας έτσι τα κύτταρα του σώματος από την καταστροφική τους δράση.

Είναι λοιπόν εμφανές πως η κατανάλωση καφέ, στο πλαίσιο φυσικά μίας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής που περιέχει κι άλλες πηγές αντιοξειδωτικών, μπορεί να βοηθήσει στην «οχύρωση» του σώματός μας ενάντια στους επιβαρυντικούς παράγοντες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Εξάλλου, ο καφές δεν συνεισφέρει θερμιδικά και δεν επιβαρύνει το καθημερινό μας διαιτολόγιο, αφού δεν αποδίδει θερμίδες, ενώ παράλληλα περιέχει καφεΐνη, μία φυσική ουσία που αποτελεί ήπιο διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος. Συγκεκριμένα, στην καφεΐνη αποδίδεται η τόνωση του οργανισμού σε μυαλό και σώμα καθώς και το γενικότερο αίσθημα ευεξίας που παρατηρείται με την κατανάλωση αυτού του αγαπημένου ροφήματος...

Να θυμάστε λοιπόν ότι κάθε γουλιά καφέ στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, προσθέτει ακόμη ένα λιθαράκι στο «προστατευτικό τείχος» του οργανισμού μας, γι' αυτό μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο σύμμαχο για τη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας μας.

 

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης - ΔιαιτολόγοςΔημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Κολωνάκι: Σκουφά 32 & Δημοκρίτου, ΤΚ. 106 73Τηλ.: 2103647517, 2103617502, 2103615603 - Fax: 2103615603
Άνω Πατήσια: Πρόμπονα 27 & Επινίκου, ΤΚ. 111 43Τηλ.: 2102520977, 2102582465 - Fax: 2102582465
Email: grigorakis@logodiatrofis.gr

Δείτε επίσης

Νερό και Υγεία

Νερό και Υγεία

Όσο κοινότοπο κι αν θεωρούμε πλέον πως έχει γίνει το θέμα περί σημαντικότητας του νερού, δεν παύει να αποτελεί μείζονα παράγοντα όχι μόνο για να λειτουργεί ο οργανισμός μας αλλά και για να υπάρχει ζωή.!

Πόσο Super είναι τα “Superfoods”?

Πόσο Super είναι τα “Superfoods”?

Οι “σούπερ” τροφές επιδρούν θετικά όταν εντάσσονται σε ένα μοντέλο ισορροπημένης διατροφής, αλλιώς μπορεί να μην παρέχουν κανένα απολύτως όφελος.!

Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας

Οι φυτικές ή διαιτητικές ίνες θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας. Διέρχονται από τον οργανισμό μας φτάνοντας στο παχύ έντερο, δίχως να απορροφώνται ή να πέπτονται και αυτό τις καθιστά τόσο σημαντικές.!

Φροντίδα

Παιδί

Ο φορέας

Η εταιρεία